Sari la conținut

TrueCaller

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
TrueCaller
DezvoltatorTrue Software Scandinavia[*][[True Software Scandinavia (Swedish company)|​]]
Truecaller[*][[Truecaller |​]]  Modificați la Wikidata
Versiune inițială
PlatformăAndroid
iOS
Windows Phone  Modificați la Wikidata
Disponibil înmai multe limbi[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
blog oficial
pagină Facebook
cont Twitter
canal YouTube

Truecaller este o aplicație pentru smartphone care oferă funcții precum identificarea apelantului, blocarea apelurilor, mesagerie flash, înregistrarea apelurilor (disponibilă pe Android până la versiunea 8), chat și apeluri voce prin internet. Utilizatorii trebuie să furnizeze un număr de telefon mobil pentru a se înregistra. Aplicația este disponibilă pentru Android[1] și iOS.[2]

Truecaller a fost dezvoltat de True Software Scandinavia AB, o companie privată din Stockholm, Suedia, fondată de Alan Mamedi și Nami Zarringhalam în 2009.[3] Majoritatea angajaților companiei sunt însă localizați în India.[4]

Aplicația a fost lansată inițial pe Symbian și Windows Mobile la 1 iulie 2009. Ulterior, a devenit disponibilă pentru Android și iOS pe 23 septembrie 2009, pentru BlackBerry pe 27 februarie 2012, pentru Windows Phone pe 1 martie 2012 și pentru Nokia Series 40 pe 3 septembrie 2012.

În septembrie 2012, Truecaller avea cinci milioane de utilizatori,[5] care realizau lunar 120 de milioane de căutări în baza sa de date. Până la 22 ianuarie 2013, aplicația ajunsese la 10 milioane de utilizatori,[6] iar în ianuarie 2017, avea 250 de milioane de utilizatori la nivel global.[7] Din februarie 2020, Truecaller avea peste 200 de milioane de utilizatori activi lunar, dintre care 150 de milioane erau din India.[8][9]

La 18 septembrie 2012, TechCrunch⁠(d) a anunțat[10] că fondul de capital de risc OpenOcean,[11] condus de foști directori ai MySQL și Nokia (inclusiv fondatorul MySQL, Michael Widenius⁠(d)[12]), a investit 1,3 milioane USD pentru extinderea globală a Truecaller.[13] Compania a declarat că intenționează să utilizeze fondurile pentru a-și extinde prezența în America de Nord, Asia și Orientul Mijlociu.[14]

În februarie 2014, Truecaller a primit o finanțare de 18,8 milioane USD de la Sequoia Capital, alături de investitorii existenți și un investitor privat anonim. Tot atunci, Truecaller a anunțat un parteneriat cu Yelp⁠(d) pentru a utiliza datele Yelp pentru identificarea numerelor de afaceri.[15] În octombrie 2014, compania a primit o investiție de 60 de milioane USD de la Atomico⁠(d) și Kleiner Perkins Caufield & Byers⁠(d).[16]

Pe 7 iulie 2015, Truecaller și-a lansat aplicația SMS TrueMessenger, exclusiv în India, permițând utilizatorilor să identifice expeditorii de SMS-uri. În aprilie 2017, TrueMessenger a fost integrată în aplicația Truecaller.[17][4][18]

În decembrie 2019, Truecaller a anunțat intenția de a lansa o ofertă publică inițială (IPO) până în 2022.[4] De asemenea, compania a lansat în India un director de spitale Covid pentru a ajuta utilizatorii să obțină informații despre spitale în timpul pandemiei.[19]

Peisajul concurențial și de reglementare

[modificare | modificare sursă]

Truecaller obține aproximativ 75% din veniturile sale din India. Organismul de reglementare TRAI din India a anunțat lansarea unui serviciu concurent pentru identificarea apelantului, bazat pe tehnologia CNAP (Caller Name Presentation), care ar permite identificarea apelantului fără o aplicație terță. Implementarea acestui serviciu ar putea afecta substanțial utilizarea Truecaller în India.

De asemenea, o nouă lege indiană privind confidențialitatea datelor, care urmează să intre în vigoare la sfârșitul anului 2024, ar putea restricționa utilizarea datelor colectate fără consimțământ, afectând baza de date a Truecaller.

Într-un proces în Nigeria, Truecaller a susținut că utilizatorii care încarcă agendele telefonice sunt operatorii de date, iar compania acționează doar ca procesator. Acest lucru diferă de Europa, unde, pentru a respecta GDPR, Truecaller nu încarcă agendele telefonice ale utilizatorilor.

