Selim I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Selim I
Sultan al Imperiului Otoman
Yavuz Selim.jpg
Date personale
Născut10 octombrie 1465 (sau 1466)
Amasya
Decedat22 septembrie 1520
Tekirdağ
ÎnmormântatMoscheea Yavuz Selim, Istanbul
PărințiBaiazid al II-lea
Gülbahar Sultan[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriŞehzade Korkut[*]
Şehzade Ahmet[*]
Ayşe Sultan[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAyșe Hafsa Sultan
CopiiSoliman I
Sultana Hatice
Sultana Beyhan
Sultana Șah
Sultana Fatma
CetățenieOttoman flag.svg Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
ReligieIslam (sunnism)
Ocupațieconducător[*]
poet Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliarăDinastia Otomană[*]
Domnie
Domnie26 mai 151222 septembrie 1520
PredecesorBaiazid al II-lea
SuccesorSoliman I
Semnătură
Tughra of Selim I.JPG

Selim I (în turca otomană: سليم اوّل, în turca modernă: I. Selim; poreclit Cel Necruțător; 10 octombrie, 146522 septembrie, 1520) a fost sultanul Imperiului Otoman între anii 1512 - 1520. El a cucerit Egiptul în 1516-1517, învingând armatele mamelucilor și i-a înfrânt pe perși la Caldiran în 1514.

Viața[modificare | modificare sursă]

Selim I s-a născut în Amasya. El și-a detronat tatăl, Baiazid al II-lea (1481-1512) printr-o revoltă, forțându-l să meargă în exil la Dimetoka, dar acesta a murit pe drum. Acest lucru a fost posibil deoarece Baiazid al II-lea era bătrân iar oastea otomană era de acord că trebuie să-și schimbe sultanul. De asemenea, Selim și-a condamnat la moarte frații (Ahmet și Korkut), pentru a elimina potențialii concurenți la tronul Imperiului Otoman. Mama lui era Gül-Bahār Khātûn, care nu a reușit să obțină titlul de Valide Khatun. Selim s-a căsătorit cu Ayșe Hafsa Sultan, din Crimeea, fiica hanului Mengli Ghirai I. Ei au avut împreună cinci copii: Soliman I (viitorul sultan) și patru fiice, Hatice, Beyhan, Șah și Fatma.

Moartea[modificare | modificare sursă]

După campania din Egipt, Selim pregătea o expediție în Ungaria. Pregătirile pentru această expediție s-au oprit însă brusc, la aflarea veștii că sultanul Selim este bolnav, în al optulea an de domnie. El avea aproximativ 55 de ani. Se presupune că suferea de o boală de piele, din cauza călăritului excesiv. Unii istorici[cine?] spun că el ar fi avut cancer de piele. Selim a murit la Çorlu, Tekirdağ. Pe tronul Imperiului Otoman s-a urcat fiul său, Soliman Magnificul, în timpul căruia Imperiul Otoman a atins apogeul.


Osmanli armasi.svg
 
Sultani ai Imperiului Otoman
Fictitious Ottoman flag 2.svg