Selim I

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Selim I
Sultan al Imperiului Otoman
Selim I.jpg
Domnie 26 mai 151222 septembrie 1520
Predecesor Baiazid al II-lea
Succesor Soliman I
Căsătorit(ă) cu Ayșe Hafsa Sultan
Urmași Soliman I
Sultana Hatice
Sultana Beyhan
Sultana Șah
Sultana Fatma
Tată Baiazid al II-lea
Mamă Gülbahar Hatun
Naștere 10 octombrie 1465 (sau 1466)
Amasya
Deces 22 septembrie 1520
Tekirdağ
Înmormântare Moscheea Yavuz Selim, Istanbul
Semnătură Selim I's signature
Religie Islam (sunnism)

Selim I (în turca otomană: سليم اوّل, în turca modernă: I. Selim; poreclit Cel Necruțător; 10 octombrie, 146522 septembrie, 1520) a fost sultanul Imperiului Otoman între anii 1512 - 1520.

Viața[modificare | modificare sursă]

Selim s-a născut în Amasya. El și-a detronat tatăl, Baiazid al II-lea (1481-1512) printr-o revolta otravindu-l si fortându-l sa mearga in exil la Dimetoka, dar a murit pe drum. Acest lucru a fost posibil deoarece Baiazid era batran iar oastea otomana era de acord ca trebuie sa-și schimbe sultanul. De asemenea, și-a condamnat la moarte frații (Ahmet și Korkut), pentru a elimina potențialii concurenți la tronul Imperiului Otoman. Mama lui era Gül-Bahār Khātûn, care nu a reușit să obținâ titlul de Valide Khatun. Selim s-a căsătorit cu Ayșe Hafsa Sultan, din Crimeea, fiica hanului Mengli Ghirai I⁠(en). Ei au avut împreună cinci copii: Soliman I (viitorul sultan) și patru fiice, Hatice, Beyhan, Șah și Fatma.

Selim este descris ca fiind înalt, cu șoldurile foarte late, cu o mustață lungă și o privire surprinzătoare.

Moartea[modificare | modificare sursă]

Dupa campania din Egipt, Selim pregătea o expediție în Ungaria. Pregatirile pentru aceasta expediție s-au oprit însă brusc, la aflarea veștii că sultanul Selim este bolnav, în al optulea an de domnie. El avea aproximativ 55 de ani. Se presupune că suferea de o boală de piele, datorata călăritului excesiv. Unii istorici spun că el ar fi avut cancer de piele. Selim a murit la Çorlu, Tekirdağ. Pe tronul Imperiului Otoman s-a urcat fiul său, Soliman, în timpul căruia Imperiul Otoman a atins apogeul.


Osmanli armasi.svg
 
Sultani ai Imperiului Otoman
Fictitious Ottoman flag 2.svg