Richard Buckminster Fuller

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Richard Buckminster Fuller
BuckminsterFuller1.jpg
Date personale
Nume la naștere Richard Buckminster Fuller
Născut 12 iulie 1895[1][2]
Milton[*], SUA
Decedat 1 iulie 1983 (87 de ani)[1][2]
Los Angeles, SUA[3]
Cetățenie Statele Unite ale Americii[4]
Ocupație arhitect[5]
inventator
scriitor
diarist[*]
profesor universitar
om de știință[6]
poet[7]
Activitate
Cauza decesului cancer, infarct miocardic
Loc de odihnă Mount Auburn Cemetery[*]
Alma mater Universitatea Harvard, Bates College[*]
Cunoscut pentru Dom geodezic, Spaceship Earth, efemerizare, sinergetică
Premii Medalia Prezidențială pentru Libertate[*]
Humanist of the Year[*]
Frank P. Brown Medal[*]
AIA Gold Medal[*]
Royal Gold Medal[*]
St. Louis Literary Award[*]

Richard Buckminster ("Bucky") Fuller (n. 12 iulie 1895 – d. 1 iulie 1983)[8] a fost un vizionar, designer, arhitect, poet, autor și inventator american. Fuller este cel mai bine cunoscut pentru inventarea domului geodezic, iar pe plan social ca fiind cel de-al doilea președinte al organizației Mensa.[9]

De-a lungul întregii sale vieți, Fuller a fost intens preocupat de întrebarea "Are umanitatea vreo șansă de a supraviețui suficient de mult și de plin de succes pe planeta Pământ și dacă "da" cum o va face?" Considerându-se el însuși un individ obișnuit, fără modalități financiare deosebite și fără titluri academice [10], Fuller a ales deliberat devotarea vieții sale acestei cauze. A căutat mereu să descopere ceea ce ar putea face un individ obișnuit, așa cum se considera, pentru a îmbunătății condițiile de trai a majorității omenirii acolo unde organizații mari și puternice precum guverne sau companii private nu erau capabile de a o face.

Urmărind cu tenacitate de-a lungul întregii sale vieți ideile sale majore, Fuller a scris și publicat peste 30 de cărți, fiind și cel care a propus și popularizat termeni așa cum sunt "Spaceship Earth" ("Nava spațială Pamânt"), ephemeralization ("efemeralizare")și synergetics ("sinergetică"). De asemenea, a lucrat și realizat numeroase invenții, sau a perfecționat altele, mai ales în domeniul arhitecturii și al designului industrial, dintre care cea mai cunoscută este domul geodezic. Uneori, substanțele din clasa specială de compuși ai carbonului cunoscute ca fulerene mai sunt numite și buckyballs, întrucât structura acestora este foarte similară cu suprafața domurilor geodezice.

Mai târziu în viața sa, după ce a lucrat pe conceptele sale de mai multe decenii, Fuller a realizat o vizibilitate publică considerabilă. El a călătorit în lume pentru prezentarea de prelegeri, și a primit numeroase titluri Doctor Honoris Causa. Cele mai multe din inventiile sale, cu toate acestea, nu au fost niciodată aplicate în producție, iar el a fost puternic criticat; în cele mai multe domenii el a încercat să influențeze, cum ar fi arhitectura, sau pur și simplu a fost respins ca un utopist fără speranță. Susținătorii Fuller, pe de altă parte, susțin că munca lui nu a primit încă atenția pe care le merită. Conform filosofului N.J.Slabbert, Fuller a avut un stil obscur scris, care a împiedicat de circulație a ideilor sale.[11]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Filosofie și conceptul asupra lumii[modificare | modificare sursă]

Buckminster Fuller a fost un activist timpuriu pentru mediul înconjurător. Fiind constient de resursele finite pe care natura le putea oferi, a promovat un principiu pe care l-a numit "efemeralizare"— prin care, in esenta, conform futuristului si discipolului sau Stewart Brand, Fuller se referea la "a face mai mult cu mai putin."[12] Resursele ca si materialul care se arunca din produsele brute puteau fi reciclate pentru a face produse mai valoroase, crescand astfel eficienta intregului proces. Fuller a mai introdus si sinergetica, un limbaj metaforic pentru comunicarea experientelor folosind concepte geometrice, cu mult inainte ca termenul sinergie sa devina popular.

Proiecte importante[modificare | modificare sursă]

In 1943, industrialistul Henry J. Kaiser i-a cerut lui Fuller sa dezvolte un prototip pentru o masina mai mica, iar Fuller a creat o masina cu cinci locuri; masina nu a intrat in stadiile de productie si dezvoltare.

O alta idee a lui Fuller a fost proiectarea alternativa harta Dymaxion. Designul acesteia servea scopului de a arata continentele Pamantului cu deformari minime atunci cand sunt proiectate sau imprimate pe o suprafata plana.

Cuvinte atribuite lui Fuller (Bucky-isme)[modificare | modificare sursă]

 • Livingry is juxtaposed to weaponry and killingry and means that which is in support of all human, plant, and Earth life. "The architectural profession--civil, naval, aeronautical, and astronautica—has always been the place where the most competent thinking is conducted regarding livingry, as opposed to weaponry."—Critical Path, page xxv

Diverse[modificare | modificare sursă]

Fuller zbura frecvent, traversand diverse fusuri orare. Cele trei ceasuri ale sale erau notorii: unul pentru zona in care se afla; altul pentru zona de unde plecase; si altul pentru zona unde se indrepta. La mijlocul anilor '80, acest obicei devenise deja anacronic, deoarece Casio si altii incepeau sa produca ceasuri digitale care aratau ora din orice zona a lumii unde cineva dorea, fara efortul de a reseta ceasul (aceste ceasuri sunt setate la Coordinated Universal Time si arata acea ora plus ora zonei selectate; ceasurile controlate prin radio mai noi simplica procesul.)

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b "Richard Buckminster Fuller", Gemeinsame Normdatei, accesat la 24 aprilie 2014 
 2. ^ a b "Richard Buckminster Fuller", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
 3. ^ "Richard Buckminster Fuller", Gemeinsame Normdatei, accesat la 30 decembrie 2014 
 4. ^ http://www.nytimes.com/2011/10/03/arts/design/can-anybody-be-a-designer.html  Missing or empty |title= (ajutor)
 5. ^ Arkitekter verksamma i Sverige, 11 iulie 2014 
 6. ^ http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2012/04/14/DDRM1O2P3E.DTL  Missing or empty |title= (ajutor)
 7. ^ http://www.boston.com/news/globe/ideas/articles/2005/10/23/buckys_world  Missing or empty |title= (ajutor)
 8. ^ Encyclopædia Britannica. (2007). „Fuller, R Buckminster”. Encyclopædia Britannica Online. http://www.britannica.com/ebc/article-9365050. Accesat la 20 aprilie 2007. 
 9. ^ Serebriakoff, Victor. "The Odd Way Mensa Began." (as linked to Western Pennsylvania Mensa website) [1]
 10. ^ Fuller, R. Buckminster (1981). Critical Path. New York: St. Martin's Griffin. pp. p. 124. ISBN 0312174918 
 11. ^ Slabbert, N. J. (1 februarie 2007). Richard Buckminster Fuller's Plea for Comprehensive Design. Washington DC: Urban Land magazine 
 12. ^ Brand, Stewart (1999). The Clock of the Long Now. New York: Basic. ISBN 046504512X 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Richard Buckminster Fuller.