Khadija bint Khumaylid

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Khadija bint Khumaylid
Date personale
Născutăsecolul al VI-lea d.Hr.[1] Modificați la Wikidata
Mecca, Provincia Mecca, Arabia Saudită Modificați la Wikidata
Decedată619 d.Hr.[2][1] Modificați la Wikidata
Mecca, Provincia Mecca, Arabia Saudită Modificați la Wikidata
PărințiKhuwaylid ibn Asad[*][[Khuwaylid ibn Asad (518-585)|​]]
Fatima bint Za'idah[*][[Fatima bint Za'idah (mother of Khadija bint Khuwaylid)|​]] Modificați la Wikidata
Frați și suroriHizam ibn Khuwaylid[*][[Hizam ibn Khuwaylid (son of Khuwaylid ibn Asad)|​]]
Awwam ibn Khuwaylid[*][[Awwam ibn Khuwaylid (Brother of Muhammad's wife Khadija bint Khuwaylid)|​]]
Halah bint Khuwailid[*][[Halah bint Khuwailid (Sister-in-law of Muhammad)|​]]
Nawfal ibn Khuwaylid[*][[Nawfal ibn Khuwaylid (Son of Khuwaylid ibn Asad and half-brother of Khadijah (died 624))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuMahomed (septembrie 595 d.Hr.–)[3] Modificați la Wikidata
CopiiQasim ibn Muhammad[*][[Qasim ibn Muhammad (son of Muhammad and Khadijah bint Khuwaylid)|​]]
Fatimah[4][3]
Ruqayya bint Muhammad[*][[Ruqayya bint Muhammad (daughter of the Islamic Prophet Muhammad)|​]][3][5]
Zainab bint Muhammad[*][[Zainab bint Muhammad (Eldest daughter of the Islamic prophet Mohammad)|​]][3][6]
Umm Kulthum bint Muhammad[*][[Umm Kulthum bint Muhammad (third daughter of the Islamic prophet Muhammad)|​]][7][3]
Abd-Allah ibn Muhammad[*][[Abd-Allah ibn Muhammad (one of the sons Muhammad and Khadija)|​]]
Hind ibn Abi Hala[*][[Hind ibn Abi Hala |​]] Modificați la Wikidata
Religieislam Modificați la Wikidata
Ocupațiefemeie de afaceri
wholesale merchant[*][[wholesale merchant (a wholesale merchant, esp. one arranging large international deals)|​]]
negustoare Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba arabă clasică Modificați la Wikidata

Khadījah bint Khuwaylid (în arabă: خديجة بنت خويلد; sau Khadījah al-Kubra (Khadijah cea Mare) n. secolul al VI-lea d.Hr., Mecca, Provincia Mecca, Arabia Saudită – d. 619 d.Hr., Mecca, Provincia Mecca, Arabia Saudită) a fost prima soție a profetului Muhammad (cca. 570-632). Khadija este o figură iconică în istoria islamului și, alături de fiica sa, Fatima, este considerată una dintre femeile sfinte din islam, datorită vieții exemplare pe care a avut-o <[8]. Khadija a fost prima persoană care s-a convertit la islam după revelațiile profetului Muhammad. Acesta a fost căsătorit cu Khadija până la moartea acesteia, în timpul vieții ei Muhammad nu a fost căsătorit cu o altă femeie, fiind singura căsătorie monogamă a acestuia.

Din acest motiv, mai mulți istorici consideră că Khadija a fost cea mai iubită dintre soțiile sale și, de asemenea, cea mai importantă din punctul de vedere al rolului pe care l-a avut în propagarea islamului. Există mai multe hadith-uri care o descriu și vorbesc despre importanța acesteia. Inclusiv Aischa bint Abu Bakr afirmă, în Sahih al-Bukhari că Khadija a avut un loc central în viața lui Muhammad: „Nu am simțit gelozie pentru niciuna dintre soțiile Profetului așa cum am simțit pentru Khadija, cu toate că nu am întâlnit-o niciodată, dar Profetul obișnuia să o menționeze foarte des și, oricând sacrifica o oaie, o tăia în bucăți și le-o trimitea prietenelor Khadijei” <[9].

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Anii de dinaintea căsătoriei cu Muhammad[modificare | modificare sursă]

Cu toate că este cunoscută drept soție a lui Muhammad, Khadija a devenit faimoasă în Peninsula Arabă cu mult înainte de apariția islamului. Notorietatea sa s-a datorat nu numai bunicului său, Asad ibn ‘Abdul-‘Uzza, care a fost fondatorul clanului Asad din tribul Quraysh, dar și datorită statutului de comerciantă prosperă pe care îl avea. Muhammad ibn Sad amintește faptul că „Atunci când plecau într-o călătorie către Siria, sau Yemen, caravanele Khadijei erau la fel de multe ca toate caravanele tribului Quraysh la un loc” <[10]. Khadija nu obișnuia să călătorească alături de caravanele sale, ci angaja alte persoane care să facă comerț în numele său. În acest fel, l-a întâlnit pe Muhammad, viitorul profet al islamului. În 595, Khadija avea nevoie de un bărbat care să conducă, în numele său, o tranzacție în Siria, acesteia fiindu-i recomandat chiar Muhammad, un verișor îndepărtat din neamul Quraysh. <[11].

