Văr

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
John F. Kennedy Jr. împreună cu tatăl și verișorii săi

În terminologia de rudenie, un văr (sau verișor) este o rudă cu care o persoană are unul sau mai mulți strămoși comuni, alții decât părinții. În general, se numește văr (sau verișor) dacă este de gen masculin, și vară (sau verișoară) dacă este de gen feminin. Astfel, două persoane sunt veri de gradul 1 dacă sunt fiii a doi frați (au bunici în comun); două persoane sunt veri de gradul 2 dacă sunt fiii a doi veri de gradul 1 (au străbunici în comun) etc.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Termenul românesc văr provine din sintagma din latina vulgară consobrinus verus, consobrina vera [1], [2]„văr adevărat”, „vară adevărată (verișoară adevărată)” și prin schimbarea categoriei morfologice, din adjectiv în substantiv, a cuvântului verus, -a.

Alte sfere de folosire a termenului „văr”[modificare | modificare sursă]

Termenii „văr”, „vară” au o sferă mai largă decât aceea a indicării gradului de rudenie între descendenți. De exemplu, în special, termenul „văr”, la vocativ masculin: „Vere!”, nu ține seama de asemenea limite atunci când este folosit într-o adresare familiară către un prieten sau un cunoscut, întrebuințându-se, uneori, și forma diminutivală „Vericule!”

Legătura juridică[modificare | modificare sursă]

Din punct de vedere juridic, pentru o persoană dată, vărul este rudă de gradul IV, iar soția vărului este afin de gradul IV.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu, Victoria Zăstroiu, Noul dicționar universal al limbii române
  2. ^ În latina literară: Consubrinus verus, consubrina vera
  3. ^ Rudenia și afinitatea în procesele civile

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • G. Guțu, Dicționar latin – latin, Editura științifică și enciclopedică, București, 1983.
  • Ioan Oprea, Carmen-Gabriela Pamfil, Rodica Radu, Victoria Zăstroiu, Noul dicționar universal al limbii române, Ediția a doua, Editura Litera Internațional, București - Chișinău, 2007 ISBN 978-973-675-307-7.
  • Albert Dauzat, Jean Dubois, Henri Mitterand, Nouveau dictionnaire étymologique et historique par..., quatrième édition revue et corrigée, Librairie Larousse, Paris, 1977. ISBN 2-03-020210-X

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikţionar
Caută „verișor” în Wikționar, dicționarul liber.
Wikţionar
Caută „verișoară” în Wikționar, dicționarul liber.
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Văr.