Rafael Bombelli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Algebra, 1572

]

Rafael Bombelli (1526 - 1572) a fost un matematician și inginer hidrograf italian, cunoscut pentru lucrarea sa Tratat de algebră.

Nu se cunosc prea multe detalii biografice. Se pare că a fost discipol al lui Pierre François Clementi, iar episcopul Malfi ar fi fost protectorul său.

În Tratatul de algebră apar, pentru prima dată în Europa, regulile de dezvoltare în fracție continuă, deja cunoscute de indieni și de grecii antici. De asemenea, a stabilit regulile de calcul și proprietățile numerelor complexe. Algebra lui Bombelli este împărțită în trei cărți și conține probleme din domeniul analizei nedeterminate.

Sunt expuse în mod complet calculul cu radicali. A distins tipurile de ecuații de gradul al III-lea și a descris 44 de tipuri de ecuații de gradul al IV-lea.

În prefața scrierii menționate, Bombelli descrie istoria dezvoltării algebrei începând de la Diofant, elogiază pe Fibonacci, Luca Pacioli și critică pe Niccolò Tartaglia.

Tratatul lui Bombelli a atins cea mai înaltă culme a dezvoltării algebrei până în acea epocă și a avut o influență decisivă asupra dezvoltării ulterioare a acestei științe. Demonstrațiile sunt riguroase, complete și sistematic deduse. Cu numerele complexe expuse aici s-au ocupat în continuare: Cauchy, Lagrange, Ruffini, Gauss, Abel, Wallis ș.a.

Bombelli a tradus un manuscris al lui Diofant.