Chivotul Legământului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Moise și Iosua în genunchi lângă
"Chivotul Legământului"
(pictură de James Jacques Joseph Tissot)

Chivotul Legământului (în ebraică אָרוֹן הָבְּרִית‎) (alte denumiri: Chivotul Legii, Chivotul lui Dumnezeu) este un obiect descris în Biblie care ar conține tăblițele de lut cu Cele zece porunci primite de Moise pe muntele Sinai, toiagul lui Aaron[1] și o cantitate mică de mana[2], hrana cu care s-ar fi hrănit evreii timp de 40 de ani în deșert.

Nu există nicio mențiune despre distrugerea acestuia.

Nu există nicio referință contemporană despre existența Chivotului[3].

După aceea Bețaleel a făcut chivotul din lemn de salcâm, lung de doi coți și jumătate, larg de un cot și jumătate și înalt tot de un cot și jumătate; L-a îmbrăcat cu aur curat pe dinăuntru și pe din afară, iar împrejur i-a făcut o cunună de aur. A turnat pentru el patru inele de aur, pentru cele patru colțuri de jos ale lui: două inele pe o latură și două inele pe cealaltă latură. A făcut două pârghii de lemn de salcâm, le-a îmbrăcat cu aur, Și le-a vârât prin inelele de pe laturile chivotului, ca să poarte chivotul A făcut apoi capacul chivotului de aur curat: lung de doi coți și jumătate și lat de un cot și jumătate. A făcut de asemenea doi heruvimi de aur, lucrați din ciocan, pentru cele două capete ale capacului, Și i-a așezat unul la un capăt și altul la celălalt capăt al capacului. Heruvimii aceștia erau făcuți ca ieșind din capac la cele două capete ale lui. Cei doi heruvimi își întindeau aripile unul spre altul, umbrind capacul, iar fețele lor erau îndreptate una către alta, privind spre capac. - Exod, cap. 37 Chivotul legamantului Eu cred ca la luat Dumnezeu in cer dupa cum al luat pe Enoh si Ilie iar pe Moise la ingropat Dumnezeu fără sa stie nimeni si avem un verset in biblie Apocalipsa 11cu versetul 19 când Ioan era in duhul ne scrie Si Templul lui Dumnezeu care este in cer, a fost deschis: si sa văzut chivotul legamantului Său, in Templul Său.Asta ne spune Ioan prin cuvântul său.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note elisei[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Evrei 9:4
  2. ^ Conform Exodul (cap.16) "mana cerească" ar fi fost o hrană căzută în fiecare dimineață din cer, formată din bobițe albe, cu gust de miere.
  3. ^ Cline, Eric H. (2007). From Eden to Exile: Unraveling Mysteries of the Bible. National Geographic. p. 130. ISBN 978-1-4262-0084-7.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Chivotul Legământului