Selim al II-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Selim II

Selim al II-lea (28 mai, 152412 decembrie, 1574) (limba turcă: II.Selim) a fost sultanul Imperiului Otoman între anii 1566 - 1574. A fost cel de-al unsprezecelea sultan al Imperiului Otoman. S-a născut din părinții Suleyman I si Sultana Hürrem aceasta nefiind de origine turcă ci provenea din sudul Ucrainei. Multi conducatori de state au spus ca odata cu urcarea lui Selim al ll-lea pe tronul Imperiului Otoman va scade puterea acestuia si imperiul va disparea sub conducerea acestuia.Si asa a fost.Atat el ,cat si urmasii lui i-au urmat exemplul,in loc sa fie inspirati de tatal sau,Suleyman Magnificul.Urmasii lui Selim nu s-au interesat de campanii militare si au facut ca puterea Imperiului Otoman sa scada odata cu trecerea timpului.

Selim al ll-lea a fost primul sultan care nu a fost interesat de puterea militara , acesta era interesat mai mult de orgii si de placerile sale bahice. Dupa moartea sultanului Suleyman l puterea in stat ia revenit Marelui Vizir Mehmed Sokollu , Mehmed Sokollu era interesat sa mareasca granitele Imperiului Otoman in timp ce Selim nu facea altceva decat sa bea vin si sa organizeze petreceri.Mehmet Sokollu era in acest timp,adevaratul conducator al imperiului,cucerind importante teritorii,un exemplu fiind Tunisul.Candva vizirii i-au adus aminte lui Selim de consumul de vin strict sanctionat in Coran,iar el,mort de beat a spus cu jumatate de glas-Nu spunea profetul ca vinul este sangele diavolului?Vreau sa-i beau tot sangele dusmanului.

Căsătoria[modificare | modificare sursă]

In anul 1545 , Selim ll sa casatorit cu Nurbanu , aceasta fiind de origine venetianca , numele acesteia fiind Cecilia Venier Baffo. Aceasta a fost mama urmatorului sultan Murad al lll-lea , mai tarziu a devenit Valide Sultan (sultana mama). Se considera ca fiind a doua Sultana din Sultanatul Femeilor care a condus Imperiului Otoman dupa Sultana Hurrem mama lui Selim al ll-lea.

Moartea[modificare | modificare sursă]

Moartea acestuia a venit in urma unei lovituri la cap in baia imperiala a palatului Topkapi , Selim al ll-lea ar fi fost ametit de aburi alcoolului.(Selim ll este singurul sultan al Imperiului Otoman care a murit in interiorul palatului, toti Sultani Imperiu Otoman au murit in urma expeditiilor. Dupa moartea acestuia in anul 1574 pe tronul Imperiu Otoman va urca fiul acestuia Murad al III-lea care a urmat exemplul de chefliu al tatalui sau.

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Osmanli armasi.svg
 
Sultani ai Imperiului Otoman
Flag of the Ottoman Empire (1453-1517).svg