Sofi Oksanen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sofi Oksanen

Sofi Oksanen în august 2008
Date personale
Nume la naștereSofi-Elina Oksanen Modificați la Wikidata
Născută7 ianuarie 1977
Jyväskylä, Finlanda
Naționalitatefinlandeză Finlanda
Cetățenie Finlanda[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitoare
Locul desfășurării activitățiiHelsinki[2] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba finlandeză[10]
limba estonă Modificați la Wikidata
StudiiLiteratură – Universitatea Jyväskylä
Dramaturgie - Academia de Teatru Helsinki
Activitatea literară
Limbilimba finlandeză  Modificați la Wikidata
Specie literarăroman, dramă
Operă de debutStalinin lehmät (Vacile lui Stalin) 2003
Opere semnificativePuhdistus (Purificare), 2008

Baby Jane, 2005
Note
PremiiPremiul pentru Literatură al Consiliului Nordic[*]
Kalevi Jäntin palkinto[*][[Kalevi Jäntin palkinto (Finnish literary award)|​]]
Maarjamaa Risti IV klassi teenetemärk[*][[Maarjamaa Risti IV klassi teenetemärk |​]][3]
Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitali[*][[Suomen Leijonan Pro Finlandia -mitali (Finnish award for artists and writers (order))|​]][4]
prix Femina étranger[*][[prix Femina étranger (French literary award)|​]]
kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto[*][[kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto (Finnish literary award for fiction)|​]][5][6]
Runeberg-palkinto[*][[Runeberg-palkinto (Finnish literary award)|​]][7][8]
Svenska Akademiens nordiska pris[*][[Svenska Akademiens nordiska pris (award)|​]]
prix du roman Fnac[*][[prix du roman Fnac (literary award)|​]]
European Book Prize[*][[European Book Prize (award)|​]]
Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor[*][9]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Sofi - Elina Oksanen (ns. 7 ianuarie 1977) este o scriitoare contemporană finlandeză, născută în Jyväskylä, Finlanda Centrală. Tatăl său este finlandez, iar mama estonă. Până în prezent, Oksanen a scris două piese de teatru și trei romane, dintre care unul a devenit best seller internațional, aducându-i acesteia câteva premii literare importante.

Viața[modificare | modificare sursă]

Sofi Oksanen s-a născut și a crescut în Jyväskylä, într-o familie mixtă: tatăl- cetățean finlandez de profesie electrician, mama- ingineră estonă care a emigrat în Finlanda în anii '70 [11]en . Oksanen a studiat Literatura la Universitatea Jyväskylä și ulterior Dramaturgie în cadrul Academiei Finlandeze de Teatru. Scriitoarea este implicată activ în dezbaterile publice din Finlanda, participând la diverse emisiuni și îngrijind câteva coloane în presa scrisă (Sihteeri & Assistentti, Sunnuntaisuomalainen, Metro, Aamulehti). Aceasta s-a declarat bisexuală [12] en și de-a lungul timpului a suferit tulburări de nutriție [13]fi . În numele comunității LGBT din statele baltice și Rusia, organizatorii Pride Helsinki i-au decernat un premiu pentru activatea sa în anul 2009 [14]en .

Activitatea literară[modificare | modificare sursă]

Sofi Oksanen a devenit cunoscută datorită primului roman, „Stalinin lehmät” (Vacile lui Stalin),(2003), ISBN 951-0-28223-5, unde abordează atât imaginea femeilor estone care au emigrat în Finlanda, cât și problemele de nutriție ale unei tinere. Romanul a fost nominalizat pentru premiul Runeberg [15]en .

Doi ani mai târziu, în 2005, a fost publicat romanul „Baby Jane” care tratează anxietatea ca afecțiune și violența în cuplurile de homosexuali.

Prima piesă de teatru a Sofiei Oksanen, „Puhdistus” (Purificare), a fost pusă în scenă în 2007 la Teatrul Național Finlandez. Romanul omonim, ISBN 978-951-0-33973-2, își are rădăcinile în această piesă de teatru și a fost publicat în 2008 [16]en .

