Selim I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Selim I
Sultan al Imperiului Otoman
Yavuz Selim.jpg
Date personale
Născut 10 octombrie 1465 (sau 1466)
Amasya
Decedat 22 septembrie 1520
Tekirdağ
Înmormântat Moscheea Yavuz Selim, Istanbul
Părinți Baiazid al II-lea
Gülbahar Sultan[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Şehzade Korkut[*]
Şehzade Ahmet[*]
Ayşe Sultan[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Ayșe Hafsa Sultan
Copii Soliman I
Sultana Hatice
Sultana Beyhan
Sultana Șah
Sultana Fatma
Cetățenie Fictitious Ottoman flag 3.svg Imperiul Otoman Modificați la Wikidata
Religie Islam (sunnism)
Ocupație ruler[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Dinastia Otomană[*]
Domnie
Domnie 26 mai 151222 septembrie 1520
Predecesor Baiazid al II-lea
Succesor Soliman I
Semnătură
Tughra of Selim I.JPG

Selim I (în turca otomană: سليم اوّل, în turca modernă: I. Selim; poreclit Cel Necruțător; 10 octombrie, 146522 septembrie, 1520) a fost sultanul Imperiului Otoman între anii 1512 - 1520. El a cucerit Egiptul în 1516-1517, învingând armatele mamelucilor și i-a înfrânt pe perși la Caldiran în 1514.

Viața[modificare | modificare sursă]

Selim I s-a născut în Amasya. El și-a detronat tatăl, Baiazid al II-lea (1481-1512) printr-o revoltă, forțându-l să meargă în exil la Dimetoka, dar acesta a murit pe drum. Acest lucru a fost posibil deoarece Baiazid al II-lea era bătrân iar oastea otomană era de acord că trebuie să-și schimbe sultanul. De asemenea, Selim și-a condamnat la moarte frații (Ahmet și Korkut), pentru a elimina potențialii concurenți la tronul Imperiului Otoman. Mama lui era Gül-Bahār Khātûn, care nu a reușit să obțină titlul de Valide Khatun. Selim s-a căsătorit cu Ayșe Hafsa Sultan, din Crimeea, fiica hanului Mengli Ghirai I⁠(en). Ei au avut împreună cinci copii: Soliman I (viitorul sultan) și patru fiice, Hatice, Beyhan, Șah și Fatma.

Selim este descris ca fiind înalt, cu șoldurile foarte late, cu o mustață lungă și o privire surprinzătoare.In 1514 a invadat Persia , avand aproximativ 60.000 sau 100.000 mii sau 212 .000 si peste 100 de tunuri . Pe 13 august 1514 a Caldiran se infrunta armata otomana condusa de Selim a invins armata persana de aproximativ de 80.000 condusa de sahul Ismail In lupta sahul a fost ranit . Dupa marea victorie sultanul a cucerit Tabriz dar sa retras Tabrizul a fost reocupat de persi[necesită citare]

Moartea[modificare | modificare sursă]

După campania din Egipt, Selim pregătea o expediție în Ungaria. Pregătirile pentru această expediție s-au oprit însă brusc, la aflarea veștii că sultanul Selim este bolnav, în al optulea an de domnie. El avea aproximativ 55 de ani. Se presupune că suferea de o boală de piele, din cauza călăritului excesiv. Unii istorici spun că el ar fi avut cancer de piele. Selim a murit la Çorlu, Tekirdağ. Pe tronul Imperiului Otoman s-a urcat fiul său, Soliman Magnificul, în timpul căruia Imperiul Otoman a atins apogeul.


Osmanli armasi.svg
 
Sultani ai Imperiului Otoman
Fictitious Ottoman flag 2.svg