Lenfilm

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kinostudia LenFilm
TipCorporație
Fondată1914[1]
Țara Rusia
 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste  Modificați la Wikidata
SediuSankt Petersburg, 634003
IndustrieIndustria de film
ProduseFilme artistice
Programe de televiziune
Prezență online
http://www.lenfilm.ru/

Kinostudia „Lenfilm” (în rusă Киностудия Ленфильм[2]) a fost o unitate de producție cinematografică din Uniunea Sovietică, cu propriul studio de film, situată în Sankt Petersburg, Rusia, fostul Leningrad, R.S.F.S.R. Astăzi OAO "Kinostudiya Lenfilm", este o societate cu mizele sale sunt împărțite între proprietarii privați și mai multe private, studiouri de film, care funcționează în incinta. Începând din octombrie 2012 președintele consiliului de administrație este Fiodor Bondarciuk.[3]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Înainte de Lenfilm[modificare | modificare sursă]

St. Petersburg a fost sediul mai multor studiouri de film rusești și franceze încă de la începutul anilor 1900. Omul de afaceri petersburghez Vladislav Karpinski a înființat în 1908 compania de producție de film "Ominum Film", care a produs filme documentare și artistice pentru cinematografele locale. În 1910 unul dintre cele mai active studiouri private era "Neptun" din Sankt-Petersburg, unde personalități precum Vladimir Maiakovski și Lilya Brik și-au realizat primele filme mute, care au avut premiera în 1917 și 1918.

Terenul Lenfilm s-a aflat inițial în proprietatea privată a grădinii de vară Aquarium, care a aparținut comerciantului Gheorghi Alexandrov, ce deținea un restaurant, o grădină publică și un teatru pe același spațiu. Compozitorul Piotr Ceaikovski a venit la ceea ce era atunci Teatrul Aquarium (și acum este Scena nr. 4 a Lenfilm) în 1893 ca invitat la interpretarea uverturii baletului Spărgătorul de nuci. Celebrul bas rus Feodor Șaliapin a interpretat pe scena de aici în anii 1910 și la începutul anilor 1920. Vedetele epocii sovietice au susținut, de asemenea, spectacole aici, ca de exemplu Isaak Dunaevski și Leonid Utiosov cu formația sa de jazz în cursul anilor 1920 și 1930.[4]

Industria de film din Petrograd și Leningrad[modificare | modificare sursă]

Spațiile și dotările studioului de film de la Leningrad au fost naționalizate în anul 1918. În doar câțiva ani compania sovietică de film a purtat mai multe nume diferite, cum ar fi "Comitetul pentru Cinema din Petrograd" și "SevZapKino". În 1923 grădina Aqarium a fuzionat cu "SevZapKino" și cu mai multe studiouri mai mici pentru a forma compania de film sovietică din Sankt-Petersburg.[5] În perioada 1924 - 1926 ea a fost numită temporar Fabrica de Film Goskino din Leningrad și și-a schimbat numele de mai multe ori în cursul anilor 1920 și 1930.

La acea vreme erau activi în cadrul studioului numeroși cineaști, scriitori și actori notabili precum Evgheni Zamiatin, Grigori Kozințev, Iosif Heifeț, Serghei Eisenstein, Serghei Iutkevici, Dmitri Șostakovici, Nikolai Akimov, Iuri Tînianov, Veniamin Kaverin, Viktor Șklovski, scriitorii din cadrul grupului Frații Serapion, precum și multe alte personalități ale culturii sovietice și ruse.

Lenfilm[modificare | modificare sursă]

Începând din 1934 studioul a fost numit Lenfilm.

În timpul epocii sovietice Lenfilm era a doua unitate de producție ca mărime (după Mosfilm) a industriei de film sovietice, care era formată din peste 30 de studiouri de film răspândite pe întreg teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și al Asediului Leningradului foarte puțini cineaști au rămas activi în Leningradul asediat și au făcut filme documentare despre lupta eroică împotriva naziștilor. În același timp, majoritatea personalului și al unităților de producție ale studioului Lenfilm au fost evacuate în orașe din Asia Centrală precum Alma-Ata (1942) și Samarkand. Acolo "Lenfilm" a fuzionat temporar cu alte studiouri de film sovietice în Studioul Central de Film Unit (TsOKS). Lenfilm s-a întors la Leningrad în anul 1944.

Astăzi, în Teatrul Aquarium există o scenă pe care au fost turnate multe filme celebre ale Lenfilm și în care au jucat multe vedete de film. George Cukor a făcut aici în 1975 un film numit Pasărea albastră. Elizabeth Taylor a fost aici; ea a interpretat-o pe Regina luminii în acel film. Jane Fonda și Ava Gardner – au lucrat aici, pe Scena nr. 4. Orlando a fost parțial filmat aici cu Tilda Swinton. Afgan Breakdown a fost turnat aici de Vladimir Bortko, cu Michele Placido, care a interpretat un colonel rus. Până la începutul anilor 1990 au lucrat aici o duzină de scenariști americani celebri, câștigători de Oscar.

Până la sfârșitul perioadei sovietice, Lenfilm a produs aproximativ 1.500 de filme. Multe filme clasice au fost produse la Lenfilm, iar unele dintre acestea au primit premii internaționale la diverse festivaluri de film.

Astăzi[modificare | modificare sursă]

După dizolvarea Uniunii Sovietice, Lenfilm a devenit o companie cvasi-privată de producție de film din Rusia, păstrându-și numele în ciuda redenumirii orașului Leningrad în St. Petersburg.

Lenfilm este un loc care este strâns legat de celebrități mondiale precum Jane Fonda, Maximilian Schell, Marina Vlady, Julia Ormond, Michael Caine, William hurt, Sophie Marceau, Sean Bean, Sandrine Bonnaire, Gérard Philipe și cu mulți ruși precum Vladimir Maiakovski, Dmitri Șostakovici, Alexandr Nei, Kirill Lavrov, Daniil Granin, Pavel Kadocinikov, Alexandr Demianenko, Serghei Kuriohin, și mulți alții.

În 2004 "Kinostudiya Lenfilm" a fost reorganizat într-o companie cu capital integral privat.

În 2007, "Kinostudiya Lenfilm", împreună cu Apple IMC au deschis centrul de instruire în post-producție Apple pentru producătorii de film, în care computerele Apple sunt folosite pentru editare și efecte speciale, precum și pentru formarea și certificarea editorilor de film în Final Cut Pro 5.1 și în alte programe Apple.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Mai multe producții internaționale au fost realizate în colaborare cu "Lenfilm". Anna Karenina (Анна Каренина) a fost produs de Warner Bros. și Icon Intl., deși mulți actorii, echipa și facilități de producție de la Lenfilm au fost implicați la fel ca în Синяя птица / Pasărea Albastră, iar Franz Liszt. Visele de dragoste (Ференц Лист), un film maghiar al Mafilm, a fost realizat în colaborare cu Lenfilm.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Официальный сайт киностудии Ленфильм”. www.lenfilm.ru. Accesat în . 
  2. ^ Устав ОАО Киностудия «Ленфильм»
  3. ^ Федор Бондарчук возглавил «Ленфильм»
  4. ^ „История”. www.lenfilm.ru. Accesat în . 
  5. ^ „Компания Киностудия "Ленфильм". Контакты, описание, вакансии и отзывы о компании Киностудия "Ленфильм". whoiswho.dp.ru. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]