Românii din Germania

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Românii din Germania
Răspândirea cetățenilor români în Germania (2021)
Răspândirea cetățenilor români în Germania (2014)
Populație totală

1,130,789 - 2,000,000 (cu origini românești)[1][2]
452,718 (cetățeni români)[3]

Regiuni cu populație semnificativă
Berlin · München · Frankfurt · Hamburg · Regiunea Ruhr · Nürnberg · Stuttgart
Limbi vorbite
română • germană
Religii
predominant ortodocși, de asemenea romano-catolici, greco-catolici, protestanți

Românii din Germania sunt una din comunitățile diasporei românești din Europa Occidentală. Potrivit datelor statistice din 2016 numărul de cetățeni români rezidenți în Germania la data de 31 decembrie 2015 era de 452.718 (față de 94.326 în 2008).[4]

Istoria[modificare | modificare sursă]

Ambasada României la Berlin
Consulatul general al României la Bonn, Renania de Nord-Westfalia

Emigrarea în Germania din România a fost frecventă de-a lungul secolului 20, și a continuat în secolul 21. Un număr mare de etnici germani din România (mai ales sașii din Transilvania și șvabii din Banat) au părăsit țara înainte, în timpul și după evenimentele care în cele din urmă au condus la cel de-al doilea Război Mondial.

În timpul regimului comunist în România, deși granițele au fost închise în mod oficial de către autorități, unui număr semnificativ de germani li s-a permis să emigreze în Germania de Vest, în special în ultimii ani ai regimului comunist. Aceasta a făcut parte dintr-o serie de migrații etnice (inclusiv evreii în Israel și maghiarii în Ungaria), care au fost tolerate de regimul socialist. În timpul anilor 1980, mai mult de jumătate din oamenii care au plecat din România, au plecat în Germania.[5]

După Revoluția din România, care au avut loc în decembrie 1989, a existat o migrație în masă a sașilor din Transilvania în Germania, în ceea ce a fost menționat de cotidianul Britanic ziarul Guardian ca 'cea mai uimitoare, și puțin raportată migrație etnică din Europa modernă'.[6]

Emigrarea etnicilor Români în Germania a devenit destul de comună în secolul 21, în special după intrarea României în Uniunea Europeană în 2007. Diasporei română din Germania are o prezență puternică. În cazul în care coborârea este luată în considerare ca principal criteriu al imigrației, atunci numărul total al persoanelor care trăiesc în Germania provenind din România (atât sași, șvabi cât și români) poate ajunge până la 2 000 000 de locuitori, așadar diaspora românească în această țară cea mai mare dintre toate cele românești care trăiesc în Uniunea Europeană.

Personalități[modificare | modificare sursă]

Artă[modificare | modificare sursă]

Divertisment[modificare | modificare sursă]

Muzică[modificare | modificare sursă]

Politică[modificare | modificare sursă]

Religie[modificare | modificare sursă]

Sport[modificare | modificare sursă]

Altele[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Publikation – Bevölkerung – Bevölkerung mit Migrationshintergrund – Ergebnisse des Mikrozensus – Fachserie 1 Reihe 2.2 – 2015 – Statistisches Bundesamt (Destatis)”. 
  2. ^ Și germani care au emigrat înainte și după 1989, mai întâi în Germania de Vest, apoi în Germania unificată, mai ales sași din Transilvania, șvabi din Banat, germani din Bucovina sau germani din Basarabia.
  3. ^ Migration und Integration (în germană), Statistisches Bundesamt 
  4. ^ „Ausländische Bevölkerung. Ergebnisse des Ausländerzentralregisters” (în German). Statistisches Bundesamt. . p. 37. Accesat în . 
  5. ^ Porumbescu, Alexandra (). „Historical Landmarks of the Romanian's Migration to Germany” (PDF). Journal of Humanities, Culture and Social Sciences. 1 (1): 27–40. ISSN 2393-5960. 
  6. ^ Martínez, Pascual; Sáez, Vincent, The Saxons of Transylvania., Overlapse, 2019, ISBN 978-1-99944-683-3

Legături externe[modificare | modificare sursă]