Canoe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte sensuri, vedeți Canoe (dezambiguizare).
Epoca de piatră
înainte de Homo (Pliocen)

Paleolitic

Paleolitic timpuriu
Epoca de piatră timpurie
Homo
Controlul focului
Unelte de piatră
Paleolitic mijlociu
Paleolitic mijlociu (Africa)
Paleolitic mediu (Europa)
Homo neanderthalensis
Homo sapiens
Originea africană recentă a oamenilor moderni
Paleolitic târziu
Epoca de piatră tărzie
Modernitate comportamentală, Atlatl,
Originea câinelui

Epipalaeolitic
Mezolitic

Microlit, Canoe
Arc și săgeți (Arc cu săgeți)
Cultura natufiană
Cultura khiamiană
Cultura tahuniană
Cultura gigantolitică
Neoliticul păstoresc
Neoliticul trihedral
Neoliticul preceramic

Neolitic

Revoluția neolitică,
Domesticire
Neoliticul ceramic
Olărit
Calcolitic
Canoe din scoarță de mesteacăn, aflată la Abbe Museum din localitatea Bar Harbor, statul american Maine Maine.
Pictură de Frances Anne Hopkins - Shooting the Rapids (Quebec) (1879), canoe de tip Voyageur.

Canoe este denumirea unei anumit tip de vas, de obicei de formă relativ simetrică, cu prova și pupa ridicate, care este acționat de forța fizică a unuia sau mai multor vâslași, care pot fi așezați sau stând într-un genunchi, și care, de obicei, folosesc o vâslă simplă, numită pagaie, pentru propulsarea acestui tip de vas.[1]

Primele bărci de tip canoe au fost, cel mai probabil, construite în epoca mezolitică, fiind, alături de arc și de săgeți, mari invenții ale lui Homo sapiens.

Dimensiunile canoelor variază de la cele ale unei bărci de dimensiuni mici la cele ale unui vas mediu, uneori chiar având catarge, așa cum sunt vasele de tip canoe cu care populațiile native ale Oceaniei au migrat în centrul Oceanului Pacific, ocupând treptat-treptat insulele locuibile din Pacific.

Canoele sunt foarte des folosite în epoca modernă pentru competiții și plăcere, așa cum sunt întreceri sportive, pe ape stătătoare sau pe râuri neamenajate (în engleză, whitewater canoeing), tururi și campare, stil liber și recreere, în general.

Concursurile sportive de canoe, combinate cu cele de caiac au fost introduse demonstrativ la Jocurile Olimpice de la Paris, din 1924, fiind acceptate ca sport, „egal în drepturi” cu altele, 12 ani mai târziu, la Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin.

Scopul pentru care canoele urmează a fi folosite determină formele acestora, secțiunea transversală și materialul folosit la realizarea lor. Istoric, canoele au fost realizate fie prin cioplirea dintr-o bucată a unui singur trunchi de copac, fie din scoarța unor arbori, care poate fi folosită la realizarea acestor vase,[2] iar, mai actual, din pânză atașată unui schelet de lemn, din materiale compozite, din aluminiu, sau, foarte recent, din plastic și/sau rășini sintetice.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Cuvântul canoe provine din limba Carib - kenu, prin intermediul cuvântului din spaniolă, canoa.[3]

Construită cândva între anii 8.200 și 7.600 î.e.n., și găsită în Țările de Jos, canoea cunoscută sub numele de canoea Pesse, este, deocamdată, cea mai veche canoe cunoscută a fi existat. Excavații din Danemarca au relevat că bărci scobite din trunchiuri de copaci și, respectiv, pagaie au fost folosite în timpul perioadei culturii en Ertebølle, (circa 5.300 BC – 3.950 î.Hr.).[4]

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note, referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Definiție — canoe
  2. ^ „Dugout Canoe”. The Canadian Encyclopedia. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „The history of the canoe”. canoe.ca. Accesat în . 
  4. ^ „Dugouts and paddles”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]HolocenPleistocenPliocenMiocenNeolithicPaleoliticHomo sapiensParanthropus robustusHomo rhodesiensisParanthropus boiseiHomo heidelbergensisParanthropus aethiopicusHomo neanderthalensisAustralopithecus garhiKenyanthropus platyopsHominidé de DenisovaHomo antecessorAustralopithecus sedibaAustralopithecus bahrelghazaliHomo erectusAustralopithecus afarensisHomo floresiensisHomo ergasterAustralopithecus africanusArdipithecus ramidusArdipithecus kadabbaHomo habilisAustralopithecus anamensisSahelanthropus tchadensisHomo rudolfensisOrrorin tugenensis