Chat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Termenul chat (la origine un cuvânt englezesc însemnând „sporovăială”, „taifas”, „discuție”; pronunție [ pron. čet ]) desemnează un dialog sau schimb de replici (text) scrise și transmise instantaneu între două sau mai multe persoane, prin intermediul unui canal electronic de transmitere a informației, de obicei în Internet. Chatul poate fi realizat ori prin browser, ori cu ajutorul unor programe dedicate cum ar fi Yahoo! Messenger, Skype și altele.

O trăsătură caracteristică a chaturilor este utilizarea masivă a prescurtărilor, pe care un chatter (un participant la chat) le învață repede. De pildă „cu”, citit literă cu literă pe englezește (spelling), se pronunță [si iu] - care corespunde acustic foarte bine și cuvintelor „see you” = „la revedere”, „pa”.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Primul sistem de chat online a fost numit Talkomatic, creat de Doug Brown și David R. Woolley în 1973, pe sistemul PLATO de la Universitatea din Illinois. Acesta a oferit mai multe canale, fiecare putând găzdui până la cinci persoane, cu mesaje care apar pe ecranele tuturor utilizatorilor în funcție de caractere. Talkomatic a fost foarte popular printre utilizatorii PLATO la mijlocul anilor 1980. În 2014, Brown și Woolley au lansat o versiune web a Talkomatic. Primul sistem online care folosește comanda reală „chat” a fost creat pentru The Source în 1979 de Tom Walker și Fritz Thane de la Dialcom, Inc. Primul chat transatlantic pe Internet a avut loc între Oulu, Finlanda și Corvallis, Oregon, în februarie 1989.[1]

Primul serviciu de chat online, disponibil pe scară largă pentru public, a fost CompuServe CB Simulator în 1980[2][3], creat de CompuServe executiv Alexander "Sandy" Trevor în Columbus, Ohio.

Protocoale de chat[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ http://securitydigest.org/tcp-ip/archive/1989/02 The 'Security Digest' Archives (TM)
  2. ^ "CompuServe Innovator Resigns After 25 Years", The Columbus Dispatch, 11 May 1996, p. 2F.
  3. ^ Mike Pramik, "Wired and Inspired", The Columbus Dispatch, (Business page), 12 November 2000.