Sofi Oksanen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Sofi Oksanen
Sofi Oksanen.jpg
Sofi Oksanen în august 2008
Date personale
Nume la naștereSofi-Elina Oksanen Modificați la Wikidata
Născută7 ianuarie 1977
Jyväskylä, Finlanda
Naționalitatefinlandeză Finlanda
CetățenieFlag of Finland.svg Finlanda Modificați la Wikidata
Etniefinlandezi
Estoni Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitoare
Limbilimba finlandeză[1]
limba estonă  Modificați la Wikidata
StudiiLiteratură – Universitatea Jyväskylä
Dramaturgie - Academia de Teatru Helsinki
Activitatea literară
Specie literarăroman, dramă
Operă de debutStalinin lehmät (Vacile lui Stalin) 2003
Opere semnificativePuhdistus (Purificare), 2008

Baby Jane, 2005
Note
PremiiPremiul pentru Literatură al Consiliului Nordic[*]
Kalevi Jäntti Award[*]
Ordinul Crucii Terra Mariana[*]
Pro Finlandia Medal of the Order of the Lion of Finland[*]
Prix Femina étranger[*]
Finlandia Award[*][2][3]
Runeberg Prize[*][4][5]
Swedish Academy Nordic Prize[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Sofi - Elina Oksanen (ns. 7 ianuarie 1977) este o scriitoare contemporană finlandeză, născută în Jyväskylä, Finlanda Centrală. Tatăl său este finlandez, iar mama estonă. Până în prezent, Oksanen a scris două piese de teatru și trei romane, dintre care unul a devenit best seller internațional, aducându-i acesteia câteva premii literare importante.

Viața[modificare | modificare sursă]

Sofi Oksanen s-a născut și a crescut în Jyväskylä, într-o familie mixtă: tatăl- cetățean finlandez de profesie electrician, mama- ingineră estonă care a emigrat în Finlanda în anii '70 [6]en . Oksanen a studiat Literatura la Universitatea Jyväskylä și ulterior Dramaturgie în cadrul Academiei Finlandeze de Teatru. Scriitoarea este implicată activ în dezbaterile publice din Finlanda, participând la diverse emisiuni și îngrijind câteva coloane în presa scrisă (Sihteeri & Assistentti, Sunnuntaisuomalainen, Metro, Aamulehti). Aceasta s-a declarat bisexuală [7] en și de-a lungul timpului a suferit tulburări de nutriție [8]fi . În numele comunității LGBT din statele baltice și Rusia, organizatorii Pride Helsinki i-au decernat un premiu pentru activatea sa în anul 2009 [9]en .

Activitatea literară[modificare | modificare sursă]

Sofi Oksanen a devenit cunoscută datorită primului roman, „Stalinin lehmät” (Vacile lui Stalin),(2003), ISBN 951-0-28223-5, unde abordează atât imaginea femeilor estone care au emigrat în Finlanda, cât și problemele de nutriție ale unei tinere. Romanul a fost nominalizat pentru premiul Runeberg [10]en .

Doi ani mai târziu, în 2005, a fost publicat romanul „Baby Jane” care tratează anxietatea ca afecțiune și violența în cuplurile de homosexuali.

Prima piesă de teatru a Sofiei Oksanen, „Puhdistus” (Purificare), a fost pusă în scenă în 2007 la Teatrul Național Finlandez. Romanul omonim, ISBN 978-951-0-33973-2, își are rădăcinile în această piesă de teatru și a fost publicat în 2008 [11]en .

La momentul publicării, „Puhdistus” a fost considerat cel mai bun roman de ficțiune în Finlanda [12] fi și a primit numeroase premii. Ecranizarea romanului va fi realizată în cursul anului 2012 de către producătorul Markus Selin [13]en .

Piesa de teatru „Purificarea” a avut premiera în New York pe 10.02.2011, iar din luna octombrie 2011 e pusă în scenă independent în 11 țări diferite: Norvegia, Franța, Spania, Portugalia, Suedia, Islanda, Lituania, Germania, Ungaria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.

Premii literare[modificare | modificare sursă]

Pentru romanul „Purificare”, Sofi Oksanen a fost distinsă în Finlanda cu prestigiosul premiu Finlandia în 2008, premiul Runeberg (2009) și Premiul pentru Literatură al Consiliul Nordic (2010) [14]en .

În Franța, romanul a câștigat premiul Fnac, fiind selectat dintre alte 300 de lucrări și a fost bine primit de criticii literari. A fost pentru prima dată când premiul a fost decernat unui străin. [15][16]fr . „Purificare” a fost de asemenea prima operă finlandeză care a câștigat premiul francez Femina Étranger [17] și prima scriitoare finlandeză care a fost distinsă cu Premiul pentru Literatură al Consiliul Nordic [18] en .

În anul 2009 Sofi Oksanen a fost declarată „Personalitatea Anului” de către titratul ziar estonian „Postimees” [19] en , iar în 2010 Toomas Hendrik Ilves, președintele Estoniei a decorat-o cu Ordinul Crucii Terra Mariana, clasa a IV-a.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 2. ^ , Finnish Book Foundation[*] http://kirjasaatio.fi/sivut/8/finlandia-palkinto/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 3. ^ http://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Apalkinto835608684027240, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ Runeberg-palkinto (în finlandeză) 
 5. ^ Runeberg-palkinto (în finlandeză), accesat în  
 6. ^ Judith Katzir (). „Festivalul Internațional al Scriitorilor, Ierusalim” (PDF). Haaretz.  Text "accesat 24.01.2012" ignorat (ajutor)
 7. ^ Helsingin Sanomat – International Edition
 8. ^ City.fi – Sofi Oksanen
 9. ^ Pride Around the World, San Francisco Bay Times, Rex Wockner, publicat: 16.07.2009, accesat 24.01.2012
 10. ^ Sofi Oksanen
 11. ^ http://www.finlit.fi/fili/en/spotlight/sofi_oksanen.html
 12. ^ http://www.wsoy.fi/sofioksanen/puhdistus/
 13. ^ „Oksanen's 'Purge' Set to Become Film”. ERR News. . Accesat în . 
 14. ^ http://www.norden.org/en/nordic-council/the-nordic-council-prizes/nordisk-raads-litteraturpris/the-winners
 15. ^ „Sofi Oksanen's 'Purge' Wins Fnac Prize”. ERR News. . Accesat în . 
 16. ^ „Prix du roman Fnac à "Purge" de la Finlandaise Sofi Oksanen”. AFP. . Accesat în . 
 17. ^ „Oksanen Wins French Literary Prize”. YLE Uutiset. . Accesat în . 
 18. ^ Helsingin Sanomat (). „Sofi Oksanen Wins Nordic Council's Literature Prize”. Accesat în . 
 19. ^ Toomas Hõbemägi (). „Postimees names Finnish writer Sofi Oksanen Person of the Year”. Baltic Business News. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sofi Oksanen

Interviuri