Tadeusz Boy-Żeleński

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Tadeusz Kamil Marcjan Żeleński

Tadeusz Boy-Żeleński înainte de 1941
Date personale
Nume la naștereTadeusz Kamil Marcjan Żeleński Modificați la Wikidata
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Varșovia, Imperiul Rus[5] Modificați la Wikidata
Decedat (66 de ani) Modificați la Wikidata
Liov, Guvernământul General[6] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiplagă împușcată[*] Modificați la Wikidata
PărințiWładysław Żeleński[*][[Władysław Żeleński (Polish neoromantic composer, pianist and organist)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuZofia Żeleńska[*][[Zofia Żeleńska |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Polonia[7] Modificați la Wikidata
Ocupațiemedic pedriatru și ginecolog, poet, jurnalist, traducător, scriitor, critic
Locul desfășurării activitățiiLiov[8]
Cracovia Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză
limba poloneză[9][10] Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea Jagiellonă
I Liceum Ogólnokształcące im. Bartłomieja Nowodworskiego w Krakowie[*][[I Liceum Ogólnokształcące im. Bartłomieja Nowodworskiego w Krakowie (high school in Krakow, Poland)|​]]
Activitatea literară
Activ ca scriitor19001941
Limbilimba poloneză  Modificați la Wikidata
Mișcare/curent literarTânăra Polonie
PatronajUniversitatea Națională „Ivan Franko” din Liov[*]  Modificați la Wikidata
Specie literarăpoezie, nuvelă
Note
PremiiCavaler al Ordinului Național al Legiunii de Onoare[*]
Ordinul Polonia Restituta în grad de ofițer[*]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Tadeusz Kamil Marcjan Żeleński, cunoscut sub pseudonimul Tadeusz Boy-Żeleński, (n. , Varșovia, Imperiul Rus – d. , Liov, Guvernământul General) a fost un scriitor polonez, poet, critic mai presus de toate, și traducător a peste 100 din clasicii literaturii franceze în limba poloneză . El a fost de profesie medic pediatru și ginecolog. A făcut parte din mișcarea Tânăra Polonie, fiind o personalitate marcantă a ei, Tadeusz Boy-Żeleński fiind copilul teribil al literaturii poloneze în prima jumătate a secolului al XX-lea. El a fost ucis în iulie 1941 în timpul ocupației naziste din Polonia, în ceea ce a devenit cunoscut sub numele de Masacrul Profesorilor din Lviv.

Anii timpurii[modificare | modificare sursă]

Tadeusz Kamil Marcjan Żeleński s-a născut la 21 decembrie 1874, în Varșovia, mama sa fiind Wanda (născută Grabowska) și tatăl Władysław Żeleński, care a fost un proeminent muzician și compozitor polonez. Vărul lui Tadeusz, Kazimierz Przerwa-Tetmajer a fost un renumit poet neoromantic. Deoarece învățământul superior în limba poloneză a fost interzis în Varșovia în perioada stăpânirii rusești, Żeleński pleacă în anul 1892 în Cracovia, apoi în Austria și se stabilește mai târziu în Galiția unde urmează cursurile facultății de medicină din cadrul Universității Jagiellon. În anul 1900, Tadeusz termină facultatea după care își începe practica medicală în specialitatea de pedriatrie. Din anul 1906 se specializează în ginecologie, profesie care-i va da libertatea financiară. În același an, participă la organizarea celebrului cabaret Zielony Balonik („Balonul verde”), unde se întâlneau personalități importante ale culturii poloneze cum au fost Jan August Kisielewski, Stanisław Kuczborski (painter), Witold Noskowski, Stanisław Sierosławski, Rudolf Starzewski, Edward Leszczyński, Teofil Trzcińki, Karol Frycz, Ludwik Puget, Kazimierz Sichulski, Jan Skotnicki, Feliks Jasieński și Zenon Pruszyński.

Boy-Żeleński a scris o mulțime de poezii, schițe, cântece satirice și scurte povestiri care au fost puse în scenă la cabaretul Zielony Balonik, unde, a criticat și și-a bătut joc de autoritățile conservatoare precum și de moralitatea ambiguă a orășeanului în stilul bombastic al Tinerei Polonii. Datorită acestora, și-a creat o reputație de „copil teribil” al literaturii poloneze.

