Cal troian (informatică)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Acest articol se referă la o anumită formă de malware în terminologie computațională. Pentru alte sensuri, vedeți Cal troian (dezambiguizare))

Un cal troian (în engleză: trojan horse, cunoscut de asemenea doar ca troian) în cazul software-ul computerelor (având numele derivat din legenda calului troian) descrie un anumit tip de program spion (care este la rândul său un tip de software rău intenționat), care apare că ar realiza ceva util, dar care în realitate realizează funcții malefice care permit accesarea neautorizată a unui calculator, respectiv copierea fișierelor, și chiar controlarea comenzilor calculatorui penetrat.

Caii troieni, care tehnic nu sunt viruși informatici, pot fi descărcați cu ușurință și în necunoștință de cauză. Spre exemplu, dacă un joc pe calculator este astfel proiectat ca la executarea sa de către un utilizator deschide o usa de intrare (backdoor) pentru un hacker, care poate prelua ulterior controlul computerului, se spune despre acel joc că este un cal troian. Dacă în schimb, jocul este corect codat, dar a fost infectat ulterior cu un virus informatic, nu poate fi numit un cal troian, indiferent ce pagube poate produce virusul.

Cazuri notabile[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]