RFI România

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

RFI România este cea mai mare filială a postului public francez Radio France Internationale[1]. Emisiunile în limba română sunt difuzate de luni până vineri de la orele 7 la orele 20, iar sâmbătă și duminică de la 8 la 20. De la orele 20 și până dimineață poate fi ascultată actualitatea internațională în limba franceză difuzată de redacția franceză a RFI Monde. Această structură bilingvă are o contribuție notabila la o mai clară poziționare a României în spațiul francofon.

În cele patru orașe din țară în care postul de radio dispune de frecvențe proprii (București, Iași, Craiova și Cluj), 4,8 % dintre locuitori asculta zilnic RFI România. Audiența săptămânală a progresat, de asemenea, foarte mult : 13,1 % ( fata de 2,7 % în urmă cu trei ani ).

În București, audiența zilnică a RFI România este de 6,3%, adică 104.000 de persoane. Mai mult, RFI România este postul de radio cel mai ascultat de liderii de opinie (din domeniile politic, economic, cultural, mediu de afaceri). 35 % dintre ei ascultă zilnic, iar audiența săptămânală este de 62 %.

În plus față de audiențele măsurate la București, Iași, Craiova și Cluj, programele RFI România sunt ascultate în întreaga țară datorită unor acorduri de preluare parțială pe alte șaizeci de posturi de radio.

Aceste rezultate extrem de bune privind audiența confirmă tendința arătată în 2013 de creșterea puternică a numărului de vizite pe site-ul internet al RFI România (+45%). În plus, o aplicație dedicată numită „RFI România” poate fi descărcată gratuit de pe Google Play.

* Sursa: CSOP (filială a TNS Sofrès în România) – sondaj telefonic realizat între 3 și 18 decembrie 2013 la București, Iași, Craiova și Cluj pe un eșantion de 1263 de persoane reprezentative pentru populația cu vârste începând cu 15 ani, din care un supraeșantion de 65 de persoane « lideri de opinie »din București. Marja de eroare este de +/- 2,8%.

Fereastră către Europa și lume, dar și către actualitatea românească, RFI România și-a constituit un mod propriu de prezentare și analiză a evenimentelor.

Programele  în limba română, difuzate în fiecare zi de la ora 7 pînă la ora 20, sunt concepute și realizate în comun de două redacții, una la București și alta la Paris. Știrile RFI România prezinta  actualitatea intr-un mod  imparțial și serios printr-o abordare atentă, echilibrată, care pune accentul pe verificarea informațiilor și punerea lor în context.

Într-un peisaj dominat de formate muzicale, RFI România este unul dintre puținele radiouri care difuzează programe informative substanțiale, mai ales în tranșele matinale și cele de după-amiază.  Fie ca ne aud acasă, în mașină sau pe internet, ascultătorii RFI România sunt la curent cu actualitatea internă și internațională, prezentată profesionist, abordată din  unghiuri diverse și fără părtinire.

Programele se bazează pe contribuția celor 20 de jurnaliști din București si  Paris, precum și pe existența unei rețele importante de corespondenți în numeroase țări din Europa și din lume. RFI România este astfel una dintre puținele instituții de presă în limba română în care actualitatea internă și cea internațională sunt prezentate ca un întreg.

Programele difuzate reafirmă caracterul generalist al RFI România și deschiderea către toate subiectele, fie că vorbim despre politică, economie, cultură, știință, mediu înconjurător, sport, muzică.

RFI România a încheiat parteneriate cu 53 de stații FM din România[2][3] și are un buget anual de 800.000 de euro[1]. Proiectul de a înființa un pol balcanic prin federarea în jurul RFI România a tuturor filialelor și stațiilor partenere ale RFI din statele sud-est europene a fost pentru moment suspendat.

Redacția română a Radio France Internationale[modificare | modificare sursă]

Redacția romană a Radio France Internationale număra 11 jurnaliști (între care scriitorul Matei Vișniec și jurnalistul Luca Niculescu)și dispunea de o rețea de corespondenți permanenți în mai multe țări. Programele RFI România

Multe posturi de radio consideră că programele difuzate trebuie în primul rând să distreze şi să binedispună. Noi credem că buna dispoziţie nu e de neglijat, dar încercăm să  punem în primul rând accentul pe informaţie. Aşa a apărut încă de la primele ore ale dimineţii Matinal de zi cu zi. După ora 10, tranşele dense de informaţie dispar din program. Începe emisiunea de actualitate culturală Zebra, emisiune realizată de una dintre vocile cunoscute și sensibile ale radioului. La prânz radioul se transformă într-o platformă de dialog prin emisiuni ce tratează subiectele zilei din economie (Ora de risc, Business On Air), educaţie (Tânăr în Europa) sau mediu înconjurător (Planeta Verde). După amiaza vă propunem programul RFI 360, adică 4 ore de ştiri şi muzică. Seara începe cu retrospectiva zilei, 40 de minute, realizată în duplex de redacțiile de la București și Paris. Urmează emisiunile de analiză şi dezbatere: En français, s’il vous plait, Sănătatea FM, Punerea pe gânduri, Art Cultura. Grila de programe mai conţine rubrici, magazine, cronici, cursuri de limba franceză. Tot atâtea motive ca să ascultaţi RFI România, să ascultaţi vocile lumii !

Istoricul emisiunilor în limba română la RFI[modificare | modificare sursă]

RFI România este prima și cea mai mare filială înființată de Radio France Internationale în afara Franței. Totul a început în 1990 când RFI a dorit să înființeze un post de radio bilingv în parteneriat cu Institutul Politehnic București. În decembrie 1992, Consiliul Național al Audiovizualului a atribuit Universității Politehnica București o licență de emisie pe frecvența de 93,5 Mhz pentru Radio Școala Delta. Acordul prevedea preluarea emisiunilor produse de RFI Monde și de Redacția Română din Paris, dar și formarea unor specialiști în emisiuni de radio. Între 1992 și 1998, RFI a încheiat un parteneriat și cu Facultatea de Jurnalism a Universității București, oferind studenților posibilitatea de a efectua stagii la Radio Delta. În 1998, Radio Delta devine Radio Delta RFI iar în 2006 devine RFI România. Prin aceasta modificare, radioul a dorit să marcheze integrarea deplină în cadrul grupului Radio France Internationale, unul din cele mai importante radiouri mondiale[4].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b RFI Roumanie, futur point de coordination de RFI dans les Balkans :: ROUMANIE.COM
  2. ^ Restructurari la RFI, 27 aprilie 2009, standard.ro, accesat la 24 septembrie 2010
  3. ^ RFI Romania este ascultat in 53 de orase, din aceasta toamna, 14 octombrie 2008, ziare.com, accesat la 24 septembrie 2010
  4. ^ Radio Delta RFI devine RFI Romania

Legături externe[modificare | modificare sursă]