Sari la conținut

OLED

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Un OLED (prescurtare din engleză de la organic light-emitting diode) este o componentă electronică în formă de folie foarte subțire luminoasă făcută dintr-un material organic semiconductor. Mai este denumit și LED organic. Comparând cu LED, tehnologia OLED este ieftină, neavând nevoie de un monocristal scump. În ceea ce privește luminozitatea OLED-urilor, în ultima vreme s-au făcut mari progrese, fiind acum posibil să se renunțe la iluminarea suplimentară a fundalului/suportului (backlight). Marele avantaj al tehnologiei vine din faptul că OLED oferă control la nivel de fiecare pixel și astfel display-ul poate afișa cel mai profund negru și cea mai realistă și intensă paletă de culori.

O tehnologie nouă bazată pe OLED este așa-numita Active-Matrix OLED, cu abrevierea AMOLED sau AM OLED. Aici termenul "Active Matrix" se referă la modalitatea de adresare (activare și dezactivare) a fiecărui pixel constituent al ecranului.

Display-ul OLED aproape că nu are dezavantaje, producătorii au îmbunătățit tehnologia de la an la an iar acum durata de viață a OLED-ului se apropie de 100.000 de ore de funcționare. Acest număr de ore se referă la timpul până la care luminozitatea display-ului OLED ajunge la 50%. Acest standard de măsurare se aplică și pentru restul de categorii de display, CRT sau LCD/LED indiferent de rezoluție.

Când un ecran OLED arată o imagine cu culori închise, are un consum redus de curent electric (40-50%) în comparație cu un ecran LCD (acesta este un avantaj), dar când arată o imagine cu culori deschise, atunci OLED-ul poate să consume mult mai mult curent electric decât un ecran LCD. Această caracteristică este foarte importană pentru aparatele mobile cu ecran OLED care sunt folosite pentru navigarea pe internet, deoarece cele mai multe site-uri au culori deschise (sunt pe fond alb), caz în care ecranul OLED descarcă mai repede bateria aparatului, în comparație cu un ecran LCD.

Aplicații deja realizate

[modificare | modificare sursă]
  • ecran pentru aparate de navigație personale, mobile
  • ecran pentru videoplayere personale, mobile
  • ecran pentru telefoane mobile cu OLED sau și AMOLED

Aplicații potențiale viitoare

[modificare | modificare sursă]

OLED-urile se pretează în primul rând la producerea de ecrane pentru televizoare „mari”, de ordinul a 1 m diagonală și mai mult, la telefoanele mobile, monitoare și display-uri de calculator, apoi și la elemente iluminatoare de mare suprafață. Un avantaj important este și consumul redus de curent electric, care duce la mărirea eficienței aparatelor cu OLED.

Deoarece materialele din care sunt făcute OLED-urile sunt flexibile, există în plus un mare potențial pentru realizarea unor aplicații suplimentare în viitorul apropiat, ca de exemplu:

  • ecrane flexibile, care se pot la nevoie împături sau se pot face sul
  • așa-numita „hârtie electronică” (în engleză: e-paper), de ex. pentru publicarea ziarelor, în alb/negru cât și color
  • iluminarea locuințelor printr-o folie mare, subțire și transparentă (deci aproape invizibilă) aplicată direct pe perete sau tapet.

Legături externe

[modificare | modificare sursă]