Bunic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Bunic cu nepoata

Bunicul și bunica sunt părinții părintelui unei persoane, fie al tatălui, fie al mamei acestei persoane. Din punctul de vedere genetic al organismelor cu reproducere sexuată, o persoană care nu este o himeră genetică poate avea maxim patru bunici, opt străbunici și șaisprezece stră-străbunici. Aceste numere pot fi mai mici în cazurile de incest.

În unele regiuni din România pentru bunic sau bunică sunt adesea întâlnite formele populare „tataie” și, respectiv, „mamaie.” De asemenea, în perioada antebelică erau des întâlnite formele „tata mare” și „mama mare”, apărute datorită curentului francofil al vremii, ca o traducere a termenilor franțuzești „grand-père” și „grand-mère”.

Din punct de vedere legal, bunicul și nepotul sunt rude de gradul al doilea, în linie dreaptă.[1]

Cea mai tânără bunică din lume este Rifca Stănescu, o țigancă din România, care la vârsta de 12 ani a născut primul său copil, o fată pe nume Maria. Aceasta, la rândul său, a născut un copil la vârsta de doar 11 ani, astfel făcând-o pe mama sa Rifca - cea mai tânără bunică din lume la vârsta de 23 de ani.[2][3][4][5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Codul Familiei, abrogat prin intrarea in vigoare a Noului Cod Civil la 1.10.2011
  2. ^ O romanca de 23 de ani, cea mai tanara bunica din lume
  3. ^ World's youngest granny is just 23 | The Sun
  4. ^ Gypsy wife becomes world's youngest grandmother... at 23
  5. ^ Woman, 23, Becomes World's Youngest Grandmother | Fox News