Acțiune (economie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Acţiune emisă de Banca Centrală din Cluj în 1920

Definiție[modificare | modificare sursă]

Acțiunile reprezintă fracțiuni din capitalul social al unei societăți pe acțiuni sau în comandită pe acțiuni. Ele dau dreptul de a participa la beneficii sau pierderi proporțional cu cota deținută. Acțiunile sunt transmisibile atât prin acte juridice „inter vivos" (vânzare, donație), cât și prin acte juridice (mortis cauza, testament).

Acţiune de 10.000 lei emisă în martie 1939 de Manufactura Naţională de Porţelan Turda

Societatea pe acțiuni[modificare | modificare sursă]

Societatea pe acțiuni reprezintă societatea comercială al cărei capital social este în întregime împărțit în acțiuni între fondatori sau acționarii ulteriori, în funcție de aportul fiecăruia la capitalul social al societății.

Societatea pe acțiuni dobândește personalitate juridică de la momentul înscrierii în Registrul Comerțului.

Societatea pe acțiuni poate fi constituită prin subscripție publică.

Societatea pe acțiuni de tip deschis[modificare | modificare sursă]

Societatea pe acțiuni de tip deschis este acea societate în care acționarii au dreptul nelimitat să înstrăineze acțiunile care le aparțin, acestea și alte hârtii de valoare putând fi vândute public unui cerc nelimitat de persoane. În România, numărul acționarilor nu este limitat, iar capitalul social minim necesar pentru înregistrarea acestui tip de societate reprezintă echivalentul în lei a 25.000 euro.

Societatea pe acțiuni de tip închis[modificare | modificare sursă]

Societatea pe acțiuni de tip închis este societatea în care acționarii au dreptul să vândă propriile acțiuni numai în cadrul societății (acționarilor ei sau însăși societății). Potrivit legilor românești, societatea pe acțiuni de tip închis nu poate avea mai mult de 50 de acționari, iar capitalul social nu poate fi mai mic de 10 mii de lei.

Vezi și[modificare | modificare sursă]