Guvernul Ucrainei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sediul Guvernului Ucrainei

Guvernul Ucrainei (în ucraineană Уряд України; Кабінет Міністрів України) este principalul organ al puterii executive în Ucraina[1]. Primul guvern național modern al Ucrainei a fost înființată în 1917 ca un guvernul regional al Republicii Ruse, cunoscut sub nemele de Secretariatul General.

Guvernul este un organ colegial, format din prezidiul compus din cinci ministere individuale, celelalte fiind reprezentate de ministrul lor respectiv. Unele ministere pot fi conduse de membri ai prezidiului (vice prim-miniștri). Prezidiul Guvernului este format din Prim-ministrul Ucrainei, care prezidează Guvernul și care este asistat de către Prim-viceprim-ministru și trei Vice prim-miniștri[2]. Secretariatul Cabinetului de miniștri asigură operațiunile Guvernului.

Numărul de ministerelor din Guvern s-a schimbat de-a lungul timpului, unele au fost desființate, altele combinate cu alte ministere sau au degradat în comisii sau agenții de stat. Guvernul poartă răspundere față de Președintele Ucrainei și poate fi tras la răspundere de către Rada Supremă.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Article 116”. Wikisource. Există o versiune arhivată la 25 martie 2007. http://en.wikisource.org/wiki/Constitution_of_Ukraine#Article_116. Accesat la 23 decembrie 2007. 
  2. ^ Yanukovych dismisses Sivkovych and Slauta as vice-premiers