Sari la conținut

Software pentru desktop la distanță

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În calcul, termenul desktop la distanță se referă la o caracteristică a software-ului sau a sistemului de operare care permite ca mediul desktop al unui computer personal să fie rulat de la distanță de pe un sistem (de obicei un PC, dar conceptul se aplică și unui server sau unui smartphone), fiind în același timp afișat pe un dispozitiv client separat. Aplicațiile desktop la distanță au caracteristici diferite. Unele permit atașarea la o sesiune a unui utilizator existent și „controlul de la distanță”, fie afișând sesiunea de control de la distanță, fie acoperind ecranul. Preluarea unui desktop de la distanță este o formă de administrare la distanță.

Prezentare generală

[modificare | modificare sursă]

Accesul la distanță poate fi explicat, de asemenea, ca fiind controlul de la distanță al unui computer prin utilizarea unui alt dispozitiv conectat prin internet sau o altă rețea. Acest lucru este utilizat pe scară largă de mulți producători de calculatoare și de birourile de asistență ale marilor întreprinderi pentru depanarea tehnică a problemelor clienților lor.

Software-ul pentru desktop la distanță captează intrările mouse-ului și tastaturii de la computerul local (client) și le trimite computerului la distanță (server). La rândul său, computerul la distanță trimite comenzile de afișare către computerul local.[1] Atunci când aplicațiile cu multe elemente grafice, inclusiv video sau modele 3D, trebuie să fie controlate de la distanță, trebuie utilizat un software de stație de lucru la distanță care să trimită mai degrabă pixelii decât comenzile de afișare pentru a oferi o experiență fluidă, similară celei locale.

Partajarea desktop-ului la distanță se realizează prin intermediul unui model client/server comun. Clientul, sau vizualizatorul VNC, este instalat pe un computer local și apoi se conectează prin intermediul unei rețele la o componentă server, care este instalată pe computerul de la distanță. Într-o sesiune VNC tipică, toate apăsările de taste și clicurile pe mouse sunt înregistrate ca și cum clientul ar efectua efectiv sarcini pe computerul utilizatorului final.[2]

Desktop-urile la distanță au, de asemenea, un avantaj major pentru dezvoltarea securității, companiile putând permite inginerilor software care pot fi dispersați geografic să opereze și să dezvolte de pe un computer care poate fi ținut în biroul companiei sau în mediul cloud.

Computerul țintă într-un scenariu de desktop la distanță este în continuare capabil să acceseze toate funcțiile sale de bază. Multe dintre aceste funcții de bază, inclusiv clipboard-ul principal, pot fi partajate între computerul țintă și clientul desktop la distanță.

De la debutul pandemiei de COVID-19, trecerea la medii de lucru la distanță a determinat multe persoane să lucreze de acasă cu dispozitive fără suport IT din partea întreprinderii. Ca urmare, acești lucrători se bazează pe software-ul de desktop la distanță pentru a colabora și pentru a-și menține sistemele disponibile și sigure.[3]

O utilizare principală a software-ului pentru desktop de la distanță este administrarea și implementarea de la distanță. Această nevoie apare atunci când cumpărătorii de software sunt departe de furnizorul lor de software. Majoritatea software-urilor de acces la distanță pot fi utilizate pentru „calculatoare headless”: în loc ca fiecare calculator să aibă propriul monitor, tastatură și mouse sau să utilizeze un comutator KVM, un calculator poate avea un monitor, tastatură, mouse și software de control la distanță și poate controla mai multe calculatoare headless. Modul desktop duplicat este util pentru asistența și educația utilizatorilor. Software-ul de control de la distanță combinat cu comunicarea telefonică poate fi aproape la fel de util pentru utilizatorii începători de calculatoare ca și cum personalul de asistență ar fi chiar acolo.

Software-ul pentru desktop la distanță poate fi utilizat pentru a accesa un computer la distanță: un computer personal fizic la care un utilizator nu are acces fizic, dar care poate fi accesat sau cu care se poate interacționa.[4] Spre deosebire de servere, computerele la distanță sunt utilizate în principal pentru conexiuni peer to peer, în care un dispozitiv nu este supravegheat. În general, o conexiune la un computer la distanță este posibilă numai dacă ambele dispozitive au o conexiune la rețea.

