Itzhak Herzog

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Itzhak Herzog
Isaac Herzog.jpg
Date personale
Născut (59 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Tel Aviv, Israel[1] Modificați la Wikidata
PărințiHaim Herzog
Aura Herzog[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriMichael Herzog[*] Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațieom politic
avocat
avocat[*] Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deRobert Tiviaev[*]
În funcție
 – 
În funcție
 – 
În funcție
 – 
Minister of Welfare and Social Services Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deEhud Olmert
Succedat deMoshe Kahlon[*]
Ministru al turismului Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
În funcție
 – 

Partid politicPartidul Muncii din Israel
Alma materUniversitatea din Tel Aviv
Universitatea Cornell
Universitatea New York
Prezență online
Itzhak Herzog, liderul Partidului Muncii din Israel

Itzhak "Buzhi" Herzog (în ebraică: יצחק הרצוג, născut la Tel Aviv la 22 septembrie 1960) este un politician și avocat israelian, președintele Agenției Evreiești începând din anul 2018. Herzog a fost președintele Partidului Muncii între anii 2013-2017 , liderul listei „Tabăra Sionistă” (2014-2017) și șeful opoziției parlamentare din Israel între anii 1917-1918.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Itzhak Herzog s-a născut la Tel Aviv ca al treilea dintre cei patru copii ai lui Haim Herzog, militar de carieră, ulterior general, diplomat, și al șaselea președinte al Israelului în anii 1983-1993, și al lui Ora Herzog, născută în familia Ambash din Egipt. Bunicul său, rabinul Itzhak Meir Herzog, a fost șef rabin al Irlandei, iar apoi al Israelului. Mătușa sa maternă a fost Suzi Eban (Even), soția fostului ministru de externe al Israelului, Abba Eban (Even). Unchiul său patern a fost diplomatul Yaakov Herzog, fost ambasador al Israelului în Canada și director general al Ministerului israelian de externe. Fratele său este generalul de brigadă în rezervă Michael Mike Herzog.

Herzog a crescut la Tel Aviv, unde a învățat până la 15 ani la Liceul religios de stat Zeitlin. Ulterior a studiat la ieșiva Remez din Manhattan, New York, in perioada in care tatăl său a fost ambasador al Israelului la Organizația Națiunilor Unite. El a servit în armata israeliană ca ofițer în unitatea 8200 de informații și ca rezervist cu gradul de maior, în serviciul de pază al serviciului de securitate în timpul primei Intifade.

Herzog a studiat dreptul la Universitatea din Tel Aviv și la Universitatea Cornell din New York. A fost în trecut asociat la Biroul avocațial Herzog, Fuchs, Neeman et co, din Tel Aviv. În 1988-1990 a fost secretarul Consiliului Economic Social.

În anii 1999-2001 a fost secretar al guvernului sub președinția lui Ehud Barak.În anii 2000-2003 a fost președintele Autorității naționale de luptă contra drogurilor. În anul 2003 a fost ales în Knesset. În anul 2005 a ocupat pentru întâia dată un post ministerial. La 17 ianuarie 2011 și-a dat demisia din postul de ministru al bunăstării sociale. La 22 noiembrie 2013 a fost ales președinte al Partidului Muncii in locul lui Sheli Yehimovich. Din decembrie 2014 Herzog este liderul listei Tabăra sionistă, format din Partidul Muncii și lista „Hatnuá” (Mișcarea) a lui Tzipi Livni. În iulie 2017 a pierdut alegerile pentru conducerea Partidului Muncii la primul tur de scrutin, în favoarea lui Avi Gabbay. Itzhak Herzog este căsătorit cu Mikhal și tatăl a trei copii.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • ^ a b חה"כ יצחק הרצוג (în ebraică), Knesset 
  • ^ Isaac Herzog, SNAC, accesat în