Lux Film

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lux Film
Tipsocietate pe acțiuni  Modificați la Wikidata
Fondată  Modificați la Wikidata
Desființată  Modificați la Wikidata
Țara Italia  Modificați la Wikidata
SediuRoma
Prezență online

Lux Film a fost unul dintre cele mai importante studiouri de film din Italia, cu sediul la Roma. A fost fondat în 1935 la Torino și în 1998 a fost încorporat în Cristaldifilm (Cristaldifilm s-a numit Vides Cinematografica din 1980).

Lux Film a fost asociat cu o companie franceză cu nume asemănător, Lux Compagnie Cinématographique de France.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Fondată la Torino în 1935 de Riccardo Gualino, a fost transferată în 1940 la Roma în cesiunea lui Valentino Brosio ca organizator general și director de producție. Gualino, un om de afaceri anti-fascist care a intrat în conflict cu regimul lui Mussolini în 1931, a fost forțat la un exil intern pe insula Lipari.[1] În Torino, firma era specializată în distribuirea de filme din afara Italiei, mai apoi, după mutarea la Roma, Lux a început să producă propriile filme, avȃnd ca scop realizarea de filme de artă „low risk și low budget dar de calitate superioră și cu conținut cultural”. [1] Printre colaboratorii principali se numără Federico Fellini ca scenarist, iar Carlo Ponti și Dino De Laurentiis ca producători.

În 1998, Lux Film își încetează activitatea, fiind încorporată la Cristaldi Film.

Filme produse (selecție)[modificare | modificare sursă]

Filme distribuite (selecție)[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Gian Piero Brunetta, Jeremy Parzen The History of Italian Cinema: a Guide to Italian Film From its Origins to the Twenty-First Century, 2009, Princeton & Woodstock: Princeton University Press, p.71, 117