Televizor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Braun HF 1, 1958

Televizorul (sau simplu, TV) este un dispozitiv electronic folosit pentru a recepționa și reda emisiuni de radiodifuziune vizuală (televiziune radiodifuzată), care difuzează programe de televiziune, fiind folosit astăzi pentru divertisment, pentru educare și pentru informare. Evoluția tehnologică a transformat televizorul într-un dispozitiv complex, care poate accesa internetul și poate reda imagini tridimensionale.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Începuturile televiziunii datează din 1923, când Farnsworth inventează iconograful un dispozitiv pentru captarea imagini și conversia acesteia în semnal electric. În septembrie 1927 este realizată prima demonstrație a unei transmisii de televiziune. În anul 1930 BBC începe difuzarea unui program de televiziune în mod regulat. În anul 1936 existau aproximativ 200 de televizoare în întreaga lume. În 1940 este realizat un sistem de televiziune color care putea reproduce până la 343 de linii. În anul 1956 se introduce un sistem bazat pe bandă magnetică pentru a putea difuza emisiuni înregistrate. În același an se realizează și prima telecomandă pentru televizor. În Statele Unite, în anul 1967, majoritatea transmisiilor de televiziune erau color. Televizorul folosește fie un ecran cu tub catodic (în acest caz, se utilizează un tun de electroni), fie un ecran LCD sau cu plasmă, în acest caz costurile fiind ridicate.

Pe data de 25 martie 1954, Radio Corporation of America deschidea prima linie de asamblare a televizoarelor color la fabrica sa din Bloomington, Indiana[1]. Compania a fabricat 5.000 de televizoare cu diagonală de 30 de centimetri (modelul-receptor color CT-100), pe care le-a vândut la 1.000 de dolari bucata, sumă astronomică la vremea respectivă[1].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Televizorul color a implinit 50 de ani, 1 Aprilie 2004, evz.ro, accesat la 7 iunie 2011

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Televizor