Sari la conținut

United Artists

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru fosta casă de discuri, vedeți United Artists Records.
United Artists Corporation
TipEtichetă
SoartăDevenit o companie numai în nume
Succesor
Fondată5 februarie 1919; acum 105 ani, 5 luni și 1 zi (1919-02-05) în Hollywood, Los Angeles, California, Statele Unite
Fondator(i)
Desființată31 decembrie 2019; acum 4 ani, 6 luni și 6 zile (2019-12-31)
ȚaraStatele Unite
SediuBeverly Hills, California
Industrie
Produse
Companie părinte
 • Transamerica Corporation (1967–1981)
 • Metro-Goldwyn-Mayer (1981–2019)
Divizii
 • United Artists Records (1957–1978)
 • United Artists Television (1958–1982)
 • United Artists Broadcasting (1968–1977)
 • United Artists Classics (1980–1984)
Prezență online
Site web oficial (arhivă)

United Artists Corporation (UA) este o companie de producție și distribuție americană fondată în 1919 de D.W. Griffith, Charlie Chaplin, Mary Pickford și Douglas Fairbanks ca o societate bazată pe a permite actorilor să aibă propriul control asupra intereselor proprii decât să fie dependenți de studiourile comerciale.[2]

După numeroase schimbări de proprietate și structurale, United Artists a fost cumpărată de conglomeratul media Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) în 1981 pentru 350 de milioane de $ (1,1 miliarde de $ astăzi).[3] Pe 22 septembrie 2014, MGM a cumpărat un interes de control în One Three Media și Lightworkers Media și le-a fuzionat ca să readucă unitatea de producție de televiziune a United Artists ca United Artists Media Group (UAMG). MGM însuși a cumpărat UAMG pe 14 decembrie 2015 și l-a împăturit în divizia sa de televiziune proprie.[4]

MGM a mai readus pentru scurt timp numele de marcă United Artists sub United Artists Digital Studios pentru serialul online Stargate Origins ca parte a francizei Stargate dar l-a retras în 2019 și și-a folosit marca MGM eponimă proprie în schimb pentru lansări de conținuturi noi.

Un parteneriat local de distribuție între MGM și Annapurna Pictures a fost lansat pe 31 octombrie 2017[5] și a fost relansat ca United Artists Releasing pe 5 februarie 2019 în onoarea centenariului său.[6][7] Totuși, noua companie părinte a lui MGM, Amazon, l-a împăturit în MGM pe 4 martie 2023, invocând "noi oportunități de lansări teatrale" urmând succesului la box office al Creed III.[1] Compania există în prezent în mare parte doar în nume.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

 • Bach, Steven. Final Cut. New York: Morrow, 1985.
 • Balio, Tino. United Artists: The Company Built by the Stars. Madison: University of Wisconsin Press, 1976.
 • Balio, Tino. United Artists: The Company That Changed the Film Industry. Madison: University of Wisconsin Press, 1987.
 • Berg, A. Scott. Goldwyn. New York: Alfred A. Knopf, 1988.
 • Gabler, Neal. An Empire of in Own: How the Jews Invented Hollywood. New York: Crown Publishers, 1988.
 • Schickel, Richard. D.W. Griffith: An American Life. New York: Simon & Schuster, 1983.
 • Thomson, David. Showman: The Life of David O. Selznick. New York: Alfred A, Knopf, 1992.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b McClintock, Pamela (). „Box Office: 'Creed III' Wins Title with Series-Best $51M Opening”. The Hollywood Reporter. Arhivat din original la . Accesat în . Amazon protected its newfound theatrical apparatus by folding United Artists Releasing into MGM. 
 2. ^ Woo, Elaine (). „Mo Rothman dies at 92; found new audience for Chaplin”. Los Angeles Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
 3. ^ Cole, Robert J. (). „M-G-M is Reported Purchasing United Artists for $350 Million”. The New York Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
 4. ^ McNary, Dave (). „Mark Burnett Named President of MGM Television”. Variety. Arhivat din original la . Accesat în . 
 5. ^ McNary, Dave (). „MGM, Annapurna Form U.S. Distribution Partnership”. Variety. Arhivat din original la . Accesat în . 
 6. ^ Donnelly, Matt (). "Annapurna, MGM Joint Distribution Venture Rebrands as United Artists Releasing". Variety (în engleză). Accesat în . Ca parte a înțelegerii, MGM și Annapurna au mai anunțat că au format o entitate de lansări Mirror ca să urmărească oportunități de lansare teatrală pentru filme de la terți. 
 7. ^ Galuppo, Mia (). „MGM, Annapurna Team for Distribution Label United Artists Releasing”. The Hollywood Reporter. Penske Media Corporation. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de United Artists