Reuven Feuerstein

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Reuven Feuerstein ( Ivritפוירשטיין ) (n. 21 august 1921, la Botoșani - d. 29 aprilie 2014, în Israel) a fost un medic și pedagog israelian originar din România. Partizan al teoriei că inteligența poate fi învățată, este autorul teoriei modificabilității cognitive structurale și al teoriei experienței mediate de învățare.

Cariera științifică[modificare | modificare sursă]

Reuven Feuerstein a studiat la Université de Genève cu Jean Piaget și Barbel Inhelder și a fost coleg cu Lev Vygotsky. Ulterior, s-a consacrat activității de pedagog, lucrând cu copii supraviețuitori ai Holocaustului, cărora încerca să le stimuleze gândirea.Făcând aceasta, a pus la punct 14 "instrumente", "independente de conținut" prin care pedagogii și elevii pot dezvolta funcțiunile cognitive și dobândi deprinderi de învățare eficientă. Feuerstein a organizat aceste "instrumente" într-un program compact, extins pe durata a 3 ani și destinat elevilor de peste 9 ani,program cunoscut sub numele de Feuerstein Instrumental Enrichment (FIE). Toate acestea l-au condus pe savant la concepția fundamentală că inteligența este plastică și nu fixă și că, prin urmare, poate fi învățată (modificabilitatea cognitivă structurală). De asemenea, a dezvoltat teoria "experienței mediate de învățare" (inteligența poate fi dezvoltată cu ajutorul unui "mediator" în procesul de învățare, adică a unei persoane care, lucrând în relație directă cu subiectul, îl ajută pe acesta să dezvolte procese cognitive de natură să conducă la o gândire mai clară și la ameliorarea procesului de învățare în general. Feuerstein și-a testat cu succes teoriile și metodele, timp de 50 de ani, pe mai multe grupe de subiecți, printre care: inginerii de la o fabrică Motorola (SUA),elevi săraci din mediul rural (statul Bahia, Brazilia), imigranți analfabeți ( Etiopia), copii având Sindrom Down sau autiști (Ierusalim),(o parte din acești copii cu care a lucrat ajungând să activeze în armata israeliană, Hagana); elevi de liceu slabi la matematică (Cleveland,Ohio, elevi de vârstă mijlocie, cu dificultăți la citit (Portland, Oregon etc. Rezultatele acestei munci sunt documentate în peste 1500 de studii. Feuerstein a dezvoltat o versiune de bază a FEI care poate fi folosită, printre altele, pentru adolescenții cu handicap intelectual sever. În statul american Alaska, în Japonia, Marea Britanie, Italia etc. se derulează în prezent proiecte, care investighează efectele utilizării FEI la copiii cu vârste mici, în scopul de a preveni o categorizare pripită a acestora ca "având dificultăți de învățare" sau "handicap intelectual".

Recunoaștere[modificare | modificare sursă]

Reuven Feuerstein este laureat al Premiului Statului Israel, pentru întreaga activitate

Funcții ocupate[modificare | modificare sursă]

Reuven Feuerstein este Președintele Centrului Internațional pentru Sporirea Potențialului de Învățare (ICELP), cu sediul la Ierusalim

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Sharron, Howard Changing Children's Minds: Feuerstein's Revolution in the Teaching of Intelligence Souvenir Press Ltd (February 1991) ISBN 0-285-65034-3
  • FEUERSTEIN, R.; FALIK, L.H.; FEUERSTEIN, R. S.; RAND, Y. The Dynamic Assessment of Cognitive Modifiability: the learning propensity assessment device: theory, instruments and techniques. Jerusalem: The ICELP Press, 2002.

Legături externe[modificare | modificare sursă]