Tamara Buciuceanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Tamara Buciuceanu Botez)
Sari la navigare Sari la căutare
Tamara Buciuceanu
Tamara Buciuceanu (1).jpg
Date personale
Născută[1][2] Modificați la Wikidata
Tighina, România Modificați la Wikidata
Decedată (90 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Sfânta Vineri[*] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiboli cardiovasculare Modificați la Wikidata
Frați și suroriIulia Buciuceanu Modificați la Wikidata
Căsătorită cuAlexandru Botez
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București
Alte numeTamara Buciuceanu-Botez
Ani de activitate1952-2019
Roluri importante-Cuibul de Viespi
-profesoara de matematică Isoscel în filmul Liceenii (1986)
-Chirița în provinție
Alte premii
Ordinul Coroana României Modificați la Wikidata
Prezență online

Tamara Buciuceanu (alternativ Tamara Buciuceanu-Botez; n. ,[1][2] Tighina, România – d. , București, România[3]) a fost o actriță română de teatru, film și televiziune din generația de aur.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A absolvit Liceul „Elena Doamna” din Suceava. Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă-Stanca). Tamara Buciuceanu termină studiile în 1952. A fost una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc. Era supranumită "Doamna comediei românești", fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria "Liceenii". În anul 2009 a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani și 57 de ani de cariera impresionantă în teatru și film.

A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.

A avut roluri importante în teatru în piese precum "Coana Chirița", "Romeo și Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Așteptând la arlechin", "Domnișoara Nastasia", "Mamouret" etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa "Dimineață pierdută" după Gabriela Adameșteanu. De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul "Tamara Buciuceanu" ce cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a regelui Mihai I al României, decorație înmânată de principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române.[4]

A fost căsătorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996). Nu a avut copii.[5]

Tamara Buciuceanu-Botez s-a stins din viață pe data de 15 octombrie 2019, la vârsta de 90 de ani, din cauza unei afecțiuni cardiace.[3]

Teatru (selectiv)[modificare | modificare sursă]

La Teatrul de Operetă,Tamara Buciuceanu a zăbovit aproape nouă ani, timp în care a reușit să se impună în peisajul spectacolului din țara noastră drept o prezență demnă de luat în seamă. Dincolo de faptul că și-a folosit tehnica interpretativă pe care o stăpânea foarte bine, actrița a fost invitată să cânte asemenea partenerilor săi, cântăreți profesionoști. Îmbinarea aceasta între joc si cânt, între teatru și muzică, între psihologie de personaj și păstrarea unui ritm și a unei tonalități vocale bine stabilite și permanenta grijă pentru mișcarea scenică racordată fie la dansuri, fie doar la un ritm anume nu pot fi făcute decât de un artist care stăpânește ambele tipuri de exprimare scenică:actoria și cântul.Tamara Buciuceanu a fost un astfel de actor, plină de energie, capabilă să susțină momente comice fără să sară din rimul impus al unui spectacol, Tamara Buciuceanu[6] trecea rampa către sufletul spectatorilor, glumele ei se finalizau întotdeauana cu aplauze. Să nu uităm însă ca aproape toate intervențiile erau cântate, lucru ce făcea să nu treneze ritmul spectacolului și aducea, în același timp, un plus de comic situației respective.

Radiofonic[modificare | modificare sursă]

Încă din perioada de început a carierei artistice, Tamara Buciuceanu-Botez a colaborat cu Radiodifuziunea Română. Aici a înregistrat sute de spectacole intrate în fonoteca de aur. O colaborare constantă cu Radioul a fost si emisiunea de divertisment Unda veselă. Zeci de ani, actrița a fost prezentă în după-amiezele de duminică cu divertisment, cuplete muzicale, momente vesele.

Invitată de Ion Vova - despre care aceasta spunea: ^Iubea foarte tare actorii și îți dorea să pună în valoare pe toată lumea. Era un mare om de radio^ - Tamara Buciuceanu-Botez își încânta auditoriul cu umorul său debordant, cu momente muzicale remarcabile și cu optimismul său dătător de clipe de voioșie. În viața Radioului românesc, Tamara Buciuceanu-Botez a devenit, prin prezență constantă, datorită rolurilor de mare valoare artistică și momentelor comice de mare succes, o adevărată Voce de Aur. Ușor recognoscibilă, cu un timbru aparte, cu voce de mezzosoprană pe care o armonizează perfect în diverse situații, cu o sensibilitate ce emoționează profund, Tamara Buciuceanu-Botez a realizat înregistrări radiofonice memorabile în peste optzeci de piese de teatru.

Filmografie (selectiv)[modificare | modificare sursă]

Actriță[modificare | modificare sursă]

Voce[modificare | modificare sursă]

Distincții[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Tamara Buciuceanu”, Freebase Data Dumps[*]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b „Tamara Buciuceanu”, Internet Movie Database, accesat în  
  3. ^ a b „A murit marea actriță Tamara Buciuceanu Botez”, Digi 24, accesat în  
  4. ^ Daciana Ilie (). „Draga Olteanu Matei și Tamara Buciuceanu, printre personalitățile decorate de Regele Mihai”. Mediafax. Accesat în . 
  5. ^ „Tamara Buciuceanu a murit. Cea mai mare durere a actriței Tamara Buciuceanu-Botez”, Antena 3, , accesat în  
  6. ^ Bogdana, Darie (). Tamara Buciuceanu O viață închinată scenei. Litera. p. 60,61. 
  7. ^ Decretul președintelui României nr. 524 din 1 decembrie 2000 privind conferirea unor decorații naționale personalului din subordinea Ministerului Culturii, publicat în Monitorul Oficial nr. 666 din 16 decembrie 2000, art. 2, anexa 2, e) 2.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tamara Buciuceanu