Sari la conținut

Richard Buckminster Fuller

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Richard Buckminster Fuller
Date personale
Nume la naștereRichard Buckminster Fuller Modificați la Wikidata
Născut[10][11][12][13] Modificați la Wikidata
Milton⁠(d), Massachusetts, SUA[14][15] Modificați la Wikidata
Decedat (87 de ani)[10][11][12][13] Modificați la Wikidata
Los Angeles, California, SUA[16][17][18][19] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul de pe Muntele Auburn[*][20] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
PărințiRichard Buckminster Fuller[*][[Richard Buckminster Fuller ((1861-1910))|​]][21]
Caroline Wolcott Andrews[*][[Caroline Wolcott Andrews ((1867-1934))|​]][21] Modificați la Wikidata
Frați și suroriCaroline Leslie Fuller[*][[Caroline Leslie Fuller |​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAnne Hewlett[*][[Anne Hewlett ((1896-1983))|​]][21] Modificați la Wikidata
CopiiAllegra Fuller Snyder[*][[Allegra Fuller Snyder (American dancer and dance scholar)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii[22][23] Modificați la Wikidata
Ocupațiearhitect
inventator
scriitor
diarist[*]
cadru didactic universitar[*]
om de știință
poet
artist
artist vizual[*]
inginer
filozof
designer
matematician Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiLos Angeles[24] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[25] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuMaine  Modificați la Wikidata
Alte numeBucky Fuller  Modificați la Wikidata
Alma materUniversitatea Harvard
Bates College[*][[Bates College (private liberal arts college in Lewiston, Maine)|​]]
Milton Academy[*][[Milton Academy (preparatory school in Milton, Massachusetts)|​]]
Harvard College[*][[Harvard College (undergraduate college of Harvard University in Cambridge, Massachusetts)|​]]  Modificați la Wikidata
OrganizațieUniversitatea Washington din St. Louis[*]
Southern Illinois University Carbondale[*][[Southern Illinois University Carbondale (public university in Carbondale, Illinois, USA; flagship of the SIU system)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Influențat deAlfred Korzybski[*][[Alfred Korzybski (Polish-American scholar and philosopher (1879–1950))|​]], Bertrand Russell, Mary Kenneth Keller[*][[Mary Kenneth Keller (first American woman to receive a PhD in computer science (1913-1985))|​]][2]  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentruDom geodezic, Spaceship Earth, efemerizare, sinergetică
PremiiMedalia Prezidențială pentru Libertate[*] ()[3]
Humanist of the Year[*][[Humanist of the Year (award of the American Humanist Association)|​]] ()[4]
Frank P. Brown Medal[*][[Frank P. Brown Medal (science and engineering award presented by the Franklin Institute)|​]] ()
Medalia de Aur AIA[*] ()[5]
Medalia Regală de Aur[*] ()
premio literario de la Universidad de San Luis[*][[premio literario de la Universidad de San Luis (American fiction awards)|​]] ()
Membru al Academiei Americane de Arte și Științe[*] ()[6]
honorary Royal Designer for Industry[*][[honorary Royal Designer for Industry |​]] ()[7]
Medalia John Scott[*] ()[8][9]
Fellow of the American Institute of Architects[*][[Fellow of the American Institute of Architects (award of the American Institute of Architects)|​]] ()[5]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruTom Myers[*][[Tom Myers (Member of Parliament)|​]]  Modificați la Wikidata

Richard Buckminster ("Bucky") Fuller (n. 12 iulie 1895 – d. 1 iulie 1983)[26] a fost un vizionar, designer, arhitect, poet, autor și inventator american. Fuller este cel mai bine cunoscut pentru inventarea domului geodezic, iar pe plan social ca fiind cel de-al doilea președinte al organizației Mensa.[27]

De-a lungul întregii sale vieți, Fuller a fost intens preocupat de întrebarea "Are umanitatea vreo șansă de a supraviețui suficient de mult și de plin de succes pe planeta Pământ și dacă "da" cum o va face?" Considerându-se el însuși un individ obișnuit, fără modalități financiare deosebite și fără titluri academice [28], Fuller a ales deliberat devotarea vieții sale acestei cauze. A căutat mereu să descopere ceea ce ar putea face un individ obișnuit, așa cum se considera, pentru a îmbunătății condițiile de trai a majorității omenirii acolo unde organizații mari și puternice precum guverne sau companii private nu erau capabile de a o face.