Căsătoria cu Muhammad[modificare | modificare sursă]

Sursele confirmă faptul că Khadija era mai bogată, mai educată, dar și mai în vârstă decât Muhammad, care la momentul căsătoriei cu Khadija avea 25 de ani. Relația lor profesională s-a transformat rapid într-una personală, iar aceștia s-au căsătorit după ce Khadija i-a propus lui Muhammad acest lucru, rostind următoarele cuvinte: „Oh, fiu al unchiului meu, te plac datorită relației dintre noi și a reputației pe care o ai în rândul oamenilor tăi, a încrederii pe care ți-o pot oferi, a bunului tău caracter și a onestității tale” <[12].[modificare | modificare sursă]

Khadija avea o avere foarte mare, pe care și-o administra singură. Prin căsătoria cu aceasta, Muhammad a căpătat un nou statut social și, totodată, accesul la fonduri care să îi permită să își extindă propriile afaceri. <[13]. Se cunoaște faptul că cei doi au avut copii, însă numărul acestora este incert, variind între 2 și 11 copii. Majoritatea istoricilor nu pun, însă, la îndoială nașterea a doi dintre copiii pe care se presupune că i-ar fi avut Khadija alături de Muhammad, și anume: o fiică numită Fatima și Ahmed, un fiu care a murit după ce Muhammad a avut primele revelații <[14]. Pe lângă copiii pe care i-a avut cu Muhammad, Khadija a mai avut și alți copii născuți în urma căsătoriilor anterioare. <[15].

Moartea[modificare | modificare sursă]

Khadija a murit la scurt timp după ce profetul Muhammad a avut prima revelație și s-a convertit la islam. Muhammad a numit anul în care a murit Khadija „Anul Tristeții”, pentru că în acest an avea să își piardă și unchiul, pe Abu Talib <[16]. Se crede că Khadija a murit la vârsta de 65 de ani, fiind îngropată la Mecca, în Arabia Saudită <[17]. În anii următori morții celor doi protectori ai soi, Khadija și unchiul său, Abu Talib, Muhammad a fost nevoit să părăsească Mecca și să se refugieze la Medina, din cauza opoziției puternice pe care o întâmpina din partea tribului Quraysh <[18].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Khadījah, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  2. ^ a b History of the Prophets and Kings[*][[History of the Prophets and Kings (Arabic-language historical chronicle by Persian historian Tabari)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ a b c d e IIeS / Hadidja bint Huvailid[*][[IIeS / Hadidja bint Huvailid (encyclopedic article)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  4. ^ IIeS / Fatima bint Muhammad[*][[IIeS / Fatima bint Muhammad (encyclopedic article)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ IIeS / Rukaiia bint Muhammad[*][[IIeS / Rukaiia bint Muhammad (encyclopedic article)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  6. ^ IIeS / Zainab bint Muhammad[*][[IIeS / Zainab bint Muhammad (encyclopedic article)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  7. ^ IIeS / Umm Kulsum bint Muhammad[*][[IIeS / Umm Kulsum bint Muhammad (encyclopedic article)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  8. ^ El-Azhary, Amira.Beyond The Exotic: Women's Histories In Islamic Societies.Syracuse, N.Y.: Syracuse University Press, 2005, p. 12
  9. ^ > Hadith-Sahih al Bukhari.sunnah.com
  10. ^ > Hendrix, Scott.The World's Greatest Religious Leaders. How Religious Figures Helped Shape World History, ABC-CLIO, 2018, p. 325
  11. ^ > Lings, Martin. Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources. 2006, pp. 33-34
  12. ^ > Lings, Martin. Muhammad: His Life Based on the Earliest Sources. 2006, pp. 33-34
  13. ^ > Benedikt, Koehler. Early Islam and the Birth of Capitalism. 2004, Lexington Books, p.31
  14. ^ > Hendrix, Scott.The World's Greatest Religious Leaders. How Religious Figures Helped Shape World History, ABC-CLIO, 2018, p. 327
  15. ^ >al-Tabari. Volume 9: The Last Years of the Prophet. New York Press, 1990, p. 133
  16. ^ > Guillaume, Alfred. The Life of Muhammad. Oxford, p. 83
  17. ^ > Muhammad, Farkhanda Noor.Islamiat for Students. Revised Edition 2000: pp. 74–75
  18. ^ > Asimi, Ja'Far. The Life, Traditions, and Sayings of the Prophet. New York: Crossroad, 1987 pp. 77–78

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Khadija bint Khumaylid