Selim al II-lea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Selim II

Selim al II-lea (în limba turcă: II.Selim; n. 28 mai 1524 – d. 12 decembrie, 1574) a fost sultanul Imperiului Otoman între anii 1566 - 1574. A fost cel de-al unsprezecelea sultan al Imperiului Otoman. S-a născut din părinții Soliman I și sultana Hürrem, aceasta nefiind de origine turcă ci provenind din sudul Ucrainei.

Mulți conducători de state[cine?] au spus că odată cu urcarea lui Selim al II-lea pe tronul Imperiului Otoman va scădea puterea acestuia, iar imperiul va dispărea sub conducerea acestui sultan.

Selim al ll-lea a fost primul sultan care nu a fost interesat de puterea militară, acesta era interesat mai mult de orgii si de placerile sale bahice.[necesită citare]

Dupa moartea sultanului Soliman I puterea în stat i-a revenit Marelui Vizir Mehmed Sokollu. Mehmed Sokollu era interesat să mărească întinderea Imperiului Otoman, fiind sprijinit în acest sens de însuși sultanul Selim al II-lea.

Căsătoria[modificare | modificare sursă]

In anul 1545 , Selim ll sa casatorit cu Nurbanu , aceasta fiind de origine venetianca , numele acesteia fiind Cecilia Venier Baffo. Aceasta a fost mama urmatorului sultan Murad al lll-lea , mai tarziu a devenit Valide Sultan (sultana mama). Se considera ca fiind a doua Sultana din Sultanatul Femeilor care a condus Imperiului Otoman dupa Sultana Hurrem mama lui Selim al ll-lea.

Moartea[modificare | modificare sursă]

Moartea acestuia a venit in urma unei lovituri la cap in baia imperiala a palatului Topkapi , Selim al ll-lea ar fi fost ametit de aburi alcoolului.(Selim ll este singurul sultan al Imperiului Otoman care a murit in interiorul palatului, toti Sultani Imperiu Otoman au murit in urma expeditiilor. Dupa moartea acestuia in anul 1574 pe tronul Imperiu Otoman va urca fiul acestuia Murad al III-lea

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Osmanli armasi.svg
 
Sultani ai Imperiului Otoman
Fictitious Ottoman flag 2.svg