Românii din Irlanda

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

La 6 aprilie 2017, Biroul Central de Statistică al Irlandei a publicat rezultatele ultimului recensământ al populației din Irlanda, care a avut loc la 24 aprilie 2016. Cifrele relevante pentru comunitatea română din Irlanda sunt următoarele:

  • numărul celor care au declarat că sunt cetățeni români: 28.702 (cu 10.707 mai mult decât la recensământul anterior, reprezentând grupul etnic cu cea mai mare creștere: 67% față de 2011);
  • numărul persoanelor care vorbesc limba română: 36.383.

Conform datelor recensământului, românii se află pe primul loc în clasamentul celor stabiliți în Irlanda în intervalul de referință (2011-2016). Creșterea substanțială a comunității românești a făcut ca aceasta să se plaseze pe locul al patrulea în rândul comunităților din Irlanda, după cele din Polonia, Marea Britanie și Lituania, reprezentând 0,6% din totalul populației Irlandei. Limba română a devenit a treia limbă străină vorbită in familie, în Irlanda, după poloneză și franceză.

Recensământul evidențiază, totodată, un număr semnificativ, în raport cu cifrele totale, al persoanelor cu dublă cetățenie. Astfel, 3.157 de cetățeni figurează în aceste evidențe cu dublă cetățenie, româno-irlandeză, a șaptea poziție în clasamentul total. Dintre aceștia, 31% s-au născut în Irlanda, iar 69% s-au născut în România.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Migrația rromilor români în Republica Irlanda[modificare | modificare sursă]

- Origine -[modificare | modificare sursă]

Poporul rom este originar din nordul Indiei ,  probabil din statele indiene de nord-vest Rajasthan  și Punjab .

Dovezile lingvistice au arătat incontestabil că rădăcinile limbii romani se află în India: limba are caracteristici gramaticale ale limbilor indiene și împărtășește cu ele o mare parte a lexicului de bază, de exemplu, părți ale corpului sau rutine zilnice.

Mai exact, romani împărtășește lexicul de bază cu hindi și punjabi . Împărtășește multe caracteristici fonetice cu Marwari , în timp ce gramatica sa este cea mai apropiată de bengaleză .

Descoperirile genetice din 2012 sugerează că romii își au originea în nord-vestul Indiei și au migrat ca grup.  Conform unui studiu genetic din 2012, strămoșii triburilor actuale și ai populațiilor de caste programate din nordul Indiei , denumite în mod tradițional colectiv Ḍoma , sunt populațiile ancestrale probabile ale romilor europeni moderni.

În februarie 2016, în cadrul Conferinței internaționale pentru romi, ministrul indian al afacerilor externe a declarat că oamenii din comunitatea romă sunt copii ai Indiei. Conferința sa încheiat cu o recomandare către Guvernul Indiei de a recunoaște comunitatea de romi răspândită în 30 de țări ca parte a diasporei indiene .

- Migrația în Irlanda -[modificare | modificare sursă]

Romii sunt prezenți în Irlanda de la începutul secolului al XIX-lea. În mod tradițional, romii soseau din Marea Britanie pentru muncă sezonieră, fie ca muncitori la fermă, fie ca fierari

- Post-1989 -[modificare | modificare sursă]

După dizolvarea Blocului de Est , mii de romi, printre alții, au cerut azil în Irlanda și în alte țări occidentale. Sosirea lor a determinat editoriale contrastante în ziarele de masă.  În 1989, romii au început să sosească în Irlanda,  preponderent ascunzându-se în camioanele container. În vara lui 1998, câteva sute de romi au ajuns ascunși în containere de marfă în portul Rosslare , mulți dintre ei traficați ilegal.

Un al doilea impuls pentru imigrația romilor a apărut după admiterea a încă 15 state în Uniunea Europeană , populațiile venind în Dublin și în celelalte orașe mari.

SE ESTIMĂ că în Irlanda trăiesc doar aproximativ 5.000 de romi. Majoritatea provin din țările fostului bloc de Est – în special România și Bulgaria – și au venit în Irlanda în urma aderării acestor țări la Uniunea Europeană în 2007.

Cu toate acestea, unii au sosit mai devreme, fie ca lucrători sezonieri (de exemplu, cules de fructe în sud-est), fie căutând azil pe baza persecuției.