Roger Guillemin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Roger Charles Louis Guillemin
Date personale
Născut 11 ianuarie 1924 (92 de ani)
Dijon, Franța
Naționalitate Franța
Cetățenie Franța
Statele Unite ale Americii
Ocupație medic
neuroscientist[*]
biochimist
profesor universitar
Activitate
Domeniu Biologie, Neurologie
Instituție Colegiul de Medicină Baylor
Alma Mater Université de Montréal[*]
University of Burgundy[*]
Cunoscut pentru Neurohormoni
Premii Medalia Națională pentru Știință,
Premiul Nobel

Roger Charles Louis Guillemin (n. 11 ianuarie 1924, Dijon, Bourgogne, Franța) este un om de știință francez laureat al Medaliei Naționale pentru Știință în 1976, și al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 1977 pentru activitatea sa în domeniul cercetării neurohormonilor, împărțind premiul din acel an cu Andrew Schally și cu Rosalyn Sussman Yalow.

A absolvit Universitatea Burgundiei, și și-a primit doctoratul la Facultatea de Medicină de la Lyon în 1949, după care a plecat la Montreal, Canada, pentru a lucra împreună cu Hans Selye la Institutul de Medicină și Chirurgie Experimentală de la Université de Montréal unde și-a luat doctoratul în 1953. În același an, s-a mutat în Statele Unite pentru a preda la Colegiul de Medicină Baylor de la Houston. În 1965, a devenit cetățean naturalizat al Statelor Unite. În 1970 a ajutat la înființarea Institutului Salk din La Jolla, California unde a lucrat până în 1989 când s-a pensionat.

Guillemin și Andrew V. Schally au descoperit structurile TRH și GnRH în laboratoare separate.

Împreună cu alți laureați ai Premiului Nobel, Guillemin a semnat o petiție prin care cerea ca o delegație a Comitetului Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului să poată vizita un copil tibetan aflat în arest la domiciliu în China din 1995, și anume Gendhun Choekyi Nyima, recunoscut ca al 11-lea Panchen Lama de al 14-la Dalai Lama, Tenzin Gyatso.

Cărți publicate[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]