Magdalena Sibylla de Neidschutz

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Magdalena Sibylla de Neidschutz

Magdalena Sibylla de Neidschutz (8 februarie 167514 aprilie 1694), mai târziu Contesă de Rochlitz, a fost o nobilă germană și metresă a lui Johann George al IV-lea, Elector de Saxonia. A fost prima metresă oficială (Favoritin) a vreunui Elector de Saxonia.

Magdalena Sibylla, numită "Billa", a fost fiica Ursulei Margarethe de Haugwitz, care a fost la un moment dat metresa Electorului Johann George al III-lea. Din ordinul Electorului, Ursula s-a căsătorit cu colonelul Rudolf de Neidschutz, care oficial apare drept tatăl Sibyllei, deși au existat zvonuri că Billa ar fi fost de fapt copilul lui Johann George. Dacă acest lucru a fost adevărat, ar fi făcut din Billa sora vitregă a iubitului ei, Johann George al IV-lea.

Billa a devenit metresa lui Johann George al IV-lea la sfârșitul anului 1691. Forțat de mama sa, Johann George s-a căsătorit în aprilie 1692, în încerarea acesteia de a întrerupe aventura fiului ei. Imediat ce el și-a asumat funcția de Elector, a trăit în mod deschis cu Billa iar ea a devenit prima metresă oficială în istoria Electoratului de Saxonia. Johann George și-a abandonat soția în reședința oficială și s-a mutat cu Billa în alt palat.

La 20 februarie 1693, împăratul Leopold I i-a acordat titlul Reichsgräfin von Rochlitz. Billa a avut o fiică nelegitimă cu Johann George al IV-lea:

  • Wilhelmina Maria Frederica de Rochlitz (1693 – după 1729): soția contelui Piotr Dunin.

A murit la Dresda de variolă, în brațele iubitului ei, care l-a rândului lui a fost infectat și a murit 23 de zile mai târziu.