Urmărind cu tenacitate de-a lungul întregii sale vieți ideile sale majore, Fuller a scris și publicat peste 30 de cărți, fiind și cel care a propus și popularizat termeni așa cum sunt "Spaceship Earth" ("Nava spațială Pamânt"), ephemeralization ("efemeralizare") și synergetics ("sinergetică"). De asemenea, a lucrat și realizat numeroase invenții, sau a perfecționat altele, mai ales în domeniul arhitecturii și al designului industrial, dintre care cea mai cunoscută este domul geodezic. Uneori, substanțele din clasa specială de compuși ai carbonului cunoscute ca fulerene mai sunt numite și buckyballs, întrucât structura acestora este foarte similară cu suprafața domurilor geodezice.

Mai târziu în viața sa, după ce a lucrat pe conceptele sale de mai multe decenii, Fuller a realizat o vizibilitate publică considerabilă. El a călătorit în lume pentru prezentarea de prelegeri, și a primit numeroase titluri Doctor Honoris Causa. Totuși, cele mai multe din invențiile sale nu au fost niciodată aplicate în producție, iar el a fost puternic criticat; în cele mai multe domenii el a încercat să influențeze, cum ar fi arhitectura, sau pur și simplu a fost respins ca un utopist fără speranță. Susținătorii Fuller, pe de altă parte, susțin că munca lui nu a primit încă atenția pe care le merită. Conform filosofului N.J. Slabbert, Fuller a avut un stil obscur scris, care a împiedicat de circulație a ideilor sale.[29]

Filosofie și conceptul asupra lumii

[modificare | modificare sursă]

Buckminster Fuller a fost un activist timpuriu pentru mediul înconjurător. Fiind conștient de resursele finite pe care natura le putea oferi, a promovat un principiu pe care l-a numit "efemeralizare", prin care, în esență, conform futuristului și discipolului său Stewart Brand, Fuller se referea la "a face mai mult cu mai puțin."[30] Resursele ca și materialul care se arunca din produsele brute puteau fi reciclate pentru a face produse mai valoroase, crescând astfel eficiența întregului proces. Fuller a mai introdus și sinergetica, un limbaj metaforic pentru comunicarea experiențelor folosind concepte geometrice, cu mult înainte ca termenul sinergie să devină popular.

Proiecte importante

[modificare | modificare sursă]

În 1943, industriașul Henry J. Kaiser i-a cerut lui Fuller să dezvolte un prototip pentru o mașină mai mică, iar Fuller a creat o mașină cu cinci locuri; mașina nu a intrat în stadiile de producție și dezvoltare.

O altă idee a lui Fuller a fost proiectarea alternativă harta Dymaxion. Designul acesteia servea scopului de a arăta continentele Pământului cu deformări minime atunci când sunt proiectate sau imprimate pe o suprafață plană.

Cuvinte atribuite lui Fuller (Bucky-isme)

[modificare | modificare sursă]
 • Livingry is juxtaposed to weaponry and killingry and means that which is in support of all human, plant, and Earth life. "The architectural profession--civil, naval, aeronautical, and astronautica—has always been the place where the most competent thinking is conducted regarding livingry, as opposed to weaponry."—Critical Path, page xxv

Fuller zbura frecvent, traversând fusurile orare. Cele trei ceasuri ale sale erau notorii: unul pentru zona în care se afla; altul pentru zona de unde plecase; și altul pentru zona unde se îndrepta. La mijlocul anilor '80, acest obicei devenise deja anacronic, deoarece Casio și alții începeau să producă ceasuri digitale care arătau ora din orice zonă a lumii unde cineva dorea, fără efortul de a reseta ceasul (aceste ceasuri sunt setate la Coordinated Universal Time și arată acea ora plus ora zonei selectate; ceasurile controlate prin radio mai noi simplifică procesul.)

