Haim Herzog

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Haim Herzog
Chaim-herzog.jpg
Date personale
Născut [1][2] Modificați la Wikidata
Belfast, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Decedat (78 de ani)[2] Modificați la Wikidata
Înmormântat Muntele Herzl Modificați la Wikidata
Părinți Yitzhak HaLevi Herzog[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Yaakov Herzog[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Aura Herzog[*] Modificați la Wikidata
Copii Itzhak Herzog Modificați la Wikidata
Cetățenie Israel Modificați la Wikidata
Religie iudaism Modificați la Wikidata
Ocupație om politic
diplomat
ofițer
avocat Modificați la Wikidata
Președinte al Israelului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat de Ițhak Navon
Succedat de Ezer Weizman
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Reprezentant permanent al Israelului la Națiunile Unite Modificați la Wikidata

Partid politic Mapai[*]
Partidul Muncii din Israel
Maarakh[*]
Alma mater Universitatea Cambridge
Universitatea din Londra
University College London
Semnătură
Chaim Herzog signature.svg

Haim Herzog (în ebraică חיים הרצוג; n. ,[1][2] Belfast, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. [2]) a fost un general și om politic israelian. A fost președinte al Israelului în perioada 5 mai 1983 - 13 mai 1993.

În perioadele 1949-1950 și 1959-1962, colonelul (apoi generalul) Herzog a fost director al Direcției de Informații Militare (AMAN)al armatei israeliene. În anul 1958, generalul Haim Herțog a fost comandant al Armatei de Sud a Israelului.

Date biografice[modificare | modificare sursă]

Haim Herzog s-a născut în 1918 la Belfast (Irlanda) ca fiu al șef-rabinului Irlandei, Isaac (Itzhak) Halevi Herzog,(care mai târziu a fost ales Șef Rabin așkenaz al Israelului in anii 1948-1959) și al lui Sara , născută Hillman. Familia Herzog a locuit, începând din 1919, la Portobello, Dublin, pe 33 Bloomfield Avenue. Tânărul Haim a studiat la Wesley College din Dublin și a activat în Federația tineretului sionist din Irlanda. În tinerețe, Haim Herzog a fost un sportiv dotat și chiar a câștigat titlul de campion de box al Irlandei la categoria cocoș.

În anul 1935, la 17 ani a emigrat, împreună cu familia, în Palestina (Eretz Israel) mandatară și a făcut studii rabinice la Ieșiva Merkaz Harav din Ierusalim. În anul 1936 Herzog a servit în Hagana, principala formație de apărare subterană a evreilor din Palestina, iar în timpul Marii Revolte Arabe din Palestina din anii 1936-1939, a avut misiuni din partea acesteia în Ierusalim, în special în Orașul Vechi. In continuare a facut studii de drept la University College din Londra si a primit autorizația de avocat la Lincoln's Inn. În anii celui de-al doilea război mondial, s-a înrolat în armata britanică și a luptat ca tanchist mai ales pe frontul german. În timpul serviciului său în divizia de blindate, un alt soldat evreu anglofon i-a dat porecla Vivian, un fel de corespondent în engleză al numelui ebraic de Haim (care înseamnă „viață”), mai greu de pronunțat pentru englezi. Din anul 1943 a făcut parte din corpul de informații și in această calitate a asistat la intrarea soldaților aliați în mai multe lagăre de concentrare naziste, între care cel de la Bergen Belsen și a fost printre cei care l-au identificat la capturare pe Heinrich Himmler. Și-a încheiat serviciul militar în armata britanică în anul 1947 cu gradul de maior.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b חה"כ חיים הרצוג, Knesset 
  2. ^ a b c d "Haim Herzog", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 


Predecesor:
Itzhak Navon
Președintele Israelului
5 mai 198313 mai 1993

Succesor:
Ezer Weizman