Primul război mondial și perioada interbelică[modificare | modificare sursă]

La izbucnirea primului război mondial, Żeleński fost recrutat în armata austro-ungară și a servit ca medic la trupele de geniști ai căilor ferate. După război, s-a întors în Polonia și în anul 1922, s-a mutat la Varșovia. El nu a revenit la practica lui medicală, ci sa concentrat în întregime pe scris. Activitatea sa a constat în diverse colaborări pentru reviste și cotidiene ale orașului, el devenind în scurt timp una dintre personalitățile liberale ale intelectualității poloneze. Tadeusz Boy-Żeleński a criticat acid moralitatea clerului, a promovat cultura, a fost unul dintre promotorii egalității femeilor cu bărbații. și a fost printre primele personalități publice care au sprijit avortul. De asemenea,Tadeusz Boy-Żeleński, a luptat în eseurile sale împotriva tradițiilor romantice cu privire la modul în care societatea poloneză și-a privit propriul său trecut istoric.

În plus, Tadeusz Boy-Żeleński a tradus peste 100 dintre clasicii literaturii franceze, care din acel moment au fost considerate printre cele mai bune traduceri din literatura străină în poloneză. În anul 1933, Boy-Żeleński a fost admis la prestigioasa Academie Poloneză de Literatură.

Al doilea război mondial[modificare | modificare sursă]

După izbucnirea celui de al doilea război mondial, Boy-Żeleński sa mutat la în Lviv, aflat sub ocupație sovietică. Boy a condus Universitatea din Lviv în calitate de șef al Departamentului de Literatură Franceză. Criticat de mulți pentru colaborarea sa publică și frecventă cu forțele de ocupație sovietice, el a menținut contacte cu mulți profesori și artiști importanți, care s-au găsit în oraș după războiul de apărare polonez . El a luat de asemenea parte la crearea ziarului comunist de propaganda Czerwony Sztandar ( Steagul Roșu ) și a devenit unul dintre cei mai proeminenți membri ai Societății Scriitorilor Polonezi.

După ce Germania nazistă a rupt tratatul germano-sovietic și a atacat URSS, Boy rămas în Liov (Lviv în prezent, Ucraina). Orașul a fost capturat în noaptea de 4 iulie 1941, iar el a fost arestat și dus la dealurile Wulka, unde a fost ucis pentru ca ar fi fost "un spion sovietic", împreună cu alți 45 de profesori din Polonia, artiști și intelectuali în ceea ce a devenit cunoscut ca Masacrul profesorilor din Lviv.

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Tadeusz Boy-Żeleński”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b Tadeusz Boy-Żeleński, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b Tadeusz Żeleński, Brockhaus Enzyklopädie 
  5. ^ „Tadeusz Boy-Żeleński”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ „Tadeusz Boy-Żeleński”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ LIBRIS, , accesat în  
  8. ^ „Tadeusz Boy-Żeleński”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  9. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  10. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Joseph Hen, Clovn - un soț minunat. Povestea lui Tadeusz Boyu-Żeleński, ed. Sparks.
  • Boy în Lviv, editat de Barbara Winklowa, Varșovia:. Editura RITMUL, 1992 fragmente electronic
  • Henryk Markiewicz, Boy-Żeleński, Editura Gauteng, 2001, Seria A este de Polonia.
  • Wojciech Natanson, Boy-Żeleński, Varșovia: Poporului Editura Co, 1983.
  • S. Sterkowicz, Boy (Tadeusz Żeleński). Medicul, scriitor și activist social, Varșovia, 1960, ed. 2, 1974.
  • B. Winklowa, Tadeusz Żeleński (Boy). Lucrează și locuiește la Varșovia în 1967.
  • S. Sterkowicz, Pur și simplu Boy. Cronică a vieții și operei lui Tadeusz Boy-Żeleński, Torun 1994.
  • B. Winklowa, De râul Vistula și râul Sena. Biografie Tadeusz Boy-Żeleński, Varșovia 1998.
  • Waclaw Borowy , Boy ca un translator, 1922.
  • Adevărata poveste de polonezi: 1939-194. Varșovia:. Editura Rhythm, 1999 ISBN 83-87893-33-1 .
  • B. Winklowa, Boyowie. Zofia și Tadeusz Żeleńscy, Books, 2001.