Tamara Buciuceanu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Tamara Buciuceanu-Botez)
Jump to navigation Jump to search
Tamara Buciuceanu
Tamara Buciuceanu (1).jpg
Tamara Buciuceanu
Date personale
Născută (90 de ani)
Tighina, Raionul Căușeni, Regatul României
Frați și suroriIulia Buciuceanu Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București
Ani de activitate1952-prezent
Roluri importante-Cuibul de Viespi
-profesoara de matematică Isoscel în filmul "Liceeni" (1987)
Alte premii
Ordinul Coroana României Modificați la Wikidata
Prezență online

Tamara Buciuceanu (alternativ Tamara Buciuceanu-Botez; n. 10 august 1929, Tighina, Regatul României) este una dintre cele mai apreciate actrițe române de teatru, film și televiziune din generația de aur.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iași, însă în anul IV de studii se transferă la București, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică la clasa profesorului Nicolae Bălțățeanu (asistentă Sorana Coroamă-Stanca). Tamara Buciuceanu termină studiile în 1952. Este una din reprezentantele generației de aur a teatrului românesc. Este supranumită "Doamna comediei românești", fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria "Liceenii". În anul 2009 a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani și 57 de ani de cariera impresionantă în teatru și film.

A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chirița pe scena Teatrului Național din Iași.

A avut roluri importante în teatru în piese precum "Coana Chirița", "Romeo și Julieta la început de noiembrie", "Scaunele", "Cumetrele", "Doctor fără voie", "Nepotul", "Așteptând la arlechin", "Domnișoara Nastasia", "Mamouret" etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa "Dimineață pierdută" după Gabriela Adameșteanu. De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion. TVR Media a lansat în 2006 DVD-ul "Tamara Buciuceanu" ce cuprinde o selecție din aparițiile sale memorabile în programele de divertisment ale Televiziunii Române.

În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a regelui Mihai I al României, decorație înmânată de principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române.[1]

A fost căsătorită din 1962 cu medicul anestezist Alexandru Botez (decedat în 1996). Nu are copii.[necesită citare]

Teatru (selectiv)[modificare | modificare sursă]

Radiofonic[modificare | modificare sursă]

Filmografie (selectiv)[modificare | modificare sursă]

Actriță[modificare | modificare sursă]

Dublaj voce[modificare | modificare sursă]

  • Prințesa și Broscoiul: Mama Odie
  • Rio 2: mătușa Mimi

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Daciana Ilie (). „Draga Olteanu Matei și Tamara Buciuceanu, printre personalitățile decorate de Regele Mihai”. Mediafax. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tamara Buciuceanu