Sari la conținut

Józef Mehoffer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Józef Mehoffer

Portretul lui Mehoffer, realizat de Stanisław Wyspiański
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Ropczyce, voievodatul Subcarpatia, Polonia Modificați la Wikidata
Decedat (77 de ani)[1][5][6] Modificați la Wikidata
Cracovia, Polonia Modificați la Wikidata
Înmormântatcimitirul Rakowicki[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJadwiga Mehoffer[*][[Jadwiga Mehoffer (Polish painter and model)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Austro-Ungaria
 Polonia Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor
vitralist[*]
decorator[*][[decorator (person who decorates for a living)|​]]
grafician[*]
profesor Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiViena ()[7]
Paris ()[7]
Cracovia[7]
Fribourg[8][9] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba poloneză[10][11]
limba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniu artisticPictură
StudiiAcademia de Arte Frumoase Jan Matejko, Academia de Artă din Viena, I Liceum Ogólnokształcące im. Bartłomieja Nowodworskiego w Krakowie[*][[I Liceum Ogólnokształcące im. Bartłomieja Nowodworskiego w Krakowie (high school in Krakow, Poland)|​]]  Modificați la Wikidata
PregătireȘcoala de Arte Frumoase din Cracovia
Site oficialhttp://www.pinakoteka.zascianek.pl/Mehoffer/Index.htm  Modificați la Wikidata
Prezență online

Józef Mehoffer (n. , Ropczyce, voievodatul Subcarpatia, Polonia – d. , Cracovia, Polonia) a fost un pictor, grafician și creator de vitralii, austriac de origine poloneză. El a fost unul dintre cei mai de seamă membri ai mișcării Tânăra Polonie și membru fondator al Societății artiștilor polonezi „Sztuka”. Dincolo de versatilitatea sa în Art Studio, Mehoffer a devenit cunoscut pentru frescele sale care de multe ori amintesc de arta medievală. El a colaborat adeseori cu Stanisław Wyspiański și Jan Matejko.

Muzeul Mehoffer din Cracovia

Józef Mehoffer s-a născut într-o familie de austrieci de origine poloneză. Bunicul lui a fost jurnalistul Joseph Edler von Mehoffer născut la Brno în anul 1786 și a fost fiul lui Ignaz Edler von Mehoffera (1747 - 1807) și a Mariei Rosalie Hauer[12], stabiliți în Galicia în jurul anului 1808. Tatăl său William a fost consilier al Curții Naționale, după obținerea autonomiei în cadrul Imperiului Austro-Ungar 1867. A avut trei frați, pe Eugen Alfred, Victor și William cel mic. Tatăl său a murit în anul 1873, când Józef avea numai patru ani.

Mehoffer studiat la Academia de Arte Frumoase din Cracovia sub directa îndrumare a lui Władysław Łuszczkiewicz. Din 1905, Mehoffer devine profesor universitar la academia din Cracovia și mai târziu și rector. De asemenea va îndeplini funcția de profesor la universitățile din Viena și la Paris (Academia Colarossi și École des Beaux-Arts ). În anul 1935 a fost distins cu Medalia de Aur a Academiei Poloneze de Literatură[13], iar în 1937 a fost decorat cu Crucea Comandorului a Ordinului Polonia Restituta pentru contribuția remarcabilă pe care a avut-o în domeniul artei poloneze și a propagandei ei în străinătate.

Mehoffer a fost căsătorit cu Hedwig Janakowską cu care a avut un fiu, Zbigniew (1900-1985). Casa lui Józef Mehoffer din Cracovia de pe strada Krupnicza nr. 26 a devenit muzeul artistului.

Mehoffer pe bancă în Turku

Józef Mehoffer a folosit diverse tehnici în operele sale, cum sunt: grafica, gravura, autolitografia, pictura de șevalet și portrete realizate în creion. Considerat un mare maestru al ornamentației de tip Art Nouveau, Józef Mehoffer a ilustrat o mulțime de cărți. A creat de asemenea, portrete și nouă cicluri tematice de dans.

Mehoffer a fost unul dintre membrii fondatori ai Societății artiștilor polonezi „Sztuka”. A avut la universitățile unde a predat, o mulțime de elevi iluștrii, cum sunt: Pochwalski Kasper, Erwin Czerwenka, Zdzislaw Eichler și Henry Policht.

Realizări majore

[modificare | modificare sursă]

Galerie imagini

[modificare | modificare sursă]
 1. ^ a b c d „Józef Mehoffer”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 2. ^ a b Józef Mehoffer, Brockhaus Enzyklopädie, accesat în  
 3. ^ a b Józef Mehoffer, Mehoffer, Józef[*][[Mehoffer, Józef (encyclopedia article)|​]] 
 4. ^ a b Józef Mehoffer, Allgemeines Künstlerlexikon Online 
 5. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 6. ^ a b Józef [Chevalier de Mehoffer, Joseph Wilhelm] Mehoffer (în engleză), SIKART 
 7. ^ a b c RKDartists, accesat în  
 8. ^ Die Glasmalereien von Józef Mehoffer in der Kathedrale St. Nikolaus in Freiburg i. Üe.[*][[Die Glasmalereien von Józef Mehoffer in der Kathedrale St. Nikolaus in Freiburg i. Üe. (Monograph by H. von Roda on the stained glass windows by Józef Mehoffer of St. Nicholas Cathedral in Fribourg, Switzerland)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 9. ^ Lexiconul de istorie al Elveției 
 10. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 11. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 12. ^ pl Isabel Roskau-Rydel, Niemiecko-austriackie rodziny urzędnicze w Galicji 1772-1918, Kraków, Wydaw. Uniw. Pedagogicznego, 2011.
 13. ^ pl Rocznik Polskiej Akademii Literatury, Warszawa 1937, s. 255.
 14. ^ pl Łukasz Gazur: Pod czerwoną parasolką dziennikpolski24.pl

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Józef Mehoffer