Portal:Astronomie/Articol/1

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Telescopul spațial Hubble (prescurtat HST, de la numele lui în engleză Hubble Space Telescope) este un telescop plasat pe orbita joasă a Pământului în 1990 și este încă în funcțiune. Telescopul poartă numele astronomului american Edwin Hubble și este unul dintre Marile Observatoare ale NASA. Este poziționat în afara atmosferei terestre, ceea ce îi conferă avantaje semnificative față de telescoapele de pe Pământ, imaginile nefiind perturbate de către turbulențele atmosferice, iar telescopul putând capta informații și în spectrul ultraviolet, ale cărui lungimi de undă sunt în mod normal puternic atenuate de către stratul de ozon al Pământului. Hubble dispune de o oglindă de 2,4 metri iar cele patru instrumente principale observă în spectrele infraroșu, vizibil și ultraviolet. A înregistrat unele dintre cele mai detaliate imagini de lumină vizibilă, permițând o vedere profundă în spațiu. Multe observații Hubble au dus la descoperiri în astrofizică, cum ar fi determinarea vitezei de expansiune a Universului.

Telescopul Hubble a fost construit de agenția spațială din Statele Unite, NASA, cu contribuții ale Agenției Spațiale Europene. Institutul de știință al telescoapelor spațiale (STScl) selectează obiectivele lui Hubble și procesează datele rezultate, în timp ce Goddard Space Flight Center controlează nava spatială.

De la conceperea lui în 1946 și până la lansare, proiectul construirii unui telescop spațial a fost întârziat repetat de probleme tehnice și de buget. În plus, imediat după lansarea din 1990 s-a descoperit că oglinda lui principală suferea de o aberație de sfericitate, aberație care compromitea grav capacitățile telescopului. Totuși, după o misiune de întreținere din 1993, telescopul a atins calitățile preconizate în proiect, devenind un instrument vital atât pentru astronomie, cât și pentru publicul larg.

Hubble este singurul telescop conceput pentru a fi menținut în spațiu de către astronauți. Cinci misiuni Space Shuttle au reparat, modernizat și înlocuit sistemele de pe telescop, inclusiv toate cele cinci instrumente principale. A cincea misiune a fost anulată pe motive de siguranță în urma dezastrului Columbia (2003), dar NASA a aprobat a cincea misiune de service care a fost finalizată în 2009. Telescopul funcționează și misiunea lui poate dura până în 2030-2040. Succesorul său este Telescopul spațial James Webb (JWST), care este programat să fie lansat în martie 2021.