Scripofilie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acţiune emisă de Banca Centrală din Cluj în 1920

Scripofilia, numită și scriptofilie, constă în studiul și colecționarea vechilor titluri bursiere (și oricăror documente în raport cu acțiunile, obligațiunile, împrumuturile, cupoanele, etc.) care au fost cotate sau nu, pe o bursă de valori

Prin tradiție și la nivel internațional, scripofilia este o ramură a numismaticii, ca și notafilia.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul scripofilie este un neologism, format din cuvântul englez scrip: „titlu de proprietate”[1] și sufixoidul de origine greacă, philia: „a iubi”.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Titlurile colecționate nu mai au nicio valoare bursieră. Ele sunt uneori utilizate cu scopuri decorative și rămân o mărturie pasionantă, o reflectare a istoriei economice și sociale a unei regiuni, a unei țări, a unei epoci, a unei industrii, sau a unei societăți familiale, între altele.
Scripofilul, sau colecționarul de titluri vechi, poate fi definit drept un o rudă a unui istoric al economiei. Într-adevăr, el păstrează memoria și urmele activității economice trecute.
Unii colecționari găsesc în aceste titluri vechi un mod de a reuni adevărate bijuterii grafice: între 1880 și 1950, acțiunile și obligațiunile unor anumiți emitenți (bănci, mari întreprinderi, state, etc.) făceau apel la artiști (desenatori, pictori, gravori pe lemn și metal, tipografi, etc.) pentru ilustrarea acestor documente, dându-le astfel o identitate specifică.

Colecționarii sunt scripofili sau scriptofili. Scripofilia este o pasiune relativ recentă, apărută la sfârșitul anilor 1960.Se estimează că ar fi între câteva zeci de mii și două sute de mii de colecționari, repartizați îndeosebi în Germania, Belgia, Franța, Elveția, Țările de Jos și Statele Unite ale Americii.

Interesele scripofiliei[modificare | modificare sursă]

Interes istoric[modificare | modificare sursă]

Interes artistic[modificare | modificare sursă]

Pe unele titluri ilustrate, se găsesc adesea ilustrații ale unei uzine, a unui loc de producție, a unei scene de muncă sau a unor obiecte fabricate, unele clădiri industriale sau activități comerciale sau chiar societăți care nu mai există astăzi, situație comparabilă cu colecțiile de vechi cărți poștale și de fotografii. Unele titluri sunt asimilate unor adevărate opere de artă. Pentru a plasa mai ușor titlurile în rândul particularilor, emitenții de atunci nu au ezitat să facă apel la desenatori renumiți, ca Alfons Mucha.

Interes regional[modificare | modificare sursă]

  • Interes regional, pentru micile societăți locale.

Interes familial sau genealogic[modificare | modificare sursă]

  • Inters familial sau genealogic pentru cei care doresc să-și găsească urmele din trecut. Într-adevăr, multe titluri vechi sunt semnate, manuscris sau în facsimil, de conducătorii sau de principalii administratori ai societății.

Crearea societății pe acțiuni a privit toate sectoarele de activitate. Mulțumită vechilor titluri, se află uneori urmele unor invenții geniale sau curioase, considerate, într-o anumită epocă drept revoluționare, dar astăzi căzute în desuetudine sau în uitare.

Titluri au fost emise anterior secolului al XVIII-lea, însă acestea rămân foarte rare. Cele mai multe titluri au fost emise îndeosebi în secolul al XIX-lea și al XX-lea, până la dematerializarea lor, începând cu anii 1980, și mai cu seamă în perioadele de expansiune economică a capitalismului.
Printre marile clasice: Canalul Interoceanic Panama (unul din marile scandaluri politico-financiare), Împrumuturile Rusești, Cie Claridges Hôtels (ilustrat de un pachebot și o locomotivă), Omnibus de Paris (gravură frumoasă reprezentând cele 21 de monumente pariziene, în fața cărora se opreau omnibuzele), ...

Asociații[modificare | modificare sursă]

  • fr Association des Collectionneurs de Titres Financiers (ACTIF)[4] : creată în 1997, această asociație de colecționari și de promovare a titlurilor financiare vechi a succedat fostei „Association Française des Collectionneurs de Titres Anciens”.
  • nl De Vereniging van Verzamelaars van Oude Fondsen (VVOF)[5]: creată în 1978, Asociația Colecționarilor de Titluri de Valori Vechi

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Webster's Seventh New Collegiate Dictionary, G. & C. Merriam Company, Publishers, Springfield, Massachusetts, U.S.A., 1970.
  • Webster's New World Dictionary of the American Language, College Edition, The World Publishing Company, Cleveland and New York, 1957.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Scripofilie