Probleme de securitate și confidențialitate

[modificare | modificare sursă]

Pe 17 iulie 2013, serverele Truecaller au fost sparte de grupul Armata Electronică Siriană,[20] care a susținut că a extras baze de date sensibile. Truecaller a declarat că breșa nu a expus parole sau informații despre carduri de credit.[20][21]

Truecaller încarcă contactele stocate ale utilizatorilor pentru a-și construi baza de date cu numere de telefon,[22][23] ceea ce poate încălca GDPR și alte reglementări privind confidențialitatea în unele țări. De asemenea, aplicația colectează date despre apelurile către și de la non-utilizatori, care nu au opțiunea de a împiedica colectarea acestor informații.

În noiembrie 2019, Ehraz Ahmed, un cercetător de securitate din India, a descoperit o eroare care expunea datele utilizatorilor, pe care Truecaller a remediat-o imediat. În 2020, 2021 și din nou în 2024, au fost raportate scurgeri ale bazei de date Truecaller, care includeau numere de telefon, nume, operatori telefonici, etichete și adrese de e-mail.[24][25]

  1. ^ „Truecaller - Android-apps op Google Play”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Truecaller - worldwide number search and spam filter for iPhone, iPod touch, and iPad”. iTunes App Store. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Sredaktion, Dagens P. „About Truecaller”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  4. ^ a b c Rolander, Nicolas (). „Truecaller Branches Out to Fintech Ahead of Potential IPO”. Bloomberg. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Rönnklint, Richard (). „Truecaller når 5 miljoner medlemmar” [Truecaller reaches 5 million members]. AppLovin⁠(d) (în suedeză). Arhivat din original la . 
  6. ^ Meyer, David (). „Big in India, Swedish phone directory service Truecaller hits 20M user milestone”. Gigaom. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Truecaller in 2017”. Truecaller Blog (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Truecaller crosses 200 mn monthly user-base globally; ushers in 150 mn Indians”. www.livemint.com (în engleză). . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Sheth, Hemani (). „Truecaller hits the 200-million mark in monthly active users”. @businessline (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Lomas, Natasha (). „Open Ocean Invests $1.3M To Push Crowdsourced Directory Truecaller's Global Reach”. TechCrunch. (TechCrunch⁠(d) was owned by AOL as of 2012). Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „Investor in Community and Open Source Business”. Open Ocean Capital. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ Videla, Emanuel (). „Miljonregn över svenska Truecaller” [Millions rain down on Swedish Truecaller] (în suedeză). IT24/IDG. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ Clayton, Nick (). „Truecaller Collects $1.3 Million for Crowd-Sourced Phone Book”. Tech Europe - Wall Street Journal. Arhivat din original la . Accesat în . 
  14. ^ Lomas, Natasha (). „Open Ocean Invests $1.3M To Push Crowdsourced Directory Truecaller's Global Reach”. TechCrunch. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ Crook, Jordan (). „Truecaller Lands $18.8M Series B From Sequoia, Partners With Yelp To Verify Business Numbers”. Tech Crunch. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ „Sweden's Truecaller clinches $60 million in venture capital funding”. Reuters. Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ Agarwal, Amit (). „Truecaller Launches SMS App In India, Aims 150 mn Users Base”. Digital World. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „Take Back Control of Your SMS Inbox”. Truecaller. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  19. ^ „Truecaller Launches Covid Hospital Directory, To Get Phone Number Information of Covid Hospitals”. Gadgets Techly360. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ a b Selvan, Sabari (). „Truecaller Server hacking”. eHacking News. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ „Truecaller Statement post hacking”. Official blog. Truecaller. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  22. ^ „Cyanogen Taps Truecaller in Effort to Build a Better Mobile OS | Mobile | LinuxInsider”. www.linuxinsider.com. . Arhivat din original la . Accesat în . The Truecaller app uploads contacts without giving users a chance a chance to filter out sensitive numbers or names, noted Jimmy Shah, senior director of research at Zimperium. 
  23. ^ De, Pallab. „How Truecaller Finds Numbers | How to Remove Your Number from Truecaller”. Pallab dot Net. Arhivat din original la . Accesat în . Truecaller is a collaborative phone directory that uploads the entire phone book of the user to its database. 
  24. ^ „Researcher Discovered A Critical Security Flaw In The Truecaller App”. Mashable India. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  25. ^ „Security Flaw In Android, iOS Phone App: 'Immediate Fix' For 150 Million Users”. Forbes. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]