Sari la conținut

Europol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Europol este o organizație de combatere a criminalității la nivel european, având sediul la Haga (Olanda). Această organizație, trebuie să preia sarcinile poliției naționale din fiecare stat al Europei, în caz că activitatea criminală, depășește limita granițelor naționale.

In acest scop este necesar un schimb continuu de informații de la nivele naționale până la cele internaționale care cad în atribuțiile Interpolului.

Programul măsurilor de combatere cuprinde: (franc.: Terrorisme, Radicalisme, Extremisme et Violence Internationale), - nume abreviat TREVI, (ciriminalitaea organizată) - OK și (European Drug Unit) - EDU.

Această combatere a terorismului se extinde și asupra comerțului cu arme, droguri, copii folosiți în scopuri pornografice și încercarea legalizării banilor rezultați din afaceri ilegale.

Această organizație a fost inițiată încă din anul 1993 prin înțelegerea din Maastricht, dar devenit funcționabilă din 1999.

Europolul este o organizație independentă a UE care are atribuții polițiste și juristice de colaborare pe plan european.