Susumu Tonegawa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Medalia Premiului Nobel
Susumu Tonegawa
Susumu-Tonegawa.png
Născut 6 septembrie 1939
Nagoya, Japonia
Naționalitate  Japonia
Domeniu imunologie
Instituție Massachusetts Institute of Technology
Alma Mater Kyoto University[*]
Hibiya High School[*]
University of California, San Diego[*]
Conducător de doctorat Masaki Hayashi
Cunoscut pentru diversitatea anticorpilor
Premii Premiul Louisa Gross Horwitz Prize (1982), Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină (1987)
Soție Yoshinari Mayumi
Copii Hidde, Satto (d. 2011)

Susumu Tonegawa (利根川 進 Tonegawa Susumu, n. 6 septembrie 1939) este un om de știință japonez, laureat al Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe anul 1987 „pentru descoperirea mecanismului genetic de generare a diversității anticorpilor.”[1][2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tonegawa s-a născut la Nagoya, Japonia și a urmat cursurile Liceului Hibiya din Tokio.[3] A absolvit Secție Chimie a Facultății de Știință, Universitatea Kyoto în 1963. Și-a luat doctoratul la University of California, San Diego, unde a lucrat cu Masaki Hayashi. A urmat cursuri post-universitare la Institutul Salk Institute din San Diego în laboratorul lui Renato Dulbecco. A lucrat apoi la Institutul de Imunologie din Basel, Elveția.

În 1981 a fost numit profesor la Massachusetts Institute of Technology, unde a creat și condus „Picower Institute for Learning and Memory” la MIT.

În 1982 i-a fost conferit Premiul Louisa Gross Horwitz din partea Universității Columbia, SUA, împreună cu Barbara McClintock, și ea laureată a Premiului Nobel (1983).

Este membru al Comitetului Științific de Conducere la Institutul de Cercetare Scripps. Este și director al RIKEN-MIT Center for Neural Circuit Genetics la MIT. Din aprilie 2009 este concomitent director al „RIKEN Brain Science Institute” (BSI) din Wako, Saitama, Japonia.

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]