Selim I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Selim I

Selim I (limba turcă:I.Selim; poreclit Viteazul) (10 octombrie, 146522 septembrie, 1520) a fost sultanul Imperiului Otoman între anii 1512 - 1520.

Viața[modificare | modificare sursă]

Selim s-a născut în Amasya. El și-a detronat tatăl, Baiazid al II-lea (1481-1512). De asemenea, și-a condamnat la moarte frații (Ahmet și Korkut), pentru a elimina potențialii concurenți la tronul Imperiului Otoman. Mama lui era Gül-Bahār Khātûn, care nu a reușit să obținâ titlul de Valide Khatun. Selim s-a căsătorit cu Ayșe Hafsa Sultan, din Crimeea, fiica hanului Mengli Ghirai I⁠(en). Ei au avut împreună patru copii: Soliman I (viitorul sultan) și trei fiice, Sultana Hatice, Sultana Beyhan și Sultana Șah.

Selim este descris ca fiind înalt, cu șoldurile foarte late, cu o mustață lungă și o privire surprinzătoare.

Moartea[modificare | modificare sursă]

Dupa campania din Egipt, Selim pregătea o expediție în Ungaria. Pregatirile pentru aceasta expediție s-au oprit însă brusc, la aflarea veștii că sultanul Selim este bolnav, în al nouălea an de domnie. El avea aproximativ 55 de ani. Se presupune că suferea de o boală de piele, datorata călăritului excesiv. Unii istorici spun că el ar fi avut cancer de piele. Selim a murit la Çorlu, Tekirdağ. Pe tronul Impreiului Otoman s-a urcat fiul său, Soliman, în timpul căruia Imperiul Otoman a atins apogeul.


Osmanli armasi.svg
 
Sultani ai Imperiului Otoman
Flag of the Ottoman Empire (1453-1517).svg