Bursă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Bursă (dezambiguizare).

Bursa (neerlandeză beurs, germană Börse, franceză bourse, italiană bórsa, spaniolă bolsa, engleză exchange) este o piață publică, unde se desfășoară tranzacții cu titluri financiare (acțiuni, obligațiuni etc.), cu mărfuri sau cu valute. Respectiv există burse de valori, burse de mărfuri, burse valutare ș.a..

Exemple[modificare | modificare sursă]

Istoric[modificare | modificare sursă]

Conform unora dintre istoricii fenomenului, apariția bursei în forma modernă se leagă de fondarea Companiei Olandeze a Indiilor de Est, în 1602. Deși în Roma republicană și Imperiul Roman au avut loc tranzacții financiare specifice bursei, Compania Indiilor de Est a fost prima care a emis obligațiuni și acțiuni, plătind în schimb dividende care se ridicau în medie la 16% pe an. În Anglia, regele William al III-lea a emis primele obligațiuni de stat în 1693, urmate de fondarea Băncii Angliei (1694) și primele emisiuni publice de acțiuni ale unor companii.

Acțiunile erau tranzacționate la vremea respectivă în cafenele de pe așa-numita Alee a Schimbului (Exchange Alley). În următoarele decenii însă, a avut loc una din cele mai mari himere economice (bubble), prin creșterea galopantă a acțiunilor South Sea Company, până în anul 1720. La sfârșitul acestui an, acțiunile companiei menționate s-au prăbușit.

Acțiunile altor companii au continuat totuși să fie tranzacționate, ceea ce a dus la crearea piețelor financiare.