Radio România Internațional

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Radio România Internațional este postul internațional al radioului public. RRI 1 și RRI 2 prezintă viața politică, socială, culturală, economică din România, în toată complexitatea ei, precum și istoria românilor, oportunitățile de afaceri, principalele destinații turistice și personalități românești. Se apleacă asupra evoluțiilor din zona geografică în care ne aflăm, dinamizează dialogul inter-cultural și contribuie la dezbateri și la dezvoltarea noilor idei. Romania International cuprinde două posturi RRI 1 – „În direct, România” și RRI 2 – „Punți radiofonice”. Pe când RRI 1 emite în limba română zilnic din martie 2001, având și 3 emisiuni de câte 30 de minute în dialectul aromân, RRI 2 produce și transmite programe în 10 limbi străine: arabă, chineză, engleză, franceză, germană, italiană, sârbă, spaniolă, rusă, ucraineană.


Istoric[modificare | modificare sursă]

Primele programe radio experimentale pentru străinătate au fost programele muzicale. Acest lucru se întâmpla în 1927, cu un an înainte de prima emisiune a postului public de radio.

La începutul anilor ’30, apar primele emisiuni în limbi străine, create pentru informarea corpului diplomatic din capitala României. Ele erau „mini talk-show-uri” în franceză și germană care dezbăteau nivelul de trai, economia, cultura și creațiile românești, urmate de jurnale în limbile franceză și engleză care se difuzau înainte de închiderea emisiunii, cu un sfert de oră înainte de miezul nopții. Alternativ cu jurnalele in engleză și franceză, postul public de radio transmitea jurnale în italiană și germană.

Radioul era cel mai bun și eficient mod de propagandă, de aceea, începând din martie 1933, Radio România începe să emită de două ori pe săptămână emisiunea intitulată „Pentru informarea străinătății”. Emisiunea era transmisă în 2 limbi: marțea în limba franceză, iar vinerea și ulterior joia, în limba germană.


Legături externe[modificare | modificare sursă]