Mamă purtătoare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

O mamă purtătoare (de asemenea mamă surogat, mamă de împrumut) este o femeie care acceptă în urma unui acord să rămână însărcinată cu obiectivul de a da naștere unui copil care va fi crescut de o altă familie sau persoană ca fiu propriu. Este o maternitate de substituție în baza unui contract sau înțelegeri de gestație. Embrionul, respectiv fătul, care este purtat în pântece de către mama purtătoare poate fi fiu biologic sau poate fi ovulul fertilizat în prealabil aparținând unei alte femei. În acest al doilea caz, mama purtătoare nu are nici o legătură genetică cu copilul pe care îl poartă.

În general, mamele purtătoare fac acest lucru în schimbul unei retribuții bănești există, însă, și mame purtătoare care fac acest lucru în mod altruist, mai ales când este vorba de fiice sau surori care nu pot duce o sarcină până la termen, care sunt infertile sau când acestea suferă de boli care asociate cu gestația le-ar putea pune viața în pericol. Mamele purtătoare care duc sarcinile în scop comercial primesc în medie sume cuprinse între 40.000 euro în SUA, 10.000 euro în Spania sau 4.500 euro în India.

Motive[modificare | modificare sursă]

Marea parte a celor ce apelează la aceste servicii sunt:

  • femei infertile
  • cupluri sau indivizi homosexuali
  • femei care nu vor să treacă prin procesul de gestație sau travaliu
  • femei cu boli incompatibile cu starea de graviditate

Legalitate[modificare | modificare sursă]

În unele țări contractele de gestație sunt ilegale, în țări precum Spania, Franța sau Olanda, în schimb ce în unele sunt acceptate doar contractele în care mama purtătoare face acest lucru în mod altruit fără a primi o retribuție pentru aceasta, acesta fiind cazul Canadei. De asemenea, există și țări, precum Belgia, Georgia sau Ucraina unde această practică este legală în orice formă a sa.

Legături externe[modificare | modificare sursă]