Românii din Spania

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Românii din Spania constituie a treia comunitate de români  din Europa și din lume, în afara României . Ei sunt, la rândul lor, a doua cea mai mare naționalitate străină din Spania după comunitatea marocană. Aproximativ 644.473 de persoane de origine română trăiesc în Spania dintr-un total de 5.440.148 de imigranți din Spania.  În ciuda crizei economice care a afectat Spania din 2008, această naționalitate a continuat să crească, deși mai lent, până la atingerea unui maxim de 895.970 de imigranți de această naționalitate în 2012, sau aproximativ o șesime din totalul de 5.711.040 de imigranți, conform cifrelor de la celINE .  De atunci, imigrația românească a scăzut la 644.473 de persoane în 2021.

Motivele pentru care au venit în Spania sunt în principal economice, din moment ce salariile sunt mai mari în Spania decât în ​​România. Un alt motiv este apropierea lingvistică a românei de spaniolă , ambele fiind limbi romanice .

Odată cu reimplantarea permisului de muncă pentru români, autorizat de Comisia Europeană în august 2011 , cetățenii români care au intenționat să vină la muncă în Spania în calitate de salariați au trebuit să proceseze o autorizație prealabilă în baza existenței unui contract de muncă. Măsura nu a afectat românii care locuiau deja în Spania și au putut dovedi că sunt înregistrați ca șomeri sau înregistrați la Securitatea Socială, potrivit Ministerului Muncii. La data de 1 ianuarie 2014, Spania a eliminat restricțiile privind accesul cetățenilor români pe piața muncii.[1]