 1. ^ MacTutor History of Mathematics archive 
 2. ^ The Legacy of Mary Kenneth Keller, First U.S. Ph.D. in Computer Science[*][[The Legacy of Mary Kenneth Keller, First U.S. Ph.D. in Computer Science |​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
 3. ^ http://www.georgewbushlibrary.smu.edu/~/~/-/media/2D9FB85D949445B5B35EFEDCB27F0551.ashx, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 4. ^ https://americanhumanist.org/awardees/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 5. ^ a b The AIA Historical Directory of American Architects (în engleză), accesat în  
 6. ^ https://www.amacad.org/person/richard-buckminster-fuller  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 7. ^ https://www.thersa.org/about/royal-designers-for-industry/past-royal-designers-for-industry, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 8. ^ The John Scott Award (în engleză), accesat în  
 9. ^ Fuller, Buckminster R., accesat în  
 10. ^ a b „Richard Buckminster Fuller”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 11. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
 12. ^ a b MacTutor History of Mathematics archive, accesat în  
 13. ^ a b Richard Buckminster Fuller (în engleză), RKDartists 
 14. ^ http://www.boston.com/news/local/massachusetts/2013/02/28/plympton-couple-love-their-earth-sheltered-home-for-its-unique-design-energy-efficiency-being-green-dome/yyTpW8iB4OHPuoEMWBthgO/story.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 15. ^ http://www.boston.com/ae/theater_arts/articles/2011/01/09/one_man_play_delves_into_r_buckminster_fullers_ideas_and_idealism/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 16. ^ „Richard Buckminster Fuller”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
 17. ^ http://navy.togetherweserved.com/usn/servlet/tws.webapp.WebApp?cmd=ShadowBoxProfile&type=EventExt&ID=227935  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 18. ^ http://navy.togetherweserved.com/usn/servlet/tws.webapp.WebApp?cmd=ShadowBoxProfile&type=Person&ID=522732  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 19. ^ http://www.nytimes.com/1983/07/02/nyregion/news-summary-saturday-july-2-1983.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 20. ^ https://www.remembermyjourney.com/Search/Cemetery/325/Map?q=last:%20Fuller&searchCemeteryId=325&birthYear=&deathYear=1983#deceased=14587502  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 21. ^ a b c Kindred Britain 
 22. ^ http://www.nytimes.com/2011/10/03/arts/design/can-anybody-be-a-designer.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 23. ^ Museum of Modern Art online collection, accesat în  
 24. ^ RKDartists, accesat în  
 25. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
 26. ^ Encyclopædia Britannica. (). „Fuller, R Buckminster”. Encyclopædia Britannica Online. Accesat în . 
 27. ^ Serebriakoff, Victor. "The Odd Way Mensa Began." (as linked to Western Pennsylvania Mensa website) [1] Arhivat în , la Wayback Machine.
 28. ^ Fuller, R. Buckminster (). Critical Path. New York: St. Martin's Griffin. pp. p. 124. ISBN 0312174918. 
 29. ^ Slabbert, N. J. (Feb. 2007). Richard Buckminster Fuller's Plea for Comprehensive Design. Washington DC: Urban Land magazine.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
 30. ^ Brand, Stewart (). The Clock of the Long Now. New York: Basic. ISBN 046504512X. 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Wikicitat
Wikicitat
La Wikicitat găsiți citate legate de Richard Buckminster Fuller.