Tanasi Nastu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Tanasi Nastu
Tanasi Nastu IMARO.jpg
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat1927 (47 de ani) Modificați la Wikidata
Ocupațierevoluționar Modificați la Wikidata

Atanas (Tanasi) Nastu (n.  – d. 1927) a fost un revoluționar aromân, activist al Organizației Revoluționare Interne Macedoneană-Adrianopol.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tanasi Nastu s-a născut pe 24 iulie 1879 în satul vlah (aromân) Pleasa din regiunea Corcea, care făcea parte atunci din Imperiul Otoman și astăzi se află în Albania, și era de naționalitate vlahă. Tatăl său, Andrea Nastu, a studiat în Tesalia și apoi a absolvit gimnaziul românesc din Corcea, după care a predat limba română în satul natal și în orașul Corcea. Tanasi Nastu a studiat la școala românească din satul natal, apoi la Corcea și la Berat, și în cele din urmă la liceul românesc din Bitola, unde a intrat în contact cu revoluționarii bulgari și aromâni. A lucrat ca funcționar administrativ otoman timp de câțiva ani, iar în perioada 1904-1905 a imigrat în Statele Unite ale Americii. În 1905 s-a întors în orașul său natal și s-a alăturat organizației aromâne antigrecești. În 1906, împreună cu Apostol Kocikona, l-a ucis pe mitropolitul grec de Corcea, Fotios Kalpidis, ca răzbunarea pentru caterisirea preotului Haralambie Balamaci,[1] după care au fugit la Bitola prin Pogradec și Ohrid.[2] Acolo s-au alăturat Organizației Revoluționare Interne Macedoneană-Adrianopol și a format un detașament bulgar-aromân, cu care a cutreierat zona Pleasa, Dișnița, Drenovo, Boboștița, Pogradec, Bilisht și la nord până la Ohrid, unde s-a confruntat cu autoritățile turcești și cu detașamentele paramilitare grecești. După izbucnirea Revoluției Junilor Turci în iulie 1908, Nastu a intrat cu detașamentul său în orașul Corcea.

În 1916, după împărțirea finală a Macedoniei, a părăsit orașul Corcea și s-a stabilit în România.[1] A participat la viața politică a țării și a fost numit comandant al poliției din orașul Huși. A murit în anul 1927. Fratele său, Konstantin Nastu, a trăit la St. Louis (SUA) și s-a aflat în contact cu Organizația Patriotică Macedoneană.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Vicențiu Dascălu (prof.dr.) (), „Papa Lambru, o sfâșietoare poveste balcanică”, Lumea Credinței, accesat în  
  2. ^ a b Anastasoff, Christ (). „Tanasi A. Nastu, A Macedono-Romanian Freedom Fighter - 45 Years Since His Death”. Balkania. VI (2): 24–25.