La momentul publicării, „Puhdistus” a fost considerat cel mai bun roman de ficțiune în Finlanda [17] fi și a primit numeroase premii. Ecranizarea romanului va fi realizată în cursul anului 2012 de către producătorul Markus Selin [18]en .

Piesa de teatru „Purificarea” a avut premiera în New York pe 10.02.2011, iar din luna octombrie 2011 e pusă în scenă independent în 11 țări diferite: Norvegia, Franța, Spania, Portugalia, Suedia, Islanda, Lituania, Germania, Ungaria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.

Premii literare[modificare | modificare sursă]

Pentru romanul „Purificare”, Sofi Oksanen a fost distinsă în Finlanda cu prestigiosul premiu Finlandia în 2008, premiul Runeberg (2009) și Premiul pentru Literatură al Consiliul Nordic (2010) [19]en .

În Franța, romanul a câștigat premiul Fnac, fiind selectat dintre alte 300 de lucrări și a fost bine primit de criticii literari. A fost pentru prima dată când premiul a fost decernat unui străin. [20][21]fr . „Purificare” a fost de asemenea prima operă finlandeză care a câștigat premiul francez Femina Étranger [22] și prima scriitoare finlandeză care a fost distinsă cu Premiul pentru Literatură al Consiliul Nordic [23] en .

În anul 2009 Sofi Oksanen a fost declarată „Personalitatea Anului” de către titratul ziar estonian „Postimees” [24] en , iar în 2010 Toomas Hendrik Ilves, președintele Estoniei a decorat-o cu Ordinul Crucii Terra Mariana, clasa a IV-a.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ LIBRIS, , accesat în  
 2. ^ „Sofi Oksanen”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 3. ^ https://president.ee/et/teenetemargid/teenetemarkide-kavalerid/28819-sofi-oksanen, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ https://ritarikunnat.fi/?page_id=8223, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ , Suomen Kirjasäätiö[*][[Suomen Kirjasäätiö (Finnish foundation)|​]] http://kirjasaatio.fi/sivut/8/finlandia-palkinto/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 6. ^ http://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Apalkinto835608684027240, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ Runeberg-palkinto (în finlandeză) 
 8. ^ Runeberg-palkinto (în finlandeză), accesat în  
 9. ^ https://demokraatti.fi/sofi-oksaselle-merkittava-tunnustus-ranskasta/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 10. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 11. ^ Judith Katzir (). „Festivalul Internațional al Scriitorilor, Ierusalim” (PDF). Haaretz. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .  Text "accesat 24.01.2012" ignorat (ajutor)
 12. ^ Helsingin Sanomat – International Edition
 13. ^ City.fi – Sofi Oksanen
 14. ^ Pride Around the World Arhivat în , la Wayback Machine., San Francisco Bay Times, Rex Wockner, publicat: 16.07.2009, accesat 24.01.2012
 15. ^ „Sofi Oksanen”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 16. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 17. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 18. ^ „Oksanen's 'Purge' Set to Become Film”. ERR News. . Accesat în . 
 19. ^ „copie arhivă”. Arhivat din original la . Accesat în . 
 20. ^ „Sofi Oksanen's 'Purge' Wins Fnac Prize”. ERR News. . Accesat în . 
 21. ^ „Prix du roman Fnac à "Purge" de la Finlandaise Sofi Oksanen”. AFP. . Accesat în . 
 22. ^ „Oksanen Wins French Literary Prize”. YLE Uutiset. . Accesat în . 
 23. ^ Helsingin Sanomat (). „Sofi Oksanen Wins Nordic Council's Literature Prize”. Accesat în . 
 24. ^ Toomas Hõbemägi (). „Postimees names Finnish writer Sofi Oksanen Person of the Year”. Baltic Business News. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Sofi Oksanen

Interviuri