Universitatea de Stat din Tiraspol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Universitatea din Tiraspol, cu sediul la Chișinău
Informații
Fondată 1 octombrie 1930[1]
Tip Universitate de stat
Localizare
Țara Flag of Moldova.svg Republica Moldova
Chișinău  Modificați la Wikidata
Oraș Chișinău
Conducere
Rector Eduard Coropceanu
Prezență web
ust.md

Universitatea de Stat din Tiraspol (UST) este o instituție de învățământ superior care își are sediul în Chișinău, Republica Moldova.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Universitatea de Stat din Tiraspol este succesorul de drept al Institutului de Educație Publică a Moldovei, inaugurat la 1 octombrie 1930 în capitala fostei Republici Autonome Moldovenești.

Institutul de Educație Publică a Moldovei este prima instituție de învățământ superior din Republica Moldova. Pe parcursul anilor, denumirea instituției a fost modificată de mai multe ori. Din luna mai, anul 1992, a căpătat statutul de Universitate de Stat. Practic, până la finele anilor patruzeci ai secolului trecut, Universitatea din Tiraspol a fost unica instituție de învățământ superior care pregătea specialități pentru economia națională a Republicii.

Principala misiune a învățământului universitar este promovarea tineretului studios, crearea elitei intelectuale. Pe parcursul a 80 de ani Universitatea de Stat din Tiraspol a format la facultățile si departamentele sale peste 60 de mii de specialiști de înaltă calificare din care s-au evidențiat o pleadă integră de personalități: oameni de cultură, savanți și profesori universitari, scriitori, personalități cu renume în cultura și învățământ. Concomitent cu formarea specialiștilor, colectivul universității a realizat o activitate rodnică de cercetări științifice.

În felul acesta, Universitatea de Stat din Tiraspol a pus temeliile învățământului universitar și a adus o contribuție primordială în tezaurul cultural, social-politic și economic al Republicii Moldova.

Facultăți[modificare | modificare sursă]

Pe parcursul anilor au fost înființate și alte facultăți și structuri decât cele inițiale:

Universitatea de Stat din Tiraspol este prima instituție de învățământ superior din Republica Moldova acreditată de Guvern. Acest fapt certifică prestanța academică a Universității și deschide noi orizonturi pentru integrarea ei în comunitatea universitară internațională, pentru recunoașterea și echivalarea calificărilor și a actelor de studii.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ File de istorie pe pagina web a UST

Legături externe[modificare | modificare sursă]