Regina din Saba

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Regele Solomon întâmpină regina
Frescă reprezentand Regele Solomon și Regina din Saba

Makeda, regina din Saba, amintită în cărțile Regilor și Cronici din Biblie și de asemenea în Coran. Actualmente[Când?] arheologia pretinde că pe actualul teritoriu din Etiopia și Yemen s-a aflat acest mitic regat. Fără să fie numită în textul biblic, ea este numită Makeda în tradiția etiopiană, iar în cea islamică este cunoscută ca Bilquis sau Balkis (totuși nu în Coran). Alte nume asociate sunt Nikaule sau Nicaula. Regină de Sheba (Regină de Saba) din Etiopia, este o figură biblică din secolul X î.Hr. care a venit la curtea regelui Solomon în Ierusalim. Ea este aminită în afară de Vechiul Testament și în Koran și în legendele Etiopiei. Saba sau Sheba după unele izvoare vechi ar fi fost Yemenul de azi, lucru care în prezent nu s-a putut clarifica unde era de fapt împărăția ei. Descoperirle arheologice ale Universității din Hamburg au descoperit urmele unui palat din secolul X î.Hr. în Etiopia care ar putea să fie palatul reginei legendare.

Existența reginei nu a fost clarificată, cert est faptul că legendele din scrierile sumeriene și caldeiene amintesc o regină, iar la arabi a existat o regină care se chema Zabibê, regină de Aribi 744-727 î.Hr. Scrierea din biblie datează probabil din secolele VI și VII î.Hr. Este posibil că regele Salmo (Solomon) a întreținut relații cu o regină arabă care a fost supranumită Saba sau Sheba, bogățile ținutului fiind deja în acel timp cunoscute.

Versiunea Biblică[modificare | modificare sursă]

Frescă Piero della Francesca care reproduce "legenda Sfintei Cruci", în care Regina din Saba vizitează pe Regele Solomon

Potrivit Vechiului Testament, anonima regină din Saba vine in Israel auzind de marea înțelepciune a regelui Solomon aducând cadouri speciale: aur și pietre prețioase (I regi 10:1-13 și Cronici 9:1-12). Episodul deasemenea apare in Coran, unde nici aici nu este menționat numele reginei; potrivit acestei versiuni, regina a rămas impresionată de înțelepciunea și bogățiile lui Solomon care s-a convetit la monoteism, cântând o laudă dumnezeului Yahve; regele atunci a i-a promis sa-i dea "orice lucru pe care-l dorește". Regina a dăruit 4,5 tone de aur regelui din Israel.

Regina din Saba apare încă odată în Matei 12:42, cât și în Luca 11:31, unde Isus afirmă că , în ziua judecății finale, ea și locuitorii orașului Ninive se vor ridica pentru a condamna pe evreii care au refuzat noua credință, deci "pentru că ea a venit de la capătul pământului ca să audă înțelepciunea lui Solomon" si aici este Unul mai mare decat Solomon.

Alte Versiuni[modificare | modificare sursă]

Tradiția Bisericii ortodoxe copte spune că Solomon a avut un fiu cu regina din Saba, numit Menelik I, care a fost regele Etiopiei; și tradiția spune că au scos Arca Alianței din Israel.

Alții indică că Menelik a fost fiul arhitectului din templu Hiram.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Filmul "Solomon și Regina din Saba" regizor King Vidor personaje Gina Lollobrigida.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Regina din Saba