Omul de Cro-Magnon
Omul de Cro-Magnon sau Homo sapiens fossilis (în franceză Homme de Cro-Magnon) a fost un reprezentant timpuriu al Omului contemporan din Europa, care a trăit cu 40-12.000 de ani în urmă (paleoliticul superior).
Caracteristici[modificare | modificare sursă]
Volumul creierului era egal cu 1600-1800 cm³ (mai mare decât media europenilor actuali). Înălțime medie 180 cm și mai mult. Numele provine de la peștera Cro-Magnon, din Franța, unde în 1868 au fost descoperite mai multe schelete de oameni cu arme din paleoliticul superior. Fosile de Cro-Magnon au fost desemenea descoperite în: Africa - Cape Flets, Fish Hoek, Nazlet Hater, în Europa - Capela Combinate, Mladeč, Předmostí. Trăiau în comunități de 15-30 de oameni și pentru prima dată în istorie au creat așezǎri. Locuințe erau peșterile, corturi făcute din piei, în Europa de Est existau adăposturi.
Origine[modificare | modificare sursă]
Strămoșii oamenilor moderni au apărut în Africa de Est acum aproximativ 100-200.000 de ani. Cu 60.000 de ani în urmă, ei au migrat din Africa în Peninsula Arabică, și au apǎrut în Eurasia. Un grup a populat rapid țǎrmurile Oceanului Indian, iar altul a migrat în stepele din Asia Centrală. Un altul a devenit ulterior, grupul de astǎzi al popoarelor mongoloide și populața din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Migrația de la Marea Neagră spre Europa a început aproximativ 45.000 de ani în urmă, probabil prin intermediul coridorului Dunǎrii. Cu 20.000 de ani în urmă, întreaga Europă a fost deja populatǎ.
Vezi și[modificare | modificare sursă]
Note[modificare | modificare sursă]
- Displaying User ID: 7BF8H
- The Sunghir archaeological site
- Cro-Magnon, population of early Homo sapiens dating from the Upper Paleolithic Period in Europe
- European skin turned pale only recently, gene suggests
- An early modern human from the Peștera cu Oase, Romania
Legături externe[modificare | modificare sursă]
- Neanderthal VS Cro-Magnon – Razboiul lumilor, 23 februarie 2009, Adrian Nicolae, Descoperă
- Creierul omului de Cro-Magnon, reconstituit, 10 martie 2010, RL Online, România liberă