De la apariția cloud computing-ului, software-ul pentru desktop la distanță poate fi găzduit pe dispozitive hardware USB, permițând utilizatorilor să conecteze dispozitivul la orice PC conectat la rețeaua lor sau la internet și să își recreeze desktop-ul prin intermediul unei conexiuni la cloud. Acest model evită o problemă a software-ului de birou la distanță, care necesită ca computerul local să fie pornit în momentul în care utilizatorul dorește să îl acceseze de la distanță. (Este posibil, cu ajutorul unui router cu suport VPN C2S și cu ajutorul echipamentelor LAN, să se stabilească o conexiune de rețea privată virtuală (VPN) cu routerul prin internet dacă acesta nu este conectat la LAN, să se pornească un computer conectat la router, apoi să se conecteze la acesta).

Produsele desktop la distanță sunt disponibile în trei modele: servicii găzduite, software și dispozitiv.

Escrocii care oferă asistență tehnică folosesc programe de desktop la distanță pentru a se conecta la computerul victimei și adesea blochează computerul dacă victima nu cooperează.

Protocoalele desktop la distanță includ următoarele:

Variante rău intenționate

[modificare | modificare sursă]

Un troian de acces la distanță (RAT, denumit uneori creepware)[6] este un tip de malware care controlează un sistem prin intermediul unei conexiuni de rețea la distanță. În timp ce partajarea desktop-ului și administrarea de la distanță au multe utilizări legale, „RAT” conturează o activitate criminală sau rău intenționată. Un RAT este de obicei instalat fără știrea victimei, adesea ca sarcină utilă a unui cal troian, și va încerca să își ascundă funcționarea de victimă și de programele de securitate informatică și alte programe antivirus.[7][8][9][10][11][12]

Exemple notabile

[modificare | modificare sursă]
  1. ^ „Remote Desktop Software”. ITarian.com. Accesat în . 
  2. ^ Virtual Network Computing (VNC): Making Remote Desktop Sharing Possible. Businessnewsdaily.com (2013-11-07). Retrieved on 2014-02-27.
  3. ^ Manson, Jonathan (). „Remote Desktop Software as a forensic resource”. Journal of Cyber Security Technology (în engleză). 6 (1–2): 1–26. doi:10.1080/23742917.2022.2049560. ISSN 2374-2917. 
  4. ^ „What is Remote Computer? – Definition from Techopedia”. Techopedia.com (în engleză). Accesat în . 
  5. ^ „VMware Announces Strategic Licensing and Co-development Agreement with Teradici for True Remote PC User Experience Further Bolstering its vClient Initiative”. VMware News Releases. VMware. Accesat în . 
  6. ^ „Creepware — Who's Watching You?”. Symantec Security Response. . 
  7. ^ „Remote Server Administration Tools for Windows 7”. Microsoft TechNet. Microsoft. . Accesat în . ,
  8. ^ „Danger: Remote Access Trojans”. Microsoft TechNet. septembrie 2002. Accesat în . 
  9. ^ „Understanding the Windows NT Remote Access Service”. Microsoft TechNet. Microsoft. Accesat în . 
  10. ^ „Netsh commands for remote access (ras)”. Microsoft TechNet. Microsoft. . Accesat în . 
  11. ^ „RAS Registry Modification Allowed Without Administrative Rights”. Microsoft TechNet. Microsoft. Accesat în . 
  12. ^ „Computer RATS – Protecting Your Self”. HowTheyHack. iulie 2013. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „Code Access Security and bifrost”. CodingHorror.com. . Accesat în . 
  14. ^ „BlackShades: Arrests in computer malware probe”. BBC News. Accesat în . 
  15. ^ „Remarks Prepared for Delivery by Special Agent in Charge Leo Taddeo at Blackshades Press Conference”. fbi.gov. Federal Bureau of Investigation. Accesat în . 
  16. ^ Denbow, Shawn. „pest control: taming the rats” (PDF). Accesat în . 
  17. ^ Aylward, Laura. „Malware analysys – Dark Comet RAT”. Contextis. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ „Brisbane teenager built spyware used by domestic violence perpetrators across world, police allege”. the Guardian (în engleză). . Accesat în . 
  19. ^ „Advice for potential victims of IM-RAT malware”. Australian Federal Police (în engleză). . Accesat în . 
  20. ^ „International crackdown on RAT spyware, which takes total control of victims' PCs”. Europol (în engleză). Accesat în . 
  21. ^ „Cybercrime Network focuses on support to victims of malware”. European Union Agency for Criminal Justice Cooperation (în engleză). Accesat în . 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]