Săgeată

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Săgeată (dezambiguizare).
Săgeată

Săgeata este o vergea de lemn, având la un capăt un vârf ascuțit (de fier, os, piatră), iar la celălalt două aripioare înguste, folosită în trecut (iar la unele populații și astăzi) ca proiectil de vânătoare sau de luptă. Săgeata se aruncă dintr-un arc încordat.

Săgețile ca muniție[modificare | modificare sursă]

Femeie ținând un arc cu săgeți

Săgețile erau puse pe arc, cu capătul opus vârfului metalic pe o coardă elastică, iar cu vârful deasupra părții tari, de lemn. Coarda era întinsă, trăgându-se de săgeată. Când se dădea drumul coardei, săgeata își făcea avânt și zbura.

Unele triburi, pentru a mări eficacitatea săgeților, le înmuiau în otravă. Astfel, chiar dacă săgeata propriu-zisă nu ucidea ținta, aceasta murea în scurt timp otrăvită.

La asedierea cetăților, vârful săgeților era înmuiat într-o substanță inflamabilă și i se dădea foc înainte de a trage săgeata. În felul acesta, dacă săgeata se lovea de o suprafață de lemn, putea produce un incendiu.

În zilele noastre[modificare | modificare sursă]

Astăzi săgețile nu mai sunt utilizate în război. Ele au fost modificate, iar acum sunt folosite în anumite sporturi, sau pentru divertisment.

Trasul la țintă[modificare | modificare sursă]

Arcurile cu săgeți sunt folosite astăzi la concursurile sportive de tras la țintă. Vârful săgeții trebuie să nimerească o țintă din lemn marcată. Cu cât săgeata ajunge mai aproape de centrul țintei, cu atât se obțin mai multe puncte. Cine strânge cele mai multe puncte câștigă.

Darts[modificare | modificare sursă]

O ţintă de darts unde au fost înfipte 3 săgeţi

Pentru mai multe informații, vezi Darts.

O altă versiune a săgeților sunt săgețile de darts. Acestea sunt mult mai mici, având într-un capăt 4 aripioare de plastic iar în celălalt un con subțire puțin ascuțit, sau, opțional, un tampon cu magnet. Ele se aruncă tot la o țintă cu puncte scrise.

Pentru copii, s-au inventat săgețile cu ventuze în vârf. Ventuzele se prind de sticlă, lemn lustruit sau suprafețe fine și dure.

Legături externe[modificare | modificare sursă]