Acordul de la Schengen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Spațiul Schengen
The Schengen Area as of 2009

     Spațiul Schengen

DescriereSpațiu liber
Creat1995
Membri
PoliticaUniunii Europene
Suprafață4,312,099 km2

Prin Acordul de la Schengen semnat în mica localitate luxemburgheză Schengen la data de 14 iunie 1985, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg și Olanda au convenit să renunțe treptat la controlul de la frontierele comune și să introducă libera circulație pentru toți cetățenii statelor membre semnatare, ai altor state membre sau ai unor terțe țări. Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat. Într-un moment istoric, la 21 decembrie 2007, nouă state, majoritatea din centrul și estul Europei, și-au deschis granițele, astfel încât pentru prima dată este posibilă călătoria liberă peste fosta Cortină de Fier.

Un monument simbolic creat în localitatea Schengen, Luxembourg
Semnăturile de pe Acordul Schengen din 14 iunie 1985

Între timp, la lista țărilor semnatare s-au adaugat Italia în 1990, Spania și Portugalia în 1991, Grecia în 1992, Austria în 1995, Suedia, Finlanda și Danemarca în 1996, Islanda și Norvegia devenind și ele părți la Convenție. Acordul și Convenția, împreună cu declarațiile și deciziile adoptate de Comitetul Executiv Schengen, formează așa-zisul acquis Schengen. Pe parcursul redactării Tratatului de la Amsterdam , s-a luat hotărârea de încorporare a acestui acquis în Uniunea Europeană, de vreme ce el se referea la unul dintre principalele obiective ale pieței interne, și anume libera circulație a persoanelor.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Avocati, MCP Cabinet; Avocati, EuroAvocatura, Schengen , Drept Comunitar, EuroAvocatura  Text " MCP " ignorat (ajutor)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]