Robin Trower

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Robin Trower

Robin Trower în 1975
Date personale
Nume la naștereRobin Leonard Trower
Născut (79 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Greater London, Anglia, Regatul Unit Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit Modificați la Wikidata
OcupațieMuzician, Songwriter
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicalRock, Blues, Blues-rock
Instrument(e)Chitară
Ani de activitate1962-present
Case de discuriChrysalis, Atlantic
Colaborare cuProcol Harum
Prezență online

Robin Leonard Trower (n. , Greater London, Anglia, Regatul Unit) este un chitarist englez de muzică rock, cunoscut mai ales ca membru al formației Procol Harum, în timpul anilor 1960 și apoi ca lider al formației sale omonime, Robin Trower Band, a cărei formulă de power trio este de inspirație hendrix-eană.

Biografie muzicală[modificare | modificare sursă]

Crescut în stațiunea de pe litoralul englez, Southend-on-Sea, din Essex, Anglia, Robin Trower a format în 1962 un grup muzical care a fost cunoscut ca The Paramounts, în care l-a inclus ulterior pe fostul său coleg din liceu Gary Brooker. Ulterior, în 1966, The Paramounts au hotărât să se despartă, urmărind realizarea a diferite proiecte individuale.

Procol Harum[modificare | modificare sursă]

În anul 1967, Trower s-a alăturat nou-formatei Procol Harum, formație cu care a cunoscut o largă consacrare și cu care a rămas până în 1972. După decizia sa din 1973 de a continua o carieră solo și înlocuirea sa din Procol Harum cu Dave Ball), Trower a găsit identitatea individuală și stilul care i-au adus consacrarea până în ziua de azi.

Jude[modificare | modificare sursă]

Înainte de lansarea formației sale omonime, s-a alăturat cântărețului Frankie Miller, chitaristului bas James Dewar și fostului membru al formației Jethro Tull, bateristului Clive Bunker, pentru a forma o formație cu o scurtă durată de existență Jude. Deși primele lor piese au fost bine primite, Jude nu a înregistrat nici un disc și s-a destrămat curând.

Robin Trower Band[modificare | modificare sursă]

În formarea propriei sale formații Trower l-a reținut pe Dewar ca basist, care a preluat și sarcina de vocalist principal, respectiv l-a convins pe bateristul Reg Isidore (care a fost ulterior substituit de Bill Lordan) să se alăture formației constituite în 1973, Robin Trower Band.

Cel mai faimos album al lui Trower, Bridge of Sighs (Podul suspinelor, 1974) precum și primul, respectiv al treilea din albumele solo ale trupei au fost produse de fostul coleg de la Procol Harum, organistul Matthew Fisher.

Alte colaborări[modificare | modificare sursă]

În 1977, considerând că atinsese deja niște jaloane ale perfomanței pe drumul devenirii unui muzician complet, Trower a atins alte zone ale sunetului muzicii sale cu albumul In City Dreams. Continuând să se reinventeze pe sine însuși, în 1978 Trower lansează albumul Caravan to Midnight, care, fiind realizat într-un stil muzical total diferit de orice muzicianul produsese anterior, reprezenta semnul schimbării direcției sale muzicale. Conform propriilor sale declarații, începuse să-și petreacă "mult mai mult timp și energie în a scrie și aranja materialul [muzical]" (conform, "I am spending much more time and energy and effort on writing and arranging the material,"), adăugând ulterior că "muzica de azi suferă cumplit din cauza curățeniei. Este prea rigidă, prea plată, prea [căutat] inteligentă, nu mai există destulă spontaneitate" (conform, "I think music today is suffering greatly from a cleanness. It's too set, too pat, too clever, there's not enough spontaneity.").

În anii timpurii 1980, Trower s-a alăturat fostului basist al formației Cream, Jack Bruce, respectiv fostului său baterist Lordan, pentru realizarea două "încarnări" muzicale, cunoscute ca BLT (Bruce, Lordan and Trower) și Truce (acronim creat din Trower și Bruce).

Discografie[modificare | modificare sursă]

Împreună cu Procol Harum[modificare | modificare sursă]

Împreună cu Robin Trower Band[modificare | modificare sursă]

Împreună cu Bryan Ferry Band[modificare | modificare sursă]

Alte colaborări[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Robin Trower”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Robin Trower, SNAC, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]