Statuia Lupa Capitolina din Turda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Statuia Lupa Capitolina din Turda
Lupa Capitolina pe amplasamentul actual
Lupa Capitolina pe amplasamentul actual
Poziționare
LocalitateTurda
JudețCluj
ȚaraRomânia
AdresaPiața Romană
Clasificare
Cod LMICJ-III-m-B-07825

Statuia Lupa Capitolina din Turda este o copie în bronz a statuii de la Târgu-Mureș, realizată în anul 1992.[1].

Istoric[modificare | modificare sursă]

Statuia Lupa Capitolina de la Târgu-Mureș (confecționată în România în 1924, la cererea Primăriei din Târgu Mureș, o copie a statuii Lupoaicei din București, din 1906) a fost dusă în septembrie 1940 la Turda după Cedarea Ardealului de Nord la data de 30 august 1940 (spre a o feri de distrugeri) și amplasată într-un scuar la intersecția străzilor Nicolae Iorga și Andrei Mureșanu din cartierul Turda Nouă, unde a rămas până în anul 1991. La cererea Inspectoratului Județean de Cultură Mureș statuia a fost restituită în 1991 municipiului Târgu Mureș. Dar, de la Turda, statuia a fost dusă mai întâi la Combinatul Chimic Târnăveni, unde i s-a făcut o cosmetizare necesară, după zeci de ani de amplasare într-un mediu poluat (ciment, praf etc.). La montarea ei pe soclul din fața Palatului Administrativ din Târgu Mureș, la data de 30 noiembrie 1991, au ajutat și specialiști din Târnăveni (Victor Cristea, Virgil Zăhan ș.a.[2]). Administrația municipiului Târgu-Mureș a consimțit, în schimb, să execute o copie care să rămână turdenilor. Această nouă copie a fost plasată inițial (în 1992) în Piața Republicii (pe locul unde în prezent se află statuia lui Avram Iancu), apoi, după completarea soclului, în Piața Romană (unde se află și acum). Această replică a statuii de la Târgu-Mureș a fost realizată în anul 1992, în atelierul Fondului Plastic din București. Statuii i s-a adăugat, la mutarea în Piața Romană, un nou soclu cu următoarea inscripție latină: „Alla citta di Turda-Potaissa, Roma madre, MCMXXI” ("Orașului Turda-Potaissa, Roma mamă, 1921").

Statuia este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj[3], elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2015 (cod LMI CJ-III-m-B-07825).

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Statuia Lupa Capitolina din Turda la Wikimedia Commons

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Lupa Capitolina” este o statuie de bronz din secolul 6 î.C., actualmente păstrată în Palatul Conservatorilor din Roma. Romulus și Remus (fondatorii mitici ai Romei, copiii zeului războiului Marte si ai vestalei Rhea Silvia) au fost adăugați de Antonio Pollaiuolo (14321498). Lupoaica, împreună cu Romulus și Remus, simbolizează originea legendară a Romei și totodată caracterul sacru și etern al orașului și al puterii sale.
  2. ^ Tirnaveni.ro (), LUPA CAPITOLINA LA TÂRNĂVENI ȘI ÎN JUDEȚUL MUREȘ, www.tirnaveni.ro 
  3. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .