Renault Twingo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Renault Twingo
Twingo 2007.JPG
MarcăRenault  Modificați la Wikidata
ProducătorRenault
Perioadă producție19922021
Asamblat înSlovenia
Clasamini
Prezență online
site web oficial

Renault Twingo este un autoturism de oraș construit de producătorul francez de automobile Renault, a fost lansat în 1992 la Mondial de L'automobile și a început să fie comercializat din 1993. Twingo a devenit repede popular în Europa datorită înfățișării lui neobișnuite și ușurința în conducere. El a suferit trei redesenări în 1998, 2000 și este încă în producție. Numele Twingo vine de la Twist, Swing și Tango și el indică distracția și personalitatea acestei mașini.

Twingo I (1993–2012)[modificare | modificare sursă]

Proiectul[modificare | modificare sursă]

El a fost proiectat sub îndrumarea șefului de desing de la Renault, Patrick Le Quément. La lansare Twingo avea un aspect revoluționar, tabloul de bord cu vitezometrul, ceasul pentru combustibil și ceasul erau amplasate central. Bancheta spate era rabatabilă, permițând mărirea volumului portbagajului.

Piața britanică[modificare | modificare sursă]

Când mașina a fost lansată, directorul Renault a spus că pe piața britanică nu sunt căutate mașinile de oraș, astfel Renault nu a creat nu o versiune cu volan pe dreapta. Ei au dorit să retragă și modelul Clio. Mai târziu au constat că fuseseră o greșeală, modele ca Fiat Cinquecento (500), Ford Ka, Vauxhall Corsa și Smart Fortwo au fost foarte apreciate în Marea Britanie.

Versiunea electrică[modificare | modificare sursă]

O versiune cu propulsie electrică a fost prezentă la salonul internațional Geneva Motor Show în 2006, care utilizează baterii Zebra.

Twingo II (2007–2014)[modificare | modificare sursă]

A doua generație a modelului Twingo a fost lansat pe 15 iunie 2007 pe piețele din Franța, Italia și Slovenia. Lansarea oficială a avut loc la Novo Mesto (la 70 km de Ljubljana) în Slovenia. Noul model va fi produs într-o fabrică din Slovenia, unde Renault a investit 400 milioane de euro.

Inițial modelul a fost desenată pentru a fi un model din clasa mașinilor de oraș, însă datorită insuccesului înregistrat de Modus și de succesul înregistrat de Logan, cei de la Renault au reevaluat situația. Prețul de pornire al noului model este de 9.000 euro, acest preț ridicat se justifică prin strategia celor de la Renault de a proteja Loganul (7.500 euro). La capitolul motorizări, modelul dispune de un singur motoprolusor de 1.2 litri cu 60 și 75 CP. Principalii rivali ai noului model sunt: Toyota Aygo, Peugeot 107 și Citroen C1.

Twingo III (2014–2021)[modificare | modificare sursă]

Făcut în colaborare cu